Науковці прокоментували фейк про те, що вакцина Pfizer спричиняє безпліддя у жінок

Фейкову інформацію, буцімто вакцина проти коронавірусу Pfizer спричиняє безпліддя у жінок, поширюють у соцмережах.

Фактчекери з AFP з’ясували, що творці фейку посилаються на колишнього працівника компанії Майкла Йєдона, який не працює у Pfizer з 2011 року.

У фейковій публікації йдеться про те, що ця вакцина навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формування плаценти, що призведе до безпліддя у жінок. 

Лише у Facebook цей допис поширили майже 1500 разів.

"Ці слова не відповідають дійсності. Насправді у вакцині Pfizer немає жодних білків від самого вірусу. Натомість є молекула РНК, яка навчає організм боротися з хворобою", – стверджує доцентка кафедри мікробіології Йоркського університету Дасантіла Големі-Котра.

Професорка Лейпцизького університету Аннет Бек-Сіккінгер стверджує, що якби твердження про синцитин відповідало б істині, то кожна жінка, яка перенесла COVID-19, була б безплідною.

Генеральний директор Pfizer Альберт Бурла відмітив, що вакцина пройшла кілька додаткових випробувань, однак компанія не помітила зв’язку між жіночим безпліддям та вакциною.

Читайте також: В Італії вигадали новий фейк про походження COVID-19. Тепер "винні" лікарі та ЗМІ

Разом з тим, у компанії відмічають, що не проводили досліджень, як вакцина впливає на вагітних жінок. Тому і Pfizer, і уряд Великої Британії радять вагітним жінкам утриматись від щеплення до народження дитини.

Допис також стверджує, що вакцина містить поліетиленгліколь, інгредієнт, який спричиняє несприятливі наслідки, включаючи смерть.

Доцентка Дасаліна Големі-Котра не заперечує наявність поліетиленгліколю у вакцині Pfizer, але відмічає, що він міститься не в чистому вигляді, а як його модифікована версія.

"Якщо у вас є алергія на цей препарат, то перед щепленням я радила б проконсультуватися з лікарем", – відмітила вона.

  • На початку грудня 2020 року  мРНК-вакцина від Pfizer / BioNTech показала ефективність 95%.
  • Першою її використання схвалила Великобританія, другий – Бахрейн.
  • 8 грудня Великобританії стартувала програма вакцинації. Перші 800 000 доз отримають люди старше 80 років.