Нобелівську премію з фізики отримали за новаторську квантову інформатику
Фото: nobelprize.org

Нобелівську премію у галузі фізики отримали Ален Аспе, Джон Клаузер та Антон Целлінгер за "експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення нерівностей Белла та новаторську квантову інформатику". Про це повідомляється на сайті Нобелівського комітету. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

У нобелівському комітеті зазначають, що Ален Аспе із Вищої школи оптики при Університеті Париж-Сакле у Франції, Джон Клаузер із компанії J.F. Clauser & Associates, а також Антон Целлінгер з Віденського університету в Австрії провели новаторські експерименти з використанням заплутаних квантових станів, коли дві частинки поводяться як єдине ціле, попри те, що вони розділені. Такі результати дають новий шлях майбутнім технологіям, заснованим на квантовій інформатиці.

У 2021 році нобелівську премію з фізики отримали Сюкуро Манабе, Клаус Гассельманн і Джорджо Паризі "за нові методи опису складних систем та прогнозування їхньої довгострокової поведінки". 

Це вже друге нагородження в межах нобелівського тижня. Раніше лауреатом у галузі фізіології та медицини 2022 року став Сванте Пяебо за дослідження геномів гомінінів, що вимерли, та еволюції людини.

Нобелівський тиждень триватиме з 3 жовтня до 10 жовтня:

  • 5 жовтня – з хімії,

  • 6 жовтня – з літератури,  

  • 7 жовтня – Нобелівську Премію миру,  

  • 10 жовтня – з економіки.

Довідка. Нобелівську премію щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру або розвиток суспільства. Заснована у 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречено.