Досить працювати 24/7. Як побудувати межу між професійним та особистим життям
Фото: pexels.com

За останні півтора року межі між особистим та професійним життям стерлись. Віддалена робота призвела до розтягнення робочого графіку та листування з колегами в позаробочий час.

Ресурс The Conversation провели опитування: як спілкування з колегами в неробочий час впливає на фізичне та психічне здоров'я. На питання відповіли понад 2200 працівників.

За результатами, 21% учасників повідомили, що зобов'язані відповідати на робочі дзвінки та електронні листи в неробочий час. Ця група людей відчувала вищий психологічний дистрес (70,4%) та емоційне виснаження (63,5%), ніж ті респонденти, які не відповідають на робочу кореспонденцію в позаробочий час (дистрес – 45,2%) та (виснаження – 35,2%).

30% респондентів спілкуються про роботу зі своїми колегами на вихідних, а 55% надсилають колегам робочі листи пізно ввечері.

Окрім цього, працівники, які відповідали на робочі дзвінки, частіше відчували головний та спинний біль.

Дослідники також попросили учасників оцінити клімат психосоціальної безпеки на роботі – наскільки це захищає їх психологічне здоров'я. 62% учасників дали оцінку – "поганий".

Наслідки роботи поза графіком

"Коли працівники залишаються на зв’язку поза робочим часом, вони перебувають в постійному стресі. Це призводить до головного болю, напруги в спині та плечах, проблем із пам'яттю, безсоння, хронічної втоми та депресії", – стверджує клінічна психологиня Ліндлі Черрі в інтерв'ю для ресурсу VeryWellMind.

Культура праці, яка проникає в особисте життя в неробочий час, може мати безліч негативних наслідків.

"Очікування від колег та керівника, що ви відповідатимете їм в позаробочий час, породжують відчуття страху. Тобто якщо інші працюють пізно ввечері та рано вранці, то я також маю так працювати. Інакше я стану неважливим працівником. До такого відчуття більш схильні люди під час віддаленої роботи. Адже вони не бачать, як працюють інші протягом дня", – пояснює клінічна психологиня Дезрін Дадлі.

До пандемії ця проблема також існувала. У дослідженні 2016 року вчені виявили, що зобов'язання відповідати на електронні листи після робочого дня може призвести до вигорання та зниження балансу між роботою та сім’єю.

Дослідження травня 2021 року, показало, що люди, які працюють понад 55 годин на тиждень, приблизно на 35% частіше страждають від інсульту і на 17% частіше помирають від ішемічної хвороби серця, ніж ті, хто працює 35-40 годин. 

Серед інших наслідків нестабільного робочого графіку:

  • неефективне управління часом;
  • обмеження часу на відпочинок;
  • конфлікти в родині;
  • погіршення режиму харчування, тренувань та сну.

Як розділити роботи та особистого життя

Ніколи не пізно формувати межі між роботою та особистим життям. Експерти радять дотримуватись таких порад:

  • Поговоріть з начальником

Роботодавець не може читати думки та регулювати робочий час усіх колег. Тому слід пояснити йому, що ви хочете працювати лише за визначеним графіком. 

Не слід починати розмову з негативу. Наприклад, не говоріть: "У мене вигорання або стрес". Це схоже на безпідставну скаргу, у якій не має вирішення.

Натомість запропонуйте декілька рішень та будьте готові до переговорів.

Наприклад, поясніть, що ви відповідатимете на повідомлення та дзвінки до закінчення робочого дня. У випадках форс-мажорів, які потребують екстреного рішення – нехай телефонують вам на особистий номер, а не пишуть в робочих чатах.

  • Організуйте робоче місце

Знайдіть вдома "куток для роботи", де ви будете сидіти лише в робочий час. 

  • Створіть ритуали для початку та кінця робочого дня

Це допоможе сформувати новий режим роботи. Наприклад, слухайте певні пісні лише тоді, коли починаєте та закінчуєте робочий день. 

Так ви будете усвідомлювати, що настав час переключитися з одного психічного простору на інший. Якщо музика вам не до душі, спробуйте інше заняття. Наприклад, виконуйте руханку або пийте чай перед та після роботи.

  • Дотримуйтесь режиму

Проаналізуйте, коли ви найбільш та найменш продуктивні. Спробуйте на базі цього спланувати свій робочий день.

Це допоможе знизити ризик виконання додаткових завдань в позаробочий час. Окрім цього, це позитивно впливатиме на харчування, тренування, відпочинок та сон.

Адже дотримуючись режиму вам вистачить часу та бажання на усі сфери життя.

  • Встановіть перешкоди для роботи у неробочий час

Ви можете сказати 100 разів "ні" спокусі відповісти на електронні листи пізно ввечері. Але коли сповіщення з'явиться на екрані, то важко втриматись від перевірки пошти.

Вимкніть сповіщення або взагалі відпочиньте від телефону, залишивши його в іншій кімнаті.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин