Шкідливі звички для мозку. Від чого слід відмовитись для кращої пам'яті та мислення
Фото: depositphotos.com

Люди часто піклуються про вагу та м'язи. Проте забувають про важливість внутрішніх органів, які також потребують турботи. 

Доктор медичних наук, вчений-нейрохірург та автор книги "Нейрофітнес. Рекомендації нейрохірурга для поліпшення роботи мозку" Рахул Джандіал стверджує в інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com, що існує ряд розповсюджених шкідливих звичок, які порушують когнітивні здібності та роботу мозку.

Серед них слід звернути особливу увагу на:

Сидячий спосіб життя

Сидіння – це фізична бездіяльність, яка шкодить не лише мозку, але й організму в цілому.

Адже фізична активність посилює приплив крові, яка транспортує кисень і основні поживні речовини до мозку.

Окрім того, рухливість покращує настрій та зменшує стрес, що особливо корисно для здоров’я органу. 

Порада: більше рухайтеся і менше сидіть. Пам'ятайте, що будь-яка фізична активність краще, ніж її відсутність.

За рекомендаціями Physical Activity Guidelines for Americans, дорослі повинні виконувати принаймні 150 хвилин вправи помірної інтенсивності або 75 хвилин вправ високої інтенсивності щотижня.

Відсутність спілкування

За словами Джандіала, самотність пов'язана з розвитком депресії та когнітивним спадом. 

Дослідження 2020 року довело, що у менш соціально активних людей спостерігається більша втрата сірої речовини у певних областях мозку, що впливає на розвиток деменції.

Порада: залишайтесь соціальними. Зустрічайтесь з близькими людьми, спробуйте себе у волонтерстві або відвідуйте групові спортивні заняття чи курси. 

Прослуховування гучної музики

Згідно з дослідженням за участі тварин, тривалий вплив сильного шуму може змінити спосіб, у який мозок обробляє мовлення. Дослідники відзначили, що втрата слуху, спричинена шумом, може вплинути на розпізнавання мозком звуків.

Хоча це дослідження проводилося на тваринах, воно може мати важливі наслідки і для людей. За словами лікаря, втрата слуху з часом збільшують ризики розвитку деменції.

Порада: насолоджуйтесь музикою помірної гучності. Згідно з National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, звуки до 70 дБА вважаються безпечними, тоді як звук на рівні 85 дБА або вище з часом пошкоджує слух. 

Нестача сну

Висновки дослідження 2018 року показали, що когнітивні показники (пам’ять, міркування, розв'язання проблем та комунікативні навички) погіршуються у людей, які зазвичай сплять менше, ніж сім або понад вісім годин щоночі.

Порада: зробіть сон пріоритетним. Дотримуйтесь регулярного графіка сну. Фізична активність, дихальні вправи та медитація також допоможуть покращити якість сну.

Читайте також:

  • Не можу заснути. Що робити та як висипатись. Розбираємо правила якісного сну з сомнологом

Паління

Куріння руйнує практично всі органи тіла, зокрема мозок.

"Паління пошкоджує слизову оболонку судин і може призвести до їхнього звуження. Це може спричинити зменшення припливу крові до мозку та поживних речовин", – пояснює лікар Джандіал.

Порада: ніколи не пізно позбутися нездорової звички. 

Високе споживання цукру

Згідно з Harvard Medical School, існує зв'язок між споживанням цукру, старінням клітин та вадами пам'яті.

Адже високий рівень цукру в крові може погіршити функціональні можливості мозку та спричинити хворобу дрібних судин, що пригнічує кровообіг у мозку. Це може призвести до когнітивних труднощів.

Порада: стежте за споживанням цукру та перевіряйте інформацію про продукт на пакуванні. Адже в магазинних товарах часто міститься багато доданого цукру. За даними American Heart Association, чоловікам рекомендовано споживати не більше 9 чайних ложок цукру на день, а жінкам – не більше 6 чайних ложок.

Зловживання сіллю

Надлишок солі в раціоні пов'язаний з підвищенням кров'яного тиску. Наслідки хронічної гіпертензії включають зменшення припливу крові до мозку. Згідно з дослідженням 2014 року, так орган стає більш уразливим до атрофії та когнітивних порушень.

Порада: обмежте продукти з високим вмістом солі. Також перевіряйте інформацію про товари на пакуваннях. За рекомендаціями American Heart Association, людина має споживати до 2,3 г солі щодня. Проте прагніть до щоденної норми у 1,5 г.  

Читайте також:

Високе споживання алкоголю

На додаток до тимчасових наслідків, як помутніння зору, нечітка мова та уповільнення реакції, споживання алкоголю може збільшити ризик розвитку серйозних змін у мозку.

Згідно з National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, тривале зловживання алкоголем може зменшити мозок і спричинити дефіцит білої речовини – волокон, які транспортують інформацію між сірою речовиною.

Порада: обмежте споживання алкогольних напоїв. За рекомендаціями American Heart Association limits, жінкам слід пити не більше одного келиха (118 мл) на день, а чоловікам – не більше двох.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин