Омікрон в Україні, ревакцинація і робота шкіл. Головне з інтерв’ю Ігоря Кузіна Укрінформу
Ігор Кузін. Скриншот з відео Радіо Свобода

В Україні вже зафіксовано випадок захворювання штамом омікрон. Як Мінстерство охорони здоров’я готується до протидії його поширенню, розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю Укрінформу. LIGA.Life відібрала головні тези.

Про прогнози поширення омікрону в Україні. За попередньою інформацією, омікрон майже вдвічі більш інфекційний, ніж штам дельта, – подвоєння кількості випадків становить у середньому від 1,5 до 3 днів. Це надзвичайно велика швидкість поширення.

Ми бачимо, що в Європі він переважно поширюється серед невакцинованих. Тому для України зараз спрогнозувати його перебіг буде вкрай важко. Саме тому ми орієнтуємось лише на результати лабораторних досліджень.

Поки що локального передавання омікрону саме в Україні немає. За результатами секвенування ми бачимо що 99,9% випадків спричинені штамом дельта. 

Про шляхи визначення штаму омікрон. Для того, щоб більш фокусно і швидше ухвалювати рішення саме щодо циркуляції Омікрону в Україні, ми вирішили трохи змінити підходи до лабораторної діагностики.

Для пацієнтів або з атиповим перебігом хвороби, або які приїхали з-за кордону, або вакциновані та мають ускладнення, буде спочатку проводитися звичайне ПЛР-тестування для підтвердження діагнозу, потім наступне ПЛР-дослідження для підтвердження або спростування дельти. 

Якщо буде підтверджена дельта, то зразок не надсилатиметься далі на секвенування, щоб ми не витрачали ані реагенти, ані час. Якщо дельта не підтверджена, то тоді такий зразок спрямовується на повне секвенування.

Про людей, які повертаються з-за кордону. Якщо людина повертається з-за кордону, вона може перетинати кордон або з сертифікатом про вакцинацію, або якщо у неї немає вакцинації, то вона має обов'язково мати чинний ПЛР-тест. Якщо людина матиме симптоми або звернеться до свого сімейного лікаря з симптомами, то вона буде обстежена додатково.

Про перебіг та лікування омікрону. Ми не очікуємо, що він матиме переважно більш важкий перебіг або надважкий. 

З приводу клінічних симптомів і тяжкості захворювання – дані дуже суперечливі. Однак, згідно з заявами ВООЗ, частка випадків захворювання на омікрон, які потребуватимуть госпіталізації, приблизно саме така, як і в дельти.

Поки що підходи до лікування (у разі захворювання на Омікрон) – використання кортикостероїдів, базових схем лікування, які зараз затверджені. Є підтвердження, що таке лікування залишається ефективним.

Про готовність України до поширення омікрону. Зараз у нас залишається актуальною мережа закладів охорони здоров’я, яка історично працює з COVID-19. Це умовно основна хвиля і резервна хвиля. Маємо потужність на 70 000 ліжок. [...] 

Максимально кількість ліжок, які можливо запустити, – близько 90 000. Але ця кількість є критичною з погляду того, що певна частина медичних послуг може бути недоступна для громадян. Мова йде про неінфекційні захворювання, певні соматичні стани.

Про адаптивний карантин в Україні. Будемо дивитися, які норми виявляться більш ефективними, і, найімовірніше, відповідні коригування можуть бути внесені й до нашого адаптивного карантину стосовно посилення маскового режиму, стосовно обробки рук. 

[...]

Зважаючи на те, що зараз важко робити прогноз щодо поширення (нового штаму. – Ред.), то поки що наш основний фокус буде зводитися до виявлення нових випадків омікрону і до максимального їх обстеження.

Про ревакцинацію третьою дозою. Найімовірніше – найближчим часом ми переглядатимемо своє рішення щодо використання ревакцинальної й додаткової дози. 

Додаткова доза для імунокомпрометованих осіб не буде переглядатися.

Попередньо, за рішенням РНБО і за її офіційною позицією, найімовірніше, ми будемо підтримувати введення ревакцинальної дози для медичних працівників, тому що медики по суті перші, хто буде стикатися зі штамом омікрон, і для них сформувати повноцінний захист є ключовим завданням. 

Про бустерну дозу і COVID-сертифікат. Ревакцинальна доза вакцини, за логікою ЄС, має продовжувати термін дії сертифікату. Це зараз предмет перемовин, яким чином це відображатиметься в Дії, але бустерна доза має продовжувати дію сертифіката.

Але коли ми кажемо, що термін дії ковід-сертифікату не продовжується, то мова йде про додаткову дозу вакцини, яка показана пацієнтам з імунокомпрометованими станами.

Про препарат, яким колотимуть третю дозу. Зважаючи на те, що АстраЗенка зараз майже не використовується в країні, найімовірніше, що ревакцинальною дозою для вакцини Коронавак буде Пфайзер як м-РНК-вмісна вакцина.

Про дані щодо омікрону у дітей та формат роботи шкіл. Про штам омікрон поки що немає відомостей, що захворюваність серед дітей превалює. Тому закриття шкіл не виглядає доцільним.

[...]

Основна порада і позиція ВООЗ та ЮНІСЕФ полягає тому, що школа має відкриватися першою, коли ситуація стабілізується, і закриватися останньою. Закриття шкіл не виключене, проте все залежить від епідемічної ситуації.

Про щеплення дітей від 5 років. Ймовірно, що така рекомендація буде ухвалена, але вона не буде обов’язковою нормою, і щеплення проти ковіду для дітей від 5 років буде робитися тільки за бажанням та згодою батьків. У випадках, коли дитина від 5 до 12 років мала якісь супутні стани або важкі захворювання, тоді вакцинація їй показана і буде доцільна.