Омікрон. Хроніка нового штаму коронавірусу з ПАР. Оновлюється
Ілюстративне фото: freepik.com

Минулого тижня в Південно-Африканській Республіці заявили, що виявили новий штам коронавірусу. Спочатку зареєстровані інфекції були серед студентів університетів. Вірус має десятки мутацій, що можуть допомагати йому краще обходити імунний захист. 

Для дослідження штаму науковцям потрібні тижні, зокрема, щоб з'ясувати, чи ефективні проти нього наявні в світі вакцини, зрозуміти, які симптоми він викликає чи як його переносять ті, хто вже перехворів на коронавірус.

LIGA.Life зібрала все, що стало відомо про нього за ці дні.

Оновлення:

ВООЗ визначила новий варіант вірусу, як такий, що несе "дуже високий" ризик для світу через його 32 мутації.

Омікрон має безпрецедентну кількість мутацій, які несуть загрозу з огляду на їхній потенційний вплив на траєкторію пандемії. Загальний ризик для світу від нового небезпечного варіанту вірусу оцінюється як дуже високий", – йдеться в заяві організації, пише The Guardian.

Мутації Омікрона викликають занепокоєння через можливий ризик повторного інфікування, підвищену трансмісивність та можливе зниження ефективності вакцинного захисту.  

29 листопада

З'являються перші дані з різних країн про симптоми нового штаму. 

Шотландія відзвітувала, що серйозних симптомів у шести інфікованих не спостерігається.

"Ознак серйозного захворювання немає. Зрозуміло, що ковід може перерости у серйозне захворювання", – сказав віцепрем'єр країни Джон Суїнні.

Тим часом в ЄС заявляють, що за контрактом з компанією Pfizer та BioNTech, вона зобов'язана адаптувати свою вакцину, якщо новий штам коронавірусу омікрон виявиться небезпечним.

Україна теж відреагувала на новий штам коронавірусу – мандрівники, які прибувають із країн, де виявили омікрон, мають відправитися на самоізоляцію.

На брифінгу 29 листопада міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Україні не було виявлено жодного випадку інфікування новим штамом коронавірусу.

Ляшко вважає, що поява нових небезпечних штамів – можливий наслідок нерівномірності розподілу та сумніви щодо вакцинації у світі.

28 листопада

Південноафриканська лікарка Анжеліка Кутзі, яка підняла тривогу з приводу омікрону, заявила AFP, що приблизно у 30 її пацієнтів з позитивним ПЛР-тестом на цей варіант вірусу виявилися лише легкі симптоми (навіть у нещеплених), і вони одужують.

Крім того, зазначає, що "не чула, що комусь із тутешніх лікарів потрібно було переводити пацієнтів з новим штамом коронавірусу на кисень".

Тим часом Євросоюз публікує рекомендації, пов'язані з поширенням нового штаму ковіду. В ЄС застерігають, що омікрон потенційно може поширюватися швидше за інші патогени.

Європейський центр з контролю та профілактики захворювань (ECDC) рекомендує:

  • проводити геномний контроль – виявляти випадки зараження цим штамом, щоб відстежувати тенденції та виробляти заходи стримування;
  • уникати поїздок до країн, де було зафіксовано омікрон, розширювати тестування та відстежувати контакти інфікованих;
  • першочергово вакцинувати нещеплених і тих, хто не отримав другу дозу;
  • розглянути можливість бустерної вакцинації людей віком понад 40 років, з пріоритетом груп ризику. Потім розглянути можливість вакцинації бустерною дозою дорослих категорії 18+ через шість місяців після першого курсу щеплень.

У неділю ввечері ВООЗ оновлює дані про вірус. Утім, зазначають, що досі неясно, чи заразніший вірус і чи має він важчі симптоми.

"Попередні дані свідчать про те, що в Південній Африці зростає кількість госпіталізацій, але це може бути пов'язане зі збільшенням загальної кількості інфікованих людей, а не внаслідок конкретної інфекції, спричиненої омікроном", – йдеться в повідомленні.

Також є підозри, що може бути підвищений ризик повторного зараження за допомогою омікрону (тобто люди, які раніше були заражені COVID-19, можуть легше заразитися за допомогою омікрону) у порівнянні з іншими варіантами, що викликають занепокоєння, але інформація обмежена.

Наразі людям ВООЗ рекомендує таке:

  • носити маску в громадських місцях,
  • ретельно мити руки,
  • дотримуватися дистанції з іншими людьми,
  • вакцинуватися,
  • кашляти та чхати в руку чи зігнутий лікоть,
  • добре провітрювати приміщення, в якому перебуваєте.

27 листопада

Новий штам омікрон, крім Південної Африки, був зафіксований у Бельгії, Ізраїлі, Ботсвані та Гонконгу. Про можливі випадки нового варіанту повідомили у Чехії та Німеччині.

Точних даних про кількість інфікованих штамом немає, раніше повідомлялося приблизно про 100 випадків, більшість з яких зареєстровані в ПАР.

Попри рекомендації ВООЗ не посилювати обмеження на кордонах, все більше країн запроваджують додаткові заходи. Серед них – Велика БританіяЯпонія (з 30 листопада), Австралія, Канада, Іран, ІзраїльНімеччина.

26 листопада

Всесвітня організація охорони здоров'я на екстреному засіданні визначила новий штам, як такий, що викликає занепокоєння через його мутації. 

ВООЗ дала йому назву "омікрон".

"Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим штамом у порівнянні з іншими, які викликають занепокоєння. Кількість випадків цього штаму, ймовірно, збільшується майже у всіх провінціях ПАР", – йдеться у повідомленні.

Тим часом у фармацевтичні компанії Moderna заявили, що вже почали розробляти вакцину, що здатна протистояти нещодавно виявленому південноафриканському штаму коронавірусу.

Moderna вже досліджує у клінічних умовах два полівалентні бустери-кандидати, які розробляли в очікуванні мутацій, подібних до тих, які виникли у штамі Omicron. Результати планують отримати найближчими тижнями.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин