Новий тренд – батьківство у 50+ років. Вчені пояснили, як це вплине на здоровʼя дитини
Фото: unsplash.com

Зріле батьківство стає трендом. Дослідження американських вчених показало: частка чоловіків, які стали батьками у 50+ років, зростає. Ба більше, вік татусів впливає на здоровʼя дітей.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Результати дослідження опублікували в ScienceAlert з посиланням на JAMA Network Open.

Середній вік батьківства постійно зростає: від 30,8 років (2011 рік) до 32,1 (2022 рік). А частка народжених у татусів віком 50+ років зросла з 1,1% до 1,3% за цей же час. Це невелике, але значне зростання.

Причини такого тренду поки незрозумілі. Однак уролог Альберт Ха та його колеги зі Стенфордського університету припускають, що це повʼязано зі:

  • зменшенням занепокоєння, щодо старіння чоловічого організму;
  • бажанням спершу освітньої та фінансової стабільності, а вже потім створення сім’ї.

"Попередні дослідження також підкреслюють вплив еволюції гендерних норм, які сприяють активній участі батька у вихованні дітей, одночасно наголошуючи на традиційних ролях, як чоловік-годувальник", – додають автори дослідження.

Однак пізнє батьківство має чимало ризиків для здоровʼя дитини, йдеться у дослідженні 2018 року. Так немовлята, народжені від чоловіків старших за 35 років, мають вищий ризик дефіциту ваги під час народження, судом та проблем з диханням одразу після народження.

Що старшим є батько, то ці ризики є вищими. Наприклад, дитина народжена від чоловіка 45+ років, матиме на 14% вищі шанси народитися передчасно, а 50+ років – на 28%.

Альберт Ха з колегами проаналізували дані понад 46 млн дітей, народжених у США протягом 2011-2022 років. Результати підтвердили: частка американських сімей, які матимуть такі ризики під час народження дитини, зростає. Оскільки дедалі більше чоловіків обирають зріле батьківство.

Окрім того, вік батька також впливає на фертильність. Адже з віком збільшується ризик еректильної дисфункції (імпотенції),  гіпогонадизму (зниження вироблення статевих гормонів) та зменшення обʼєму і рухливості сперматозоїдів.

Вікові зміни у чоловічому організмі можуть негативно вплинути й на ДНК дитини. Це збільшує ризик таких станів у дітей, як аутизм, онкологія, шизофренія тощо. 

З іншого боку, вчені не виявили залежності віку батька та статі дитини. Проте зазначають: у чоловіків, які стали батьками у 70+ років, частіше народжуються дівчата.

Зрештою це дослідження підкреслює важливість усвідомлення ризиків зрілого батьківства та подальшого дослідження факторів, що спричинили цю суспільну зміну.