Путін їде на Олімпіаду до Китаю. США та низка країн Заходу її планують бойкотувати
Фото: EPA-EFE/WU HONG

Президент Росії Володимир Путін відвідує зимові Олімпійські ігри, які відбудуться в Китаї у лютому 2022 року. Про це заявив речник міністра закордонних справ Китаю Чжао Ліцзянь. 

За його словами, Путін погодився на запрошення генерального секретаря Сі Цзіньпіна та буде присутній на церемонії відкриття Олімпійських ігор.

Водночас деякі інші світові лідери готові відмовитися від відвідування Олімпіади-2022. Президент США Джо Байден у листопаді  говорив про можливість дипломатичного бойкоту країною зимових Олімпійських Ігор. Таку можливість розглядають і у Великій Британії. 

Головна причина – китайську владу звинувачують у масових репресіях проти уйгурів та інших переважно мусульманських меншин.

У США також ведуть перемовини щодо бойкоту і з іншими країнами – Канадою, Австралією, Новою Зеландією.

Чи були раніше дипломатичні бойкоти Олімпійських ігор?

Для Китаю це вже другий бойкот в історії. У 2008 році літні Ігри проходили у Пекіні. У березні 2008 рокурозпочалися антикитайські протести в столиці Тибету, якіпоширилися на сусідні провінції Китаю. За інформацією тибетської влади у вигнанні, під час придушення протестів було вбито близько 130 осіб. США та європейські країни вимагали припинити насильство стосовно жителів Тибету та звільнити політв’язнів.

Один із наймасовіших спортивних бойкотів – Олімпіада у 1980 році. Після того, як радянські війська взяли штурмом палац афганського керівника Хафізулли Аміна в Кабулі, президент США Джиммі Картер запропонувавперенести Ігри в будь-яку іншу країну. Бойкотували московську Олімпіаду США, Канада, ФРН, Китай, Японія, Південна Корея і Туреччина. Мусульманські країни Африки і Азії бойкотували Ігри через солідарність з афганськими братами по вірі.

А Росія виступатиме на Іграх-2022?

На Іграх в Пекіні російські спортсмени уже вдруге змагатимуться під назвою "команда ОКР".

У грудні 2020-го Росію було відсторонено на два роки через зміну інформації у допінг-пробах атлетів. Рішення Спортивного арбітражного суду (CAS) передбачає заборону офіційним особам країни відвідувати міжнародні події. Але один із винятків, якщо це особисте запрошення від президента або прем'єр-міністра країни, у якій проходитимуть змагання.

Санкції на ці Ігри лише для Росії?

Білоруський Національний олімпійський комітет із грудня 2020 року перебуває під санкціями МОК через політичне переслідування спортсменів. Тому санкції на відвідування заходів Олімпіади в Пекіні були накладені і на офіційних осіб Білорусі. Так Олександр Лукашенко не зможе відвідати Олімпіаду-2022.

Олімпійські ігри в Пекіні розпочнуться 4 лютого 2022 року.

За версією аналітичного порталу Gracenote, медалі на Іграх виграють 27 країн. Серед них немає України.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин