Користь обіймів для здоров'я людини. Як обійматися під час COVID-19
Фото: depositphotos.com
4 грудня – Міжнародний день обіймів. Liga. Life визначила, чому людям необхідно обійматися.

1. Обійми зменшують стрес та ризик захворювань

Обійми сприяють зниженню рівня гормону стресу – кортизолу. Дослідження Університету Карнегі-Меллона показало, що існує взаємозв’язок між обіймами та імунною системою людини.

Зокрема, під час дослідження було розглянуто типи хвороб та інфекцій, до яких людина стає більш сприйнятливою через стрес та підвищений рівень кортизолу.

Дослідники виявили, що люди, які частіше обіймалися, рідше хворіли. А у випадку хвороб, їх симптоми були менш інтенсивними.

Крім того, обійми вивільнюють окситоцини у мозку природним чином, допомагаючи зв’язувати та зміцнювати стосунки між людьми. Підвищена кількість окситоцину також пов’язана з покращенням здоров’я серця та зменшення стресу.

2. Обійми можуть зміцнити здоров’я серця

В одному дослідженні вчені розділили 200 дорослих на дві групи.

Романтичні партнери першої групи тримались за руки протягом 10 хвилин, а потім обіймались протягом 20 секунд. Пари іншої групи сиділи мовчки 10 хвилин 20 секунд.

Учасники першої групи мали знижений рівень артеріального тиску та частоти серцевих скорочень, ніж друга група. Вчені прийшли до висновку, що такі ніжні контакти, як обійми можуть бути корисними для здоров’я серця.

3. Обійми допомагають зменшити страхи

Вчені виявили, що дотик може зменшити тривожність у людей з низькою самооцінкою.

Люди, схильні відчувати страх за своє життя та боязнь смертності, змогли знайти певне почуття безпеки завдяки міжособистісному дотику, включаючи обійми.

Також вчені виявили, що навіть обійми з плюшевим ведмедиком допомагають зменшити страх.

4. Обійми можуть допомогти зменшити біль

В одному дослідженні люди з фіброміалгією (стан, який характеризується підвищеною болісною чутливістю до тиску – прим.ред.) мали шість терапевтичних методів лікування дотиком. Кожен з них передбачав легкі дотики до шкіри.

Учасники дослідження розповіли, що під час дотиків та обіймів, вони відчували менше болю та кращий настрій.

Фахад Башир, доктор медицини, у своїй статті про користь обіймів зазначає, що вони можуть полегшити біль внаслідок вивільнення ендорфінів, які блокують больові шляхи. Також завдяки покращенню кровообігу, який видаляє больові пептиди. 

5. Обійми допомагають налагодити спілкування

В ході одного з досліджень вчені виявили, що людина здатна висловити багато емоцій за допомогою дотику до іншої людини. Серед емоцій виражених обіймами та іншими видами дотиків можуть бути гнів, страх, огида, любов, вдячність, щастя, смуток та симпатія.

Фахад Башир стверджує, що пристрасні обійми дозволяють обмінюватися почуттями в біоенергетичному полі, генерованому серцем, змушуючи співчувати іншій людині. Це формує більш міцну довіру між людьми, ніж якщо б вони просто розмовляли.

Попри такий позитивний вплив на життя людей, обійми в епоху соціального дистанціювання під час пандемії COVID-19 є небезпечними. Проте відмовлятись від будь-якого тактильного контакту не варто. 

Лара Ерреро, керівник досліджень з вірусології та інфекційних хвороб Університету Гріффіта та Еліна Панахі, аспірантка Університету Гріффіта, сформували шість порад щодо обмеження ризику передачі вірусу під час обіймів:

  1. Не обіймайте когось із симптомами COVID або якщо у вас є симптоми.
  2. Не обіймайте вразливих людей (людей похилого віку, людей з ослабленим імунітетом та людей з іншими захворюваннями).
  3. Обіймаючи іншу здорову людину, уникайте стискання щік; натомість поверніть обличчя в протилежну сторону.
  4. Носіть маску.
  5. Затримайте дихання, якщо можете. Таким чином ви можете уникнути передачі або вдихання інфекційних крапель дихання під час обіймів.
  6. Дезінфікуйте руки до і після обіймів.

Також дослідниці додають, що обійми під час пандемії можна замінити контактом з тваринами. Він надає психічному здоров’ю людини подібну користь, як і обійми. Наприклад, збільшує рівень окситоцину.