В Україні створять рейтинг "шкідливих" блогерів, які поширюють фейки про COVID-19
фото з Facebook Оксани Мороз

Засновниця ініціативи "Як не стати овочем" та експертка з медіаграмоності Оксана Мороз планує створити рейтинг "шкідливих" блогерів до середини листопада.

Як повідомляє MediaSapiens, нині вона шукає блогерів з великою аудиторією, які дають поради з недоказової медицини та заперечують існування коронавірусу, закликають не носити маски та лікуватися "корою молодого дуба".

За словами Мороз, поштовхом до створення такого рейтингу стало засилля фейкової інформації про пандемію.

"Вже минуло багато місяців від початку пандемії, а фейків і шкідливої інформації все одно багато. Якщо спочатку це було зрозуміло, адже ніхто не знав нічого про це хворобу, то тепер з'явилась перевірена інформація. Однак не зважаючи на це, деякі блогери й далі поширюють фейки, які можуть бути не лише небезпечними, але й смертельними", – вважає експертка.

Найближчим часом вона планує розробити методологію визначення "шкідливих" блогерів, яку потім можна буде транслювати на інші сфери. Це стратегічна ціль проєкту, а тактична – попередити людей про небезпечний контент.

Ключовими для проєкту будуть соцмережі Facebook та Instagram, а згодом і YouTube. До рейтингу потраплять блогери, що працюють на українську аудиторію. 

  • 16 листопада від ускладнень COVID-19 помер фітнес-блогер Дмитро Стужук.
  • Його ексдружина і популярна в Україні блогерка Софія Стужук неодноразово пропагувала у своєму інстаграмі деякі небезпечні речі щодо здоров’я, зокрема, щодо домашніх пологів, споживання плаценти та відмови від вакцинації. П’ять з них видання MediaSapiens розбирало разом з лікарем, акушером-гінекологом.