Скринінг цукрового діабету у дітей включать у щорічний медогляд. Постанова ВР

До щорічного медогляду дітей планують включити скринінг цукрового діабету.

Таку постанову №4042 ухвалили депутати Верховної ради 13 квітня.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Документ передбачає низку заходів для забезпечення належної профілактики, діагностики та лікування дітей, хворих на цукровий діабет, зокрема, шляхом:

  • забезпечення належного фінансування системи профілактики та діагностики цукрового діабету у дітей;
  • удосконалення забезпечення дітей, хворих на цукровий діабет, лікарськими засобами та виробами медичного призначення за бюджетні кошти;
  • включення скринінгу цукрового діабету до щорічних обов’язкових медичних профілактичних оглядів дітей та забезпечення закладів охорони здоров’я державної і комунальної форм власності усім необхідним для здійснення вимірювання рівня цукру крові під час таких оглядів;
  • впровадження міжнародних стандартів надання медичної допомоги дітям, хворим на цукровий діабет.

Кабміну доручили невідкладно знайти на це кошти.

Як пояснювали в Національній службі здоров'я, до програми медгарантій входять медогляди школярів. Вони передбачені пакетами медичних послуг "Первинна медична допомога" та "Амбулаторна вторинна (спеціалізована) медична  допомога дорослим та дітям".

Щоб отримати направлення до спеціалізованих лікарів, батькам чи опікунам потрібно звернутися до педіатра, з яким вони уклали договір.

Утім, не потребує направлення звернення до лікаря-гінеколога, лікаря-психіатра, лікаря-нарколога, лікаря-стоматолога, а також звернення до лікаря, у якого пацієнт перебуває під медичним оглядом із хронічними захворюваннями.