Сенат США прийняв антидопінговий "Закон Родченкова". Що це означає
Фото: depositphotos.com

Сенат США прийняв законопроєкт, який дозволить американським працівникам юстиції застосовувати кримінальні покарання проти тих, хто причетний до допінгу на міжнародних заходах, в яких беруть участь американські спортсмени. 

Текст законопроєкту можна знайти на сайті Конгресу США.

"Закон Родченкова", названий на честь викривача Григорія Родченкова, який допоміг викрити допінг спонсорований Росією, передбачає кримінальне покарання для людей, які розповсюджують або приймають заборонені речовини під час спортивних змагань.

Зловмисник може отримати позбавлення волі на строк до 10 років, штраф 250 тис доларів США (для фізичних осіб) або 1 млн доларів США (для нефізичних осіб).

Він поширюватиметься не лише на американських, а й на іноземних тренерів, медиків і чиновників, причетних до змагань, у яких беруть участь спортсмени з США.

Для набрання чинності Закону його повинен підписати президент США протягом 10 днів.

Всесвітня антидопінгова агенція (WADA) висловила занепокоєння, щодо Закону, який має екстериторіальний характер.

В електронному листі до Reuters представники агенції прокоментували свою думку: "Це може призвести до законів, що дублюватимуться у різних юрисдикціях. Це буде компрометувати наявність єдиного набору правил для всіх спортсменів у всьому світі".