В Україні – другий випадок поліомієліту. Дворічного хлопчика відмовилися щепити батьки
Ілюстративне фото: EPA

В Україні виявили ще один випадок поліомієліту у дитини на Закарпатті. Це підтвердила регіональна референс-лабораторія ВООЗ у Гельсінкі, повідомляє Центр громадського здоров’я.

У дворічного хлопчика з’явилися симптоми захворювання 13 грудня 2021 року під час перебування в лікарні у Львові через лікування іншого захворювання. 

24 грудня дитина вже мала ознаки млявого нижнього парапарезу (неврологічний синдром, що вражає дві кінцівки).

Зі слів мами, дитина не щеплена через відмову батьків.

Читайте також: Про релігію та вакцинацію. Не дивуйтеся так новині про параліч дитини через поліомієліт

Дитина проживає в сім’ї одна, рідних братів і сестер не має. 

Повідомляється, що сім’я проживає в окремому будинку, умови проживання задовільні, водопостачання децентралізоване. 

Наразі розслідують джерело інфікування хлопчика.

Перший випадок підтвердили у жовтні у півторарічної дівчинки з Рівненщини, дитина також була невакцинована через відмову батьків.

Читайте також: Немає ліків, але є профілактика. Які симптоми поліомієліту, кому він загрожує і які ризики

У ЦГЗ нагадують, що всі діти до 6 років, які пропустили щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, – повинні його надолужити. Вакцина безоплатна. Щепити дитину можна в державних медзакладах.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей від поліомієліту вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років.

Довідково: Поліомієліт – інфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він поширюється від людини до людини найчастіше через фекалії та слину, якими забруднено руки, їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина – і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти до п’яти років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин