Кетогенна дієта допоможе підтримувати здоров’я серцево-судинної системи
Фото: pexels.com

Дослідники з Сент-Луіського університету продемонстрували користь кетогенної дієти для серцевої недостатності у мишей, яка була спричинена метаболічними порушеннями. 

Кетогенна дієта (кето-дієта) – раціон харчування з великим вмістом жирів і мінімальною кількістю вуглеводів. Кето-дієта запускає в тілі процес кетозу (розщеплення жирів), і тоді основним джерелом енергії для організму стають жири, а не вуглеводи.

Хвороба виникає через порушення в гнучкості міокарда – судини звужуються і стають менш гнучкими через накопичення жиру на внутрішніх стінках. Нова робота вчених показує, що критичну роль у функції серця відіграє кетокислота піруват (піровиноградна кислота) в мітохондріях. Тож кетогенна дієта може впоратися з цією проблемою.

Зміну раціону протестували на мишах з серцевою недостатністю. Замість стандартної їжі їх перевели на дієту з високим вмістом жирів і мінімумом вуглеводів, й годували протягом трьох тижнів. За це проміжок часу повністю вдалося припинити розвиток хвороби й навіть повернути її назад.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Також вчені відмітили, що добове голодування також позитивно вплинуло на функціонування серцево-судинної – рівень глюкози в крові знизився, а концентрація жирних кислот і кетонових тіл підвищилася.

Вчені вважають, що стимулювання окислення жирних кислот, яке включається під час кетогенної дієти, може позитивно впливати на роботу серця. У цього варіанту харчування є всі шанси стати лікувальним харчуванням для людей з серцевою недостатністю, викликаною метаболічними порушеннями. Однак для остаточного підтвердження результатів необхідно провести більше досліджень.