Перегляд футболу або Олімпійських ігор позитивно впливає на задоволеність життям – вчені
Фото: unsplash.com

Перегляд футбольного матчу, Олімпійських ігор чи інших спортивних змагань може позитивно вплинути на ваш психологічний стан.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

До таких висновків прийшли дослідники Anglia Ruskin University, описавши результати дослідження у статті The Conversation.

Дослідники використали дані 7209 дорослих віком 16-85 років, які мешкають в Англії. Так дійшли до висновків: люди, які відвідували спортивні події протягом минулого року, були більш задоволені своїм життям. А також відчували себе менш самотніми, ніж люди, які цього не робили.

Ці висновки перегукуються з попередніми дослідженнями, де виявили: люди, які відвідують спортивні події принаймні раз на рік, мають менше проявів депресії, ніж ті, хто цього не робить.

Але чи зберігатиметься ця користь, якщо дивитися змагання в інтернеті чи по телебаченню?

Зберігається, підтверджують дослідження. Люди, які вболівають за свою спортивну команду вдома, також мають менші симптоми депресії.

Позитивний ефект від перегляду спортивних змагань, ймовірно, повʼязаний з соціальною ідентичністю людини. Ми схильні до бажання формувати комʼюніті навколо спільних інтересів, наприклад, гри певної футбольної команди. Різні спільноти є частиною нашої ідентичності, саме через них ми знаходимо соціальну та емоційну підтримку.

Це підтверджує дослідження: люди, які сильно ототожнюють себе зі спортивною командою, частіше відчували емоційну підтримку з боку інших уболівальників. Це підвищує задоволеність життям.

З іншого боку, коли наша команда програє, то ми схильні дистанціюватися від неї. Це своєрідний захист від негативних соціальних і психологічних наслідків – "відсікання відображеної невдачі". 

Однак японські дослідники помітили, що користь для добробуту людини буде значнішою, якщо людина вболіватиме за більш популярний вид спорту (футбол), ніж менш популярний (гольф).