В Києві часто зачиняють укриття. КМДА буде скаржитися прокуратурі
Сховище 2-го типу у Києві на вулиці Богдана Хмельницького. Фото: Тетяна Павлушенко / LIGA.net

Київська міська державна адміністрація фіксує, що в Києві почали часто зачиняти укриття, які мають бути доступними під час повітряної тривоги. Особливо це стосується укриттів приватної форми власності. 

Про це LIGA.Life розповів директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

"Ведемо з цим постійну війну, не розуміємо, чому балансоутримувачі (ті, хто відповідає за приміщення/ – Ред.) вирішили, що війна закінчилась і що треба сховища закритими тримати", – сказав він і додав, що КМДА проводить перевірки, отримує багато звернень щодо замкнених укриттів. 

Кожну адресу відпрацьовують через районні адміністрації. Насамперед проводять роз’яснювальну роботу, оскільки "в межах чинного законодавства немає важелів адміністративного впливу, особливо на приватні форми власності", каже чиновник. 

"Останнім часом починають вигадувати відмазки, тому будемо подавати цю інформацію до прокуратури", – пояснює Ткачук.

Часто ті, хто завідує укриттями, особливо якщо це об’єкти подвійного використання (спортзал у підвалі, наприклад, який у разі повітряної тривоги працює як сховище), виправдовують закриті двері тим, що вони вклали багато коштів у те, щоб привести приміщення до ладу, і не хочуть робити його "місцем збору безхатченків", додає директор профільного департаменту.

"Але війна продовжується, є загроза ракетних ударів, тому в кожному сховищі має бути призначений комендант, який буде відповідати за відкриття дверей. Може бути кілька комендантів. Звучить повітряна тривога – він має давати будь-кому доступ", – каже Ткачук. 

Усі захисні споруди, нанесені на інтерактивну карту, мають бути відчинені під час тривоги.

Єдиною причиною тимчасового закриття укриття може бути ремонт. 

Якщо ви побачили зачинене укриття під час повітряної тривоги в Києві, Ткачук радить телефонувати у кол-центр за номером 1551, називати адресу сховища, і якщо знаєте, вкажіть відповідальну за неї людину.

Нагадаємо, що: