Самоізоляцію після COVID-19 можна припиняти без ПЛР-тесту. Критерії МОЗ

Людина, в якої виявили коронавірус, повинна самоізолюватися, аби не передати вірус тим, з ким вона контактує. А про те, коли можна закінчувати період самоізоляції розповів на брифінгу 9 листопада міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

МОЗ визначило три критерії, які визначають, коли можна припинити самоізоляцію. При цьому робити знову ПЛР-тест не обов’язково, каже міністр.

Відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів, рахуючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження. 

"Якщо 1 листопада  у вас з'явилися симптоми коронавірусної хвороби, ви не робили ПЛР-тестування, та перебуваєте вдома на самоізоляції, а потім через 10 днів у вас немає жодного прояву клінічних симптомів, то ще рахуючи від цього часу 3 дні ви можете припиняти самоізоляцію та лікарняний", –пояснив Степанов.

Читайте також: Як зрозуміти, чи можна припинити лікування від COVID-19. Критерії МОЗ

Відсутність клінічних проявів ГРВІ протягом 3 днів, рахуючи з 10 дня від дати взяття матеріалу при позитивному результаті COVID-19 методом ПЛР без лабораторного обстеження. 

"1 числа  з'явилися симптоми, у вас взяли мазок , зробили тест – позитивний. Потім аналогічно якщо на 10 день немає симптомів, ще рахуєте 3 три дні. Не потрібно робити лабораторне обстеження, якщо вже немає проявів симптомів  протягом 3 днів,  рахуючи з 10 дня захворюваності від дати встановлення діагнозу", – додав Степанов.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Відсутність клінічних проявів гострого респіраторного захворювання, за умови отримання одного негативного результату методом ПЛР.

"Повторне тестування методом-ПЛР з метою визначення наявності чи відсутності вірусу в організмі, може проводитися не раніше, ніж через 10 днів після появи симптомів або отримання першого позитивного результату на COVID-19", – зазначив керівник МОЗ.

Всі ці три критерії рівноцінні, наголосив Степанов.