Скільки кофеїну в зеленому чаї. Як він діє на організм людини
Фото: depositphotos.com

Свіжозібране і розпарене листя зеленого чаю не піддається подальшому переробленню шляхом бродіння. Саме тому воно зберігає свій зелений пігмент і високий вміст флавоноїдів. Це відрізняє його від інших видів чаїв.

Скільки кофеїну в зеленому чаї

"Кофеїн у зеленому чаї є набагато більш "чистим". Це означає, що він не спричиняє величезних стрибків та падінь рівня енергії. У ньому значно менше кофеїну, ніж у каві та енергетичних напоях", – розповідає в інтерв'ю ресурсу LIVESTRONG.com дієтологиня Меган Берд.

Для порівняння у 28 г кожного напою вміст кофеїну становить:

  • зелений чай – 28 мг;
  • чорний чай – 47 мг;
  • кава – 96 мг;
  • енергетичні напої – 80-150 мг.

З енергетиками варто бути особливо обережними. Тому що більшість з них містить велику частку доданого цукру та ароматизаторів. Часте споживання напоїв може призвести до ожиріння та діабету 2 типу.

"У порівнянні з енергетичними напоями, зелений чай – це корисне джерело кофеїну без додавання цукру, штучних ароматизаторів та консервантів", – стверджує Берд.

Помірний ефект кофеїну в зеленому чаї

Попри те, що зелений чай містить менше кофеїну, ніж кава, він має відчутний енергетичний ефект.

"Зелений чай містить амінокислоту L-теанін, яка має заспокійливу дію. Вона може діяти разом з кофеїном, поліпшуючи роботу мозку", – пояснює дієтологиня Ліза Янг.

Згідно з дослідженням 2020 року, поєднання L-теаніну та кофеїну у зеленому чаї може покращити увагу та зосередженість без різких сплесків енергії, як це робить кава чи енергетичні напої. 

Як кофеїн впливає на організм

Згідно з дослідженням 2017 року, кофеїн, який природно міститься як у каві, так і в певних чаях, може підвищувати пильність та покращувати розумову діяльність. Він також відомий властивістю покращувати настрій та рівень енергії.

Кофеїн затримує природне уповільнення нервової діяльності (що спричиняє втому), блокуючи рецептор нейромедіатора аденозину.

Помірна доза кофеїну (до 400 мг в день) вважається безпечною та ефективною для більшості людей. Це приблизно чотири горнятка кави.

Однак деякі люди чутливі до кофеїну і можуть відчувати побічні ефекти. За даними Mayo Clinic, це головний біль, нервозність, дратівливість, прискорене серцебиття та труднощі зі сном.

Читайте також:

  • Чому кава корисна для здоров'я. П'ять причин випити горнятко запашного напою
  • Чаювання перед сном. Які трав'яні чаї допомагають заснути та зменшують рівень тривоги
  • Покращують травлення, сон та заряд енергії. Все про чаї: зелений, чорний, матча, імбирний

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.