Як приборкати емоції та розв'язати проблему. Вчені визначили найефективніший спосіб
Фото: depositphotos.com

Складні ситуації викликають бурю емоцій. За даними Psychology Today, існує безліч способів їх регулювання, а саме: розв'язання проблеми, отримання поради чи підтримки від інших, вираження почуттів, обмірковування ситуації, відволікання на інші речі (серіали, спорт, малювання), втеча від ситуації та приховання емоцій.

У червні 2021 року американські терапевти провели дослідження, проаналізувавши дані стратегії регулювання емоцій. Їхня мета – знайти найефективніший спосіб приборкання почуттів. 

Хід дослідження

Вчені зібрали 582 стажистів та терапевтів, серед них 76% жінок та 24% чоловіків. Середній вік учасників – 42 роки.

Учасникам запропонували 11 типових стресових ситуацій, пов’язаних зі:

  • стосунками: конфлікт з партнером, неотримання запрошення на вечірку;
  • навчанням: провал важливого екзамену;
  • фінансовими складнощами: спроби отримати кредит;
  • захворюваннями.

Завдання учасників – пояснити найкращу стратегію регулювання емоцій під час цих ситуацій. Наприклад, прийняття проблеми, відволікання від неї, приховання почуттів, вираження своїх емоцій, пошук додаткової інформації про ситуацію, покращення стосунків з конфліктною стороною, втеча від проблеми, пошук поради та підтримки, розв'язання проблеми.

Згодом терапевти оцінювали ефективність кожної стратегії, яка б допомогла учаснику почуватися краще.

Результати дослідження

Вчені виявили, що жодна зі стратегій не є ефективною абсолютно для всіх ситуацій. Тобто універсального способу контролю емоцій немає. 

Проте деякі стратегії мають високі показники ефективності. Зокрема, терапевти погодились, що розв'язання проблеми – це найкраща стратегія для регулювання емоцій, а от приховування емоцій –найменш ефективна.

Що таке стратегія розв'язання проблеми

Розв'язання проблеми – високоефективна стратегія для контролю емоційного стану під час стресових ситуацій. Тобто це цілеспрямований підхід до боротьби зі стресом. Вона включає спроби змінити ситуацію або її наслідки.

Розв'язання проблем передбачає певний алгоритм дій:

  • визначення проблеми;

  • визначення перешкод на шляху її розв'язання;

  • продумування потенційних способів подолання перешкод;

  • оцінка потенційних шляхів розв'язання;

  • вибір найефективнішого шляху;

  • його впровадження;
  • оцінка результатів.

Наприклад, вам сумно, через те, що ви проводите мало часу зі своїм сином-підлітком. Ви вже розумієте свою проблему.

Наступний крок – визначення перешкод, які заважають вам знайти час для сина. Це може бути втома, незручний графік або проблеми з комунікацією.

Розгляньте способи подолання цих перешкод. Наприклад, читання літератури про спілкування з підлітками або організація спільної подорожі на вихідні. Оберіть підхожий для себе спосіб, впроваджуйте його в життя, а згодом оцініть його ефективність.

Отже, визначення проблеми є першим і дуже важливим кроком. Адже це впливає на ваші думки, емоції та ставлення до інших. Загалом, важливо серйозно ставитись до визначення проблеми та реально оцінювати свої можливості.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Даша Лобанок для LIGA.Life