В МКІП уже кажуть, що Одеський худмузей отримає статус національного

У Міністерстві культури та інформаційної політики запевняють, що Одеський художній музей отримає статус національного до кінця 2021 року, йдеться на фб-сторінці МКІП.

Напередодні видання LB.ua опублікувало лист-відповідь заступниці міністра культури Одеській ОДА щодо присвоєння музею такого статусу.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

В ньому йшлося про те, що МКІП не має правових підстав ініціювати це питання, окрім закладів із визначеного списку.

Згодом на сторінці міністерства публічно звернулися до журналістки видання.

"МКІП працює над наданням Одеському художньому музею статусу національного. І до кінця року процес цей буде завершено. Маємо спільно з ОДА покроковий план дій. І так, серед них є певні суто бюрократичні моменти, що Ви наразі намагаєтеся видати за зраду", – йдеться в повідомленні.

З відповідним зверненням Одеська ОДА звернулася до міністерства у серпні.

За те, щоб музей отримав статус національного, тривалий час боровся його директор художник Олександр Ройтбурд, який помер 8 серпня. 

  • Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського худмузею. 
  • 4 вересня 2019 року Одеська облрада достроково розірвала контракт з Ройтбурдом. Причиною звільнення в облраді назвали нібито ігнорування Ройтбурдом депутатських запитів про фінансову діяльність музею. Рішення підтримали як депутати Опозиційного блоку, так і Євросолідарності та Батьківщини.
  • У червні 2021 року Верховний суд визнав незаконним звільнення Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею.

Оновлена експозиція музею, над якою Ройтбурд працював в останні місяці свого життя, переносить фокус музейної колекції з вузького одеського на широкий загальноукраїнський рівень.

Якщо установі нададуть національний статус, вона має перейти з обласного бюджету на державний. А фінансування музею збільшиться.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин