У TikTok його називають "рідким золотом". Та чи такий корисний кістковий бульйон – дослідження
Ілюстративне фото: Freepik

Кістковий бульйон, зокрема, може полегшити біль у суглобах, налагодити травлення та посприяти гладенькій шкірі, принаймні таке стверджують численні відео в соцмережах. Проте чимало з цих тверджень не мають доказової бази, пише The New York Times.

Щоб зварити кістковий бульйон, зазвичай використовують яловичі, свині або курячі кістки. У такій страві міститься значно більше білка, ніж у будь-який інший. Більшість білка дає колаген: під час кипіння він розчиняється з кісток і тканин, а після охолодження білки з нього утворюють желатин, надаючи йому характерну текстуру.

У відео в соцмережах розповідають, що амінокислоти в кістковому бульйоні можуть допомогти організму виробляти власний колаген, що позитивно впливає на суглоби. Дослідження показали, що добавки з колагену та желатину потенційно можуть зменшити біль у людей з остеоартрозом колінного суглоба.

Проте в цих дослідженнях не йшлось про колаген із кісткового бульйону, деякі дані свідчать про те, що кількість амінокислот у кісткових бульйонах, приготовлених вдома чи куплених у магазині, може бути набагато нижчою, ніж у харчових добавках, які містять колаген. Тож попри те, що добавки з ним справді корисні для суглобів, доказової бази, що бульйон має ті ж властивості, немає.

Кістковий бульйон містить велику кількість амінокислоти глутаміну, і деякі дослідження, що провели на тваринах і людях, свідчать, що добавки глутаміну можуть зменшити запалення кишківника та "негерметичність" слизової оболонки кишківника. В одному дослідженні невелика кількість мишей пила кістковий бульйон протягом 10 днів, і в результаті вони були менш сприйнятливі до пошкодження кишківника та запалення, ніж ті, які пили воду. Однак із людьми такі дослідження не проводили.

Варто пам’ятати, що під час приготування кістки можуть виділяти свинець. Тому варто обмежити вживання кісткового бульйону до однієї-двох порцій на тиждень, особливо якщо ви вагітні. Також дієтологи рекомендують обмежити споживання бульйону маленьким дітям.