Шмигаля двічі запитали про відставку Шкарлета. Прем’єр проігнорував запитання
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль

Під час години запитань до уряду в парламенті прем’єр-міністра Дениса Шмигаля запитали, коли міністра освіти і науки Сергія Шкарлета відправлять у відставку. 

"В Кабміні немає ні за ким іншим таких корупційних скандалів і такого призначення, як це було з міністром Шкарлетом. Коли ви заберете ганьбу з Кабміну, скористаєтеся своїм правом і відправите Шкарлета у відставку?" – наголосила народна депутатка освітнього Комітету Наталія Піпа

На це Шмигаль відповів: стосовно всіх призначень, всі ці речі в робочому порядку опрацьовуються міністерством та урядом. 

Народна депутатка Голосу Інна Совсун поставила прем’єр-міністрові чотири запитання щодо Шкарлета.

"Як пояснювати студентам, що їм не можна плагіатити. Якщо плагіатити може міністр освіти? Якими є конкретні досягнення міністра Шкарлета, за які ви його тримаєте на  посаді? Коли буде подання з вашого боку про відставку Сергія Шкарлета? Чи розумієте ви, якщо відставки не буде, у вас провалюється реформа НУШ на заході в 5-й клас?" – запитала вона. 

Прем’єр-міністр заявив, що освітня реформа – одна з найважливіших у нашій державі.  

"Ми ставимося до цього відповідально, я особисто і міністр Шкарлет. Стосовно розвитку вищої освіти і студентських протестів – ми зустрічалися зі студентами, домовилися з ними, працюємо в цьому напрямі", – додав він. 

Запитання про "плагіат", які нардепи продовжили викрикувати з зали, Шмигаль проігнорував.

В студентській колегії НаУКМА розповідають, що один зі студентів Могилянки дійсно був на приватній зустрічі з Сергієм Шкарлетом. 

Втім, згідно із Положенням про студентське самоврядування НаУКМА, винятково голова Студентської колегії може представляти думку студентства у відносинах з органами влади.

"Думка як і голови, так і самої колегії лишається незмінною – ми не визнаємо Сергія Шкарлета законним міністром освіти і науки України та вимагаємо його відставки. Ані органи студентського самоврядування, ані члени страйкового комітету, ані організатори акції протесту не співпрацюють та не будуть співпрацювати зі Шкарлетом", – написали в фейсбуці.

  • Шкарлет оголосив повторні вибори президента НаУКМА. Міністр стверджує, що на виборах були порушення.

  • За результатами виборів переміг колишній міністр освіти та науки України Сергій Квіт. 

  • У вересні 2020 року Сергій Квіт, як голова НАЗЯВО, констатував плагіат у трьох наукових роботах Сергія Шкарлета.

  • 27 січня відбувся другий тур виборів президента НаУКМА. На посаду претендували в.о. президента НаУКМА, кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету економічних наук Олександра Гуменна та голова НАЗЯВО Сергій Квіт. 

  • Того самого дня Сергій Квіт повідомив, що з виборчої дільниці вишу невідомі викрали одну зі скриньок для голосування.

  • Одна скринька була пошкоджена, але пломбу з неї не зірвали. 

  • Другу скриньку залили зеленкою, але вона також була неушкодженою. 

  • Виборча комісія змогла підбити підсумки виборів, оскільки кількість виданих бюлетенів зійшлася з кількістю бюлетенів, які були в скриньках. 

  • В університеті просять визнати результати виборів, прозорість яких засвідчили Оргкомітет із виборів президента, Вчена рада НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, члени могилянської спільноти, партнери Академії.

  • МОН відкликав наказ Шкарлета про перевибори президента Могилянки.

  • Студенти вимагають відставки Шкарлета та автономію українських університетів.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин