Кандидат на посаду президента НАН України через суд заблокував вибори. Заява Академії
Богдан Данилишин. Фото з його Facebook

За його словами, 29 вересня він подав позов  до Шевченківського райсуду Києва щодо незаконності проведення виборів президента та президії НАН України, які призначені на 6-9 жовтня 2020 року.

"Крім того, я прошу: Визнати незаконною та скасувати постанову президії Національної академії наук України від 07.09.2020 р. № 138 "Про порядок проведення виборчої сесії Загальних зборів НАН України та загальних зборів відділень НАН України" та інші вимоги.Скажу відверто – для мене головне не посада, а стан науки в Україні до якого його довела "псевдонаукова бюрократія" в особі Президії НАН України", – написав він у Facebook.

Богдан Данилишин зазначив, що не бачить готовності теперішнього керівного складу Академії до змін, а лише "глибоке бажання законсервувати стан справ, який має місце останні 20 років".

 "Цим самим теперішній склад президії Академії наук залишає українську науку без майбутнього. Зміни мають відбутися в низових ланках Академії – інститутах, де більше 70% керівники – люди яким далеко за 70 років. Для подальшого розвитку Академія потребує глибокого реформування, омолодження керівного складу і проривних ідей, які зможуть вивести українську науку із затяжного бюрократичного штопору, в який її загнала президіальна бюрократія", – заявив академік.

 Тож він попросив суд, а також звернувся до президента України, Верховної Ради та уряду "захистити українську науку від перестарілої "наукової бюрократії"".

 На його думку, до президії НАН України треба обрати молодих людей, 50-60 років, та позбавитись від вічних членів президії.

 Своєю чергою у пресслужбі НАН України відповіли, що вибори президента та президії НАН України призначені й організовані з повним дотриманням порядку та процедур, визначених Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і Статутом Національної академії наук України, а також з урахуванням чинних карантинних обмежень.

"Національна академія наук України здивована і глибоко обурена численними образами честі й гідності на адресу свого багатотисячного колективу, які академік Б.М. Данилишин уже впродовж тривалого часу дозволяв собі усно і в публікаціях у друкованих та електронних ЗМІ. Йдеться, зокрема, про необґрунтовані підозри в бік президії НАН України щодо фальсифікації результатів майбутніх виборів президента і президії НАН України, а також дискримінацію співробітників Академії за віковою ознакою", – заявили в Академії.

"Звертаємо увагу також на те, що станом на сьогодні звернень від академіка НАН України Б.М. Данилишина до НАН України щодо зняття своєї кандидатури з виборів на посаду президента НАН України не надходило. Натомість інших кандидатів на посаду Президента НАН України академік Б.М. Данилишин закликав зняти свої кандидатури", – додали у пресслужбі НАН України.