Я не відчуваю задоволення від тренувань. Як повернутись до звичного спортивного режиму
Фото: depositphotos.com

Дослідження 2021 року, опубліковане у журналі PLOS One, виявило, що психічне здоров'я було одночасно мотиватором та перешкодою для фізичної активності під час пандемії COVID-19.

Вчені проаналізували дані 1600 людей, щоб з’ясувати, як і чому психічне здоров’я, фізична активність та сидячий спосіб життя змінювались протягом пандемії.

"Попри те, що фізичні вправи мають зменшувати тривожність, у період пандемії багато респонденті були занадто стривожені для занять активністю. Подібним чином, хоча фізичні вправи зменшують депресію, респонденти, які були більш пригнічені, мали менше мотивації до активностей", – пояснює Дженніфер Хейз, провідний автор дослідження.

Збільшення рівня стресу та симптомів тривоги і депресії пов'язані зі зменшенням кількості фізичного навантаження. Але у довгостроковій перспективі зменшення фізичної активності погіршувало стрес. Як розірвати це коло та повернутися до звичного режиму тренувань?

Дослідники запропонували кілька варіантів розв'язання проблеми, а саме:

  • Нагадайте собі, що краще 5 хвилин активності, ніж її відсутність. 
  • Скоротіть інтенсивність звичних для вас тренувань. Замість HIIT підіть на прогулянку.
  • Щодня поступово збільшуйте тривалість рухливості.
  • Робіть руханку між тривалими періодами сидіння та лежання. 
  • Оберіть конкретну годину, о котрій ви постійно будете займатися.

На додаток до результатів дослідження, сертифікована тренерка Данні Табор в інтерв'ю для ресурсу Well+Good радить працювати над зміною мислення.

Сприймайте тренування не як виснажливий процес, а як "фізичну чашку кави" – підсилювач енергії. Також експертка рекомендує обирати ті види активності, які сприятимуть відчуттю задоволення, а не додатковому стресу.

Якщо вам подобається танцювати, то увімкніть улюблену музику і зробіть руханку чи просто потанцюйте. Якщо ви любите гуляти, то оберіть цікавий маршрут і прогуляйтесь.

Але спершу надзвичайно важливо зосередитись на своєму психічному здоров’ї. Зверніться до терапевта, покращіть якість сну, зробіть перерву у користуванні гаджетами. Це не тільки допоможе вам почуватись краще, але й поверне вас у звичний тренувальний режим.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.