Від металевих тарілок до шкіряних рукавиць – як змінювався бокс

Бокс був відомий людству задовго до нашої ери. Близько 1500 року до нашої ери на різьблених вазах Мінойського Криту зображені боксери у шоломах.

На руках бійці носили не рукавиці, а металеві тарілки, прив’язані до кулаків. На рельєфних скульптурах єгипетського міста Фіви боксери також не мали рукавиць. Їхні зап'ястки захищали стрічки. Також відомо, що у ХIV столітті до нашої ери бокс був видовищним видом спорту, адже окрім спортсменів зображували і глядачів.

Стрічки на руках боксерів були і під час античних Олімпійських ігор у 688 році до нашої ери. Проте вони були довшими і покривали не тільки зап’ясток, але й передпліччя спортсменів. 

У Стародавньому Римі спортивне спорядження боксерів було дещо жорсткішим. Вони носили цестуси – шкіряні бойові рукавиці, обтягнуті металевими шипами. Через такі атрибути боксерські бої часто закінчувались каліцтвом суперника або смертю. 

З падінням Римської імперії популярність боксу знизилась і відновилась лише у XVII столітті в Англії. 

Першим боксером, якого визнали чемпіоном у важкій вазі, став Джеймс Фігг в 1719 році. У 1743 році чемпіоном став Джон Бротон, якого вважають "батьком боксу". Адже саме він сформулював перші правила поєдинків. 

Так боксерам заборонили бити кулаками нижче талії. Бій тримав до моменту, поки один із суперників не впаде. Якщо після удару суперника боксер не зміг зайняти свою позицію в межах 90 сантиметрів від іншого бійця, він вважався переможеним.

Правила боксу змінювались ще принаймні два рази. У XIX столітті образ боксу як жорстокої бійки змінився завдяки Правилам Квінсберрі.

Згідно з правилами Квінсберрі, забороняється проводити бій голими кулаками без рукавиць. Матчі були розділені на 3-хвилинні раунди з перервою в 1 хвилину. Учасник, який впав від удару або опустився на одне коліно і не встав через 10 секунд, програв матч. Правила також передбачали, що матчі проводяться у скріпленому мотузкою квадраті. 

Так сформувався бокс – єдиноборство, у якому спортсмени наносіть одне одному удари кулаками у спеціальних рукавицях.

Бій Ломаченко-Лопес: дізнаємося більше про бокс напередодні поєдинку
Фото: depositphotos.com

Проте на еволюції спортивного спорядження, рингу та правил історія про бокс не закінчується.

Додамо до свого арсеналу знань про цей вид спорту ще 10 цікавих фактів:

  1. У Древній Греції бокс мав іншу назву – пугілізм або кулачний бій.

  2. Бокс поділяється на два види – професійний і аматорський. Кожна з них має свою вагову класифікацію, тривалість поєдинку та спорядження.

  3. Мета боксера – завжди перемогти свого суперника нокаутом або технічним нокаутом, не залишаючи результат поєдинку на рішення суддів. Якщо все ж таки результат бою вирішують судді, то може бути декілька фіналів:
    - Одностайне рішення – усі троє суддів обирають однакового переможця.
    - Розділене рішення – один суддя обирає одного боксера, а два інших судді – іншого.
    - Рішення більшості –  два судді обирають одного переможця, а один суддя називає це нічиєю.
    - Нічия більшості – два судді голосують за рівний бій, а один суддя вибирає переможця.
    - Розділена нічия – один суддя обирає одного переможця. Другий суддя називає іншого, а третій суддя вважає це нічиє

  4. У березні 1949 року відбувся бій між американським боксером Гусом Вальдорфом та живим ведмедем. Вальдорф бій програв – ведмідь відправив його в нокаут хуком зліва.

  5. Коли боєць повертається до свого кута під час перерви він кладе лікті на мотузки для відпочинку м’язів рук. Проте тренери наполягають опускати руки донизу. Таке положення рук дозволяє крові текти назад в кінцівки, наповнюючи м’язи киснем. 

  6. Професійне боксерське спорядження складається з: рукавиць, капи (захищає рот і зуби), ботфортів або взуття на м’якій підошві. Бійці аматорського боксу носять спеціальний шолом.

  7. Професійні боксерські турніри:
    - Всесвітня боксерська асоціація (WBA) – міжнародна боксерська організація, яка присуджує титул чемпіона світу за версією WBA.
    - Всесвітня боксерська рада (WBC) – одна з найпрестижніших організацій боксу. У ньому понад 140 країн, прапори яких представлені на нагороджувальному поясі.
    - Всесвітня боксерська організація (WBO) – організація, яка визнає професійних чемпіонів світу з боксу.
    - Міжнародна федерація боксу (IBF) – федерація створює різні регіональні титули по всій території США та інших країн, щоб дати можливість молодим боксерам брати участь.

  8. Професійний бокс був заборонений в Норвегії, Швеції, Албанії та на Кубі через високий ризик травмувань.

  9. Шаховий бокс – новий вид спорту, у якому гравці чергують один раунд шахів з одним раундом боксу, поки переможець не оголосить мат, нокаут або технічний нокаут.

  10. У селищі Канастота, штат Нью-Йорк знаходиться Міжнародний зал боксерської слави. Боксер може бути включений в Зал слави через 5 років після завершення кар'єри. Віталій Кличко став першим українцем, якого у 2018 році внесли до Міжнародного залу і музею боксерської слави.
Бій Ломаченко-Лопес: дізнаємося більше про бокс напередодні поєдинку
Фото: depositphotos.com