У Києві знищують заповідний ландшафтний парк "Дніпровські острови"
Фото: Київський еколого-культурний центр/Facebook

Під час інспектування заповідної частини Жукового острова, який входить до регіонального ландшафтного парку (РЛП) "Дніпровські острови", Київським еколого-культурним центром (КЕКЦ) та ГО "Екозагін" були виявлені масові порушення природоохоронного законодавства. Та недбале ставлення до своїх обов’язків землекористувачем КП "Плесо" та Департаментом захисту довкілля КМДА, про це повідомляє КЕКЦ.

На частині Жукового острова АТ ХК "Київміськбуд" та ВАТ "Київопорядкомплект" було встановлено, як вважають у КЕКЦ, незаконну огорожу значної частини заповідної території, де у кар'єрі видобувається пісок (об'єкт офіційно називається "Склад піску". – Ред.). До того ж ці організації збудували капітальні споруди.

Під час інспекції також було виявлене масове незаконне катання на позашляховиках (заборонено рішенням Київради від 30.05.2024 р. – Ред.). Внаслідок цих дій практично весь ґрунт заповідного об'єкта переораний колесами позашляховиків. У деяких місцях позашляховиками знищені ділянки молодого лісу, чим завдано великих екологічних збитків.

"Як ми бачимо, ці порушення заповідного режиму тривають уже роками, проте ні КП "Плесо", ні Департамент захисту довкілля КМДА не вживають ефективних заходів щодо ліквідації там порушень природоохоронного законодавства, навіть документи на РЛП "Дніпровські острови" вони не змогли розробити за 20 років", – йдеться у дописі.

Всі матеріали, що свідчать про масове порушення природоохоронного законодавства на Жуковому острові, екологи передали до прокуратури.

Заразом КЕКЦ повідомив, що мер Віталій Кличко так і не створив адміністрацію РЛП "Дніпровські острови". Як наслідок це дозволило забудовникам та "різного роду бізнесменам" відкрито порушувати заповідний режим "Дніпровських островів".

РЛП "Дніпровські острови" було створено рішенням Київради №878/2288 від 23.12.2004 р. До нього увійшло 34 київські острови, зокрема і частина Жукового острова площею 70,01 га.