Як заняття спортом знімають стрес — розповідає наука
Фото: unsplash.com

Цього разу команда дослідників з'ясовувала, як переживають сильний стрес миші, яким дозволяють бігати в колесі. Виявилося, що після фізичних вправ вони стають спокійнішими внаслідок підвищення вмісту білка, відповідального за зняття стресу. Результати дослідів опубліковані в журналі JNeurosci.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Група дослідників з Медичної школи Університету Еморі припустила, що боротися зі стресом допоможе нейропептид галанін, який виробляється в організмі деяких тварин та людини під час фізичної активності. 

Під час експерименту вчені перевіряли, як біг знижує рівень стресу у мишей. Досліди тривали три тижні. Гризунів розділили на дві групи (в одній був доступ до колеса, друга ж просто сиділа в клітках) й постійно викликали у них стрес. Стан тварин вимірювали двічі: після стресової події і через 24 години.

З'ясувалося, що "спортивні" миші були набагато спокійніше, ніж гризуни з другої групи. Під час фізичних вправ їх мозок починав активно виробляти нейропептид галанін, який впливає на настрій, бореться з тривожністю і психічними розладами, пов'язаними зі стресом. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Вже на третьому тижні миші, які активно бігали, стали більш стійкими до стресових умов. Кількість часу, який вони проводили на тренуваннях на третьому тижні, корелювалась з кількістю галаніна в блакитній плямі (область мозку, де виробляється нейропептид). Це дозволило довести, що фізичні вправи не тільки допомагають боротися зі стресом, але й підвищують стійкість до нього в майбутньому. 

Вчені наголосили, що підвищений рівень галаніна не змінив інших аспектів поведінки тварини. У вчених є припущення, що він може активно накопичуватися тільки під час сильного стресу.

Існує ще багато досліджень на цю тему, але вони проводилися лише на щурах та мишах. Тепер вчені впевнені, що в майбутньому схожий механізм боротьби зі стресом зможуть виявити й у людини.