Тест на здоров'я серця. Як швидко ви підніметесь на 60 сходинок вверх
Фото: depositphotos.com

Іспанські дослідники стверджують, що можливість піднятися на 60 сходинок вверх за хвилину є точним показником здоров’я серця.

"Тест на сходи – це простий спосіб перевірити стан свого серця. Якщо вам потрібно більше півтори хвилини, щоб піднятися на чотири прольоти, ваше здоров'я не ідеальне, і було б добре проконсультуватися з лікарем", – радить Хесус Петейро, автор дослідження та кардіолог з Університетської лікарні в Коруньї.

Дослідження, представлене на нещодавньому науковому засіданні Європейського кардіологічного товариства, порівнювало результати тесту на підйом сходами з результатами тестування на фізичні вправи.

У дослідженні взяли участь 165 людей. Спочатку вони ходили або бігали на біговій доріжці до виснаження в той час, як їхня фізична здатність вимірювалася метаболічними еквівалентами (METs).

Після відпочинку учасники дослідження піднялася на чотири сходові прольоти (60 сходинок) у швидкому темпі. Після цього дослідники знову виміряли MET учасників.

Дослідження показало, що учасники, які піднялись сходами менш ніж за 40-45 секунд, досягли понад 9-10 MET.

За результатами попередніх досліджень, досягнення показника у 10 MET пов'язане з низьким рівнем смертності: 1% або менше випадків на рік або 10% випадків протягом 10-річного періоду.

Учасники, яким потрібно було 1,5 хвилини або більше, досягли показника менше ніж 8 MET. Це означає, що очікуваний рівень смертності від 2% до 4% на рік, або 30% за 10 років.

Зображення функції серця під час тестів показало, що 58% учасників, які витратили понад 1,5 хвилини на підйом сходами, мали порушення роботи серця під час фізичних вправ. У порівнянні з 32% тих, хто піднявся сходами менш ніж за хвилину.

Майже 1 з 3 учасників дослідження, які швидко підіймалися сходами мали порушення роботи серця – можливий ризик ішемічної хвороби серця.

Кардіологиня та директорка Центру жіночого серця Рені Буллок-Палмер стверджує у інтерв'ю для видання Healthline, що тест зі сходами – це грубий спосіб оцінки фізичної функції, яка може описати загальний стан здоров'я серця.

Лікарка радить не нехтувати повним кардіологічним обстеженням.

Експерти також стверджують, що підйом сходами – це не єдиний спосіб самостійної перевірки роботи серця. Ви також можете спробувати прогулятися двома міськими кварталами чи пронести продуктові сумки до своєї машини і виміряти свій пульс та оцінити рівень дихання. 

  • COVID-19 vs біг: як біг розвиває наше серце та легені
  • Чому вам обов'язково потрібно перевірити серце, якщо ви вирішили займатися спортом
  • Як зберегти серце здоровим? 5 факторів ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи