Найвища гора світу Еверест продовжує рости: розповідаємо, з чим це пов’язано
Фото: Unsplash

Еверест – найвища гора світу, що продовжує зростати. У новому дослідженні вчені з’ясували, що за останні 89 000 років Еверест "виріс" на 15-50 метрів. Причиною росту гори називають дві стародавні річки.

Це результати дослідження, яке опубліковане в науковому журналі Nature Geoscience.

Результати дослідження показали, що своєю висотою 8849 метрів над рівнем моря Еверест завдячує річці Арун.

Арун бере початок на північ від Гімалаїв. ЇЇ річище повертає на південь та врешті з’єднується з річкою Косі.

За однією із версій, Арун існувала ще до формування Гімалаїв. Проте багато геологів припускають, що все ж Гімалаї були першими. Вони стверджують, що колись Арун мала іншу течію та розмивала свій шлях через гори, допоки не поєдналася з іншою річкою. Припускають, що злиття відбулося 89 000 років тому.

Вчені припускають, що внаслідок злиття Арун швидко почала розмивати своє річище великою кількість осадових порід. А коли земна кора звільнилася, то змогла піднятися. За оцінками вчених, це додало від 15 до 50 метрів до висоти Евересту.

Зростання також може призвести до збільшення кількості льоду на високих вершинах.

За попередніми оцінками, Еверест зростає на один міліметр на рік. Але дані GPS показують, що нещодавно це число сягнуло двох міліметрів на рік.

Проте також залишилися експерти, які скептично ставляться щодо цих висновків. До прикладу, геолог Оксфордського університету Майк Серл заявив, що дані моделювання ґрунтуються на припущеннях, а не на спостереженнях. За його словами, злиття річок відбувається на всіх активних гірських хребтах і це важко пов'язати з підняттям.