Чому зносять павільйон "Куражу" на ВДНГ – версія архітектора Президентського університету

Головний архітектор Президентського університету Віталій Молочко пояснив, що павільйон, де проводили "Кураж", демонтують "через аварійний стан металевих елементів у конструкції", пише Укрінформ.

Про стан конструкцій вказано у технічному звіті, який надав замовник з Міністерства освіти і науки, каже Молочко. А бетонна частина, додає він, "технологічно неправильно збудована".

Чому зносять павільйон "Куражу" на ВДНГ – версія архітектора Президентського університету
Фото: з фб-сторінки Альони Гудкової

За словами архітектора, павільйон №19 неможливо інтегрувати у створення нової будівлі університету.

Також він зауважив, що павільйон "Куражу" не належить до архітектурного ансамблю ВДНГ.

Що сталося

На початку лютого засновниця "Кураж базар" Альона Гудкова повідомила, що їм не продовжили контракт на ВДНГ, про що дізналася вона ще влітку.

За її словами, за три роки на ремонти в павільйоні їхня команда витратила близько 6 млн грн.

"Ми не отримали пропозиції ні допомоги, ні компенсації вкладень, ні варіантів адекватного переміщення цілком значимої соціальної, культурної міської події", – написала Гудкова. 

Для команди було принциповим отримати компенсацію 1 млн грн за встановлений у 2021 році на гроші благодійників новий ліфт, аби передати гроші на благодійність.

Також, за словами Гудкової, вони хотіли, аби сам павільйон все ж не руйнували. 

"Загалом, у спробах випросити цей нещасний мільйон я ходила кабінетами з Банкової на ВДНГ і назад, паралельно просила про збереження та реконструкцію приголомшливого зразка пострадянського модернізму 1978 року, який міг би стати залом, бібліотекою, атріумом або лекторієм для нового університету, зберігши і наш культурний код та історію", – написала Гудкова.

Нещодавно будівлю почали зносити. Як каже засновниця "Куражу", їм про це не сказали жодного слова, а про демонтаж вона дізналася із соцмереж.

Чому зносять павільйон "Куражу" на ВДНГ – версія архітектора Президентського університету
Фото: з фб-сторінки Альони Гудкової

7 лютого Гудкова написала, що мала зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

Їй пообіцяли компенсувати вартість ліфту, яку передадуть на благодійність.

"Кураж" – це благодійний фестиваль із барахолкою, музичною програмою, майстер-класами, лекціями та перформансами, який проводили щомісяця.

Перший фестиваль відбувся у 2014 році, ще під назвою "Кураж базар", на Артзаводі "Платформа". З 2018 року його проводили на ВДНГ, в 19 павільйоні.

Останній "Кураж" на ВДНГ провели у жовтні 2021 року.

Президентський університет планують побудувати на території ВДНГ протягом 2024-2025 років.