За крок до "епідемії" короткозорості. У чому причина – пояснюють вчені
Фото: depositphotos.com

Вчені попереджають про розвиток "епідемії" короткозорості (міопії), спостерігаючи різке збільшення частоти короткозорості у дорослих пізнього покоління бебі-бумерів (народжені наприкінці 1960-х).

Вчені проаналізували дані 107 442 учасників масштабної програми Biobank у Великій Британії.

Вони виявили, що люди, народжені наприкінці 1960-х років, мають на 10% більше шансів розвитку короткозорості, ніж люди, народжені трьома десятиліттями раніше.

Вчені припускають, що причиною є поєднання генетичних факторів та факторів навколишнього середовища, включно зі збільшенням тривалості користування гаджетами. Хоча вчені також знайшли докази того, що ці тенденції можна змінити за допомогою ініціатив у галузі охорони здоров’я.

"Зараз це нагальна проблема громадського здоров’я на міжнародному рівні, з появою "епідемії" короткозорості, що характеризується збільшенням поширеності серед людей молодшого віку та тяжкості симптомів", – пояснюють дослідники у своїй роботі.

Найстаршими учасниками дослідження були люди, народжені між 1939 і 1944 роками:

  •         12,6% мали короткозорість з дитинства;
  •         у 7,4% вона розвинулася пізніше.

Для наймолодших учасники, народжених між 1965 і 1970 роками, ці показники зросли до 15,6% і 13,6% відповідно.

Загалом, частка тих, хто мав короткозорість, у найстаршій та наймолодшій вікових групах зросла з 20% до 29,2%. Проте найвищий відсоток зафіксований у людей, народжених в період 1955-1959 років, – 30,9%. Це тривожна тенденція, стверджують вчені.

Серед потенційних причин такого стрибка дослідники називають: зміни поживності раціону в дитинстві, збільшення використання гаджетів і зміни в методах навчання (наприклад, більше домашніх завдань і менше часу на свіжому повітрі).

За результатами дослідження, ще одним фактором ризику може бути збільшення кількості людей, які продовжують навчання після 18 років. Цей зв’язок між вищою освітою (більше років, проведених за читанням і складанням іспитів) і зростанням ризику короткозорості зазначався в деяких попередніх дослідженнях.

"З часом відбувся зсув у кількості дітей, які вирішили продовжити навчання. Паралельно змінилися методи навчання, широке використання телевізора та інших електронних пристроїв, а також розширення їхнього використання у вільний час", – пишуть дослідники.

Інші світові дослідження доводять, що короткозорість стає проблемою для дедалі більшої кількості людей на ранньому етапі життя. До того ж більша кількість людей, у яких розвивається короткозорість, повідомляють про важчі випадки захворювання очей.

Проте на думку дослідників, зниження випадків короткозорості серед людей, народжених між 1955 і 1970 роками, говорять про можливість стабілізації ситуації чи навіть її виправлення.

Для цього необхідні подальші дослідження факторів, які впливають на ризик короткозорості, і як показники дітей (розвиток, визначений генетикою) відрізняються від показників дорослих (розвиток під впливом факторів навколишнього середовища).

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин