Шкарлет зібрався "наводити лад" у розподілі грошей між вишами, створеному командою Новосад
Сергій Шкарлет. Фото: пресслужба МОН

Керівник Міністерства освіти і науки Сергій Шкарлет каже, що незадоволений нинішньою системою розподілу коштів серед вишів. Тому збирається "наводити лад" у цьому питанні.

Про це Шкарлет написав у своєму телеграм-каналі.

У цьому т.в.о.міністра бачить провину попередників.

"МОН рішуче налаштоване навести лад у питаннях фінансування закладів вищої освіти. Свого часу формула фінансування ЗВО була розроблена тими, хто жодного дня не працював у закладах освіти, хто не має стажу ані фінансової, ані педагогічної роботи", – вважає Шкарлет.

Формула фінансування, яка непокоїть Шкарлета, почала діяти з 1 січня 2020 року за уряду Олексія Гончарука і за Міносвіти під очільництвом Ганни Новосад

Основною її ідеєю є те, що фінансування вишів не залежить прямо від кількості студентів. А гроші спрямовують у найкращі заклади, які оцінюють за конкретними показниками.

За цією схемою 80% бюджету університети отримують гарантовано для базових видатків, а решта коштів розподіляється залежно від низки показників, серед яких масштаб університету, його позиції у міжнародних рейтингах та обсяг залучених із альтернативних джерел коштів.

Як пояснював ексзаступник МОН Єгор Стадний в інтерв’ю LIGA.net, згідно з цим розподілом, ректорів можна поділити за парадигмами – працювати на якість і на кількість. 

"І отут 60% точно тих, хто за якість. Вони зраділи зміні системи фінансування, яку ми запровадили, бо нарешті стало зрозуміло, за що саме вони отримуватимуть держкошти. 40% – це або ті, які не повірили в систему, або її противники, які могли бути основними бенефеціарами старої моделі. Вона була такою, що чим кращі в тебе стосунки в міністерстві, тим більше коштів ти отримував. Це був "ручняк", –пояснив Стадний.

Зазначимо, що ще перед призначенням Сергія Шкарлета на посаду в.о. міністра, поінформований співрозмовник LIGA.net із системи освіти на умовах анонімності розповідав, що є ризик втручання у формулу фінансування вишів з боку Шкарлета. 

У червні-липні 2020 року Міністерства освіти та науки пішла майже уся команда топменеджерів. Її звільнив уряд після призначення ректора та ексрегіонала Сергія Шкарлета в.о. міністра освіти в обхід Верховної Ради.