В Україні циркулює 5 різновидів COVID-19, і всі з Китаю – Центр громадського здоров'я МОЗ
Ілюстративне фото: Роман Балук

На території України наразі циркулюють віруси, які спричинюють COVID-19, які належать до глобальної генетичної лінії B, що походить з Китаю.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ. Вірусологічна референс-лабораторія Центру надсилає ВООЗ зразки для підтвердження та секвенування SARS-COV-2.

Наразі є результати 50 зразків від референс-лабораторії, яка працює на базі Public Health England Colindale у Лондоні. Ці зразки взяли у пацієнтів з 9 регіонів України: Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Харківської, Хмельницької, Чернівецької областей та міста Київ.

Результати показали приналежність циркулюючих на території України вірусів до глобальної генетичної лінії B, що походить з Китаю. Як і кожна інша лінія, лінія В має різновиди. В Україні визначено генетичні варіанти: В1; В1.1; В1.1.1; В1.5 та В2.

В1 — віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Італії.

В1.1 — віруси генетичної лінії В1, які відрізняються трьома нуклеотидними замінами (SNPs 28881GA, 28882GA, 28883GC).

В1.1.1 — циркуляцію цих вірусів виявлено одночасно на території країн ЄС і Великої Британії.

В1.5 — віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Іспанії.

В2 — віруси цієї групи циркулюють у понад 57 країнах світу на 6 континентах.

ЦГЗ нагадує, що під час циркуляції вірусам властиво змінюватися, і SARS-CoV-2 не виняток, хоча він мутує повільніше за віруси грипу чи ВІЛ.

Останнім часом набуває особливої важливості відстежування змін у геномі вірусу SARS-CoV-2, ВООЗ рекомендує всім країнам по можливості збільшити обсяги секвенування (геном вірусу розрізають на дуже дрібні частинки, і ці частинки завдяки реагентам та спеціальному обладнанню — секвенатору — вивчають і фіксують зміни у геномі вірусу). А також обмінюватися даними про їхні послідовності на міжнародному рівні.

Тому з січня 2021 року референс-лабораторія ЦГЗ щомісяця надсилатиме зразки на дослідження за кордон. Усі ці дані потрібні, щоб вчені могли відстежувати поширення, еволюцію вірусу та надавати оперативні рекомендації щодо протиепідемічних заходів залежно від циркулюючих штамів.

Читайте також: Не лякайтеся слова "мутація": що потрібно знати про новий штам коронавірусу