Селен захищає від ожиріння та передчасної смерті. Що про це говорять дослідження
Фото: depositphotos.com

Вчені з США взяли за мету знайти простий спосіб для попередження ожиріння і раннього старіння, який не вимагав би дотримання суворої дієти. Вони виявили, що обмеження споживання амінокислоти метіоніну з їжі збільшує тривалість життя у багатьох організмів, включаючи ссавців. 

Ба більше, нещодавні дослідження показали, що обмеження метіоніну та його вплив на тривалість життя, ймовірно, розповсюджується і на людей.

За словами вчених обмеження метіоніну можна досягнути шляхом дотримання веганської дієти. Тобто виключаючи з раціону всі продукти тваринного походження. Однак дослідники вирішили піти далі і дослідити інші варіанти з аналогічним ефектом, але без обмежень у харчуванні.

Ключем до розробки такого способу стало розуміння, що обмеження метіоніну викликає зниження гормону IGF-1, який регулює енергію гормону.

З попередніх досліджень вчені знали, що добавки селену також знижує рівень IGF-1 у щурів. Вони вирішили дослідити властивості мінералу у боротьбі з ожирінням.

Вчені розділили мишей на три групи. Раціон першої групи містив нормальна кількість метіоніну, другої – обмежену кількість метіоніну, а в третій групі гризуни отримували нормальний рівень метіоніну і додатково добавку селену.

Результати показали, що добавка селену повністю захищала від різкого збільшення ваги і накопичення жиру, як і у мишей з обмеженням споживання метіоніну.

Аналізуючи метаболічні маркери в крові цих тварин, вчені побачили різке зниження рівня гормону IGF-1 і гормону лептину, який контролює споживання їжі і витрату енергії. Це означає, що споживання селену викликає більшість ознак обмеження метіоніну.

Щоб оцінити ефект селену на тривалість життя, дослідники стали працювати з дріжджами. Так, вирощені в середовищі, з додаванням селену, дріжджі збільшили тривалість життя на 62%.

"Наша робота доводить, що короткочасне введення органічних або неорганічних джерел селену забезпечує безліч переваг для здоров'я мишей, де найголовнішим є запобігання ожиріння", – підкреслив автор дослідження Джей Джонсон.

Він вважає, що в довгостроковій перспективі добавка селену в раціон також запобіжить віковим захворюванням і продовжить загальну тривалість життя тварин. Досить ймовірно, що багато з цих ефектів збережуться і у людини, однак ці результати ще необхідно перевірити.

Читайте також: