Київське водосховище критично обміліло, еколог пояснив причини: фото
Обміління Кииївського водосховища. (Фото: Телеграф)

Київське водосховище обміліло. Рівень води знизився на півтора-два метри, внаслідок чого вода відступила від берега на сотні метрів, про це повідомляє Телеграф.

На водосховищі з’явилися численні мілини й острівці. Натепер причини зниження рівня води достеменно не відомі. Телеграф припускає, що це може бути пов’язано, як і з природними явищами, так і зі скиданням води на Київській ГЕС.

Київське водосховище критично обміліло, еколог пояснив причини: фото
Обміління Київського водосховища. (Фото: Телеграф)

Еколог Олександр Соколенко у коментарі ТСН розповів, що рівень води в Київському водосховищі, як і в усіх штучних водоймах пов’язаний зі скиданням води на дамбі Київської ГЕС. На його думку, рівень води, можливо, пов’язаний з ремонтом на Київській ГЕС, куди наприкінці серпня влучила російська ракета.

"Після цього у Києві фіксувалися рекордно низькі рівні води. Тобто можна припустити, що там були якісь пошкодження, зокрема, й у системі регулювання рівня води. Це перша з можливих версій теперішнього обміління і, можливо, зараз на самій дамбі виконуються якісь ремонтні роботи. Друге припущення, можливо, є якась інформація про підготовку нових ракетних атак ворога, зокрема на енергетичні об’єкти, і перед цим може скидатися вода, щоб мінімізувати ризики, у випадку пошкодження греблі внаслідок ракетної атаки. Це лише моє припущення, бо реальна причина наразі невідома", – сказав еколог.

Довідка
Київське водосховище — найбільше водосховище в каскаді Дніпровських водосховищ, розташоване в межах Київської та Чернігівської областей. Його створили у 1964-1966 роках для потреб Київської ГЕС. Площа водного плеса становить 922 квадратних кілометри. Гідроелектростанція на водосховищі забезпечує електроенергією значну частину регіону й відіграє важливу роль у регулюванні стоку Дніпра. Глибина водосховища варіюється від 15 до 2 метрів.
  • Державне бюро розслідувань і Національна поліція заявили про викриття незаконної приватизації п'яти гектарів землі на території лівобережної захисної греблі Київської гідроелектростанції між Хотянівкою та Лебедівкою.

  • У Києві зафіксували підвищення рівня води. У КМВА кажуть, що це трапилося через збільшення скидів води з Київського водосховища.