Розраховуємо, що перші два місяці осені не буде спалаху – Шкарлет про навчання з вересня
Сергій Шкарлет. Фото: пресслужба форуму Україна 30

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет дав інтерв'ю виданню Главком, яке вийшло вранці 13 серпня. Його розпитали про готовність шкіл до дистанційки, що МОН робить, аби наростити темпи вакцинації проти COVID-19 вчителів і низькі результати ЗНО з математики у 2021 році.

LIGA.Life занотувала важливі моменти.

Про план на випадок локдауну. Міністерство, маючи півторарічний досвід роботи в умовах і карантину, і жорсткого локдауну, напрацювало принаймні три варіанти початку нового навчального року. [...]

Ми розраховуємо, що перші два місяці осені не принесуть спалаху. 

Про процедуру закупівлі ноутбуків для вчителів. Станом на сьогодні кошти вже направлено на місця. Закупівля ноутбуків буде здійснюватися централізовано обласними державними адміністраціями відповідно до Закону "Про публічні закупівлі", на відкритих торгах. [...] На сьогодні оголошено тендерів на купівлю близько 22 000 ноутбуків. Зі свого боку очікуємо, що впродовж серпня закупівлі розпочнуться в усіх областях.

Про забезпечення технікою вчителів та учнів. Для навчально-педагогічних працівників сьогоднішнє співвідношення дорівнює одному комп’ютеру на двох працівників. [...] У школярів цей показник становить один комп’ютер майже на 19 учнів. Звичайно, це усереднений показник. У нас немає жодної школи, в якій би не було жодного комп’ютера. 

Про доступ до інтернету в сільських школах. За оперативними даними областей, у 22 школах немає інтернету взагалі. На його проведення урядом виділена субвенція 500 млн грн. Наші колеги з Міністерства цифрової трансформації кажуть, що до кінця року інтернетом будуть покриті всі школи. Так, є питання стосовно швидкості інтернету. 

Про доступ до дистанційки дітей з багатодітних і незабезпечених родин. Проблема є, але держава не може закривати її за рахунок своїх джерел. [...] Є багато шкіл, директори яких дуже сумлінно поставилися до цього питання. Вони розділили і часи навчання, і зміни навчання між старшими і молодшими. Від міністерства є рекомендації, але від майстерності директора багато що залежить.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Про недостатні темпи вакцинації вчителів. Причини можуть бути різними. Це може бути і відтік населення, трудова міграція, можливо, релігійні переконання. Є люди, в яких є алергія, є медичні протипоказання. Ну, по-перше, скрізь і всюди є наше промо щодо корисності і необхідності вакцинації.

LIGA.Life телефонувала в пресслужбу Міносвіти, щоб дізнатися детальніше, в яких областях, скількох вчителів щепили від COVID-19. Нам назвали цифру 50% і сказали, що наразі не мають точних даних, окрім наданих Міністерством охорони здоров'я. В пресслужбі МОЗ сказали, що окремо облік вчителів не ведуть. Нагадаємо, школи в областях жовтого, помаранчевого і червоного рівня епіднебезпеки працюватимуть дистанційно, якщо в закладі провакциновано менше 80% працівників.

Про те, чи вело МОН роз’яснювальні роботи з релігійними організаціями, які пропагують антивакцинаторство. Ні, не мали розмови. 

Про вакцинацію проти COVID-19 учнів. Є позиція Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка каже про те, що слід дотримуватися вікових обмежень. Від нас такого зобов’язання (вакцинуватися) немає. Ще раз вам кажу – це не моя компетенція, я не медик. Безпека на першому місці, звичайно.

Про низькі результати ЗНО з математики у 2021 році. ...слід зважати і на те, що цього року було на 92 000 більше тих, хто складав ЗНО з математики, ніж торік. А також на 35 000 тисячі більше тих, хто успішно склав цей іспит з математики. Щодо близько 30%, які не склали, це не вплив локдаунів.

Про відсутність оцінювання в 1-4 класах за системою НУШ. От після наступного навчального року зможемо аналізувати і говорити про результати, з’явиться статистика. На мою думку, змагальність у навчанні учнів 1-4 класах втрачається. Тобто втрачається усвідомлення ранньої відповідальності дитини за ті чи інші наслідки етапів свого навчання. 

Про показники неуспішності школи. ЗНО не є показником для оцінки школи. Більша частина учнів готується до ЗНО з репетиторами, аби зануритися в той чи інший предмет. Показником успішності школи мабуть є наповненість класів, спроможність сформувати кращий педагогічний колектив, щоби один учитель не викладав по 7-12 предметів, які не є його профілем, бо є і такі приклади. Оцінювати школу можна за двома параметрами – якість і доступність.

Про кількість вчителів пенсійного віку в Україні. Пенсіонерів – 72 000. Перш за все, силоміць виганяти людину за те, що вона пенсіонер, точно не буду, це буде помилкою. Досвід і старших людей треба поважати. [...] Звичайно, потрібно шукати зміну. Сьогодні до цієї роботи залучені педагогічні заклади вищої освіти, класичні університети. 

Про зарплати вчителів. ...в концепцію зростання зарплат закладено можливість для вчителя заробити собі додатково 20% до зарплати, за рахунок процедури сертифікації. [...] Наприклад, у 2019 році 705 вчителів успішно пройшли таку сертифікацію – їх подавалося близько 900. В 2020 році – пройшли сертифікацію 902 педагоги. На 2021 рік ще триває сертифікація, близько 1 800 людей подалося.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин