Нобелівську премію з фізики вручили за дослідження, як люди впливають на клімат Землі

Нобелівську премію з фізики цього року отримали Сюкуро Манабе, Клаус Гассельманн і Джорджіо Паризі "за нові методи опису складних систем та прогнозування їхньої довгострокової поведінки", оголосив в прямому ефірі Нобелівський комітет.

Сюкуро Манабе та Клаус Гассельманн спільно були нагороджені премією "за фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості та надійне прогнозування глобального потепління".

Гассельманн створив модель, яка поєднує погоду та клімат. За допомогою його методів довели, що підвищена температура в атмосфері обумовлена викидами людиною вуглекислого газу, пояснили в комітеті.

А Манабе продемонстрував, як підвищений рівень вуглекислого газу в атмосфері спричиняє підвищення температури на поверхні Землі. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Джорджо Паризі був нагороджений "за відкриття взаємодії безладу та коливань у фізичних системах від атомної до планетарної шкали".

"Цьогорічна #NobelPrize у фізиці визнає нові методи опису складних систем та прогнозування їхньої довгострокової поведінки. Однією зі складних систем, що мають надзвичайно важливе значення для людства, є клімат Землі", – йдеться у повідомленні комітету на офіційній твіттер-сторінці премії.

Нобелівський тиждень триває з 4 жовтня до 11 жовтня:

Детальніше: Чому так боляче та гаряче? Пояснюємо Нобелівську премію з фізіології з експертами

  • 6 жовтня вручать премію з хімії;
  • 7 жовтня – з літератури;
  • 8 жовтня – Нобелівську премію миру;
  • 11 жовтня – з економіки.

У 2020 році Нобелівку з фізики вручили Роджеру Пенроузу за його дослідження чорних дір, а також Райнгарду Ґенцелю та Андреі Ґез за відкриття компактних масивних об'єктів у центрі нашої галактики.

Детальніше про їхні відкриття читайте в тексті Нобель з фізики-2020: відкриття – космос! Чорні діри і знахідка в центрі галактики

Премію з фізики вручали до цього 114 разів з 1901 до 2020 року. Лауреатами стали 215 людей. Науковець Джон Бардін, всупереч правилам премії, отримав її двічі – у 1956 і 1972 роках.

Наймолодшим лауреатом премії був Лоуренс Брегг – у віці 25 років в 1915 році. 

Вік найстаршого лауреата – 96 років. Це був Артур Ашкін.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Довідково: Нобелівську премію щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або вагомий внесок в культуру чи розвиток суспільства. Заснована в 1895 році шведським вченим-винахідником і філантропом Альфредом Нобелем, вручається з 1901 року. З 1968 року центробанк Швеції вручає також премію пам'яті Нобеля з економіки. Імена переможців у Каролінському інституті в передмісті Стокгольма оголошує Нобелівська асамблея. Точний список номінантів традиційно засекречений.