Нобелівську премію з фізики отримали за новаторську квантову інформатику
Фото: nobelprize.org

Нобелівську премію у галузі фізики отримали Ален Аспе, Джон Клаузер та Антон Целлінгер за "експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та новаторську квантову інформатику". Про це повідомляється на сайті Нобелівського комітету. 

У нобелівському комітеті зазначають, що Ален Аспе із Вищої школи оптики при Університеті Париж-Сакле у Франції, Джон Клаузер із компанії J.F. Clauser & Associates, а також Антон Целлінгер з Віденського університету в Австрії провели новаторські експерименти з використанням заплутаних квантових станів, коли дві частинки поводяться як єдине ціле, попри те, що вони розділені. Такі результати дають новий шлях майбутнім технологіям, заснованим на квантовій інформатиці.

У 2021 році нобелівську премію з фізики отримали Сюкуро Манабе, Клаус Гассельманн і Джорджо Паризі "за нові методи опису складних систем та прогнозування їхньої довгострокової поведінки". 

Це вже друге нагородження в межах нобелівського тижня. Раніше лауреатом у галузі фізіології та медицини 2022 року став Сванте Пяебо за дослідження геномів гомінінів, що вимерли, та еволюції людини.

Нобелівський тиждень триватиме з 3 жовтня до 10 жовтня:

  • 5 жовтня – з хімії,

  • 6 жовтня – з літератури,  

  • 7 жовтня – Нобелівську Премію миру,  

  • 10 жовтня – з економіки.

Довідка. Нобелівську премію щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру або розвиток суспільства. Заснована у 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречено.