В Україні запрацювала програма для надолуження освітніх втрат у трьох областях. Що вона дає
Фото надане проєктом "Екосистема"

Майже 2 мільйони українських дітей не мають повноцінного доступу до офлайн-освіти. Дистанційна форма навчання спричиняє освітні втрати. Це демонструє дослідження PISA-2022: за різними результатами освітні втрати сягають 1,5 – 2 роки.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Екосистема для надолуження освітніх втрат дозволяє школярам застосовувати штучний інтелект, інтерактивні кейсові уроки та "Убер-Школу" для подолання прогалин у знаннях. Це програма, яка застосовується в 16 Цифрових освітніх центрах (Digital Learning Centres / DLC), які працюють в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях, вона реалізується в межах спільного проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Асоціації інноваційної та цифрової освіти за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE) і Міністерства освіти і науки України.

Команда проєкту звертає увагу, що розроблена система надає українським школам можливість широко застосовувати формат "перевернутого класу". Суть такого підходу – учні самостійно опрацьовують матеріал, а вчителі допомагають їм, виконуючи роль менторів. Цей принцип навчання широко застосовується у США та країнах ЄС.

З початку запуску технології "перевернутого класу" учні для самостійної роботи використовували відеолекції, але багато досліджень, зокрема те, яке було проведено американською відеохостинговою компанією Wistia, свідчать, що після п’ятої хвилини перегляду будь-якого навчального відео, учні втрачають концентрацію на 60%, тобто з шостої хвилини вони вже не можуть повноцінно засвоювати матеріал.

Тому в Екосистемі використовуються інтерактивні кейсові уроки, що ефективніші за відеолекції, адже мають певний сюжет та персонажів, а ще тестові питання, які вбудовано в урок. Це дозволяє учням постійно взаємодіяти з контентом. У процесі навчання у такому форматі учні за потреби можуть ставити питання вчителю, який супроводжує їхнє навчання.

Згодом така система має запрацювати в багатьох школах України, особливо в тих громадах, де навчання офлайн поки неможливе через безпекові умови.

Перші місяці використання показали, що підліткам подобається самостійно проходити тестування та досліджувати певні теми, залучаючи вчителя лише за власним рішенням, коли вони відчувають труднощі, які не можуть вирішити самостійно.

Екосистема з надолуження освітніх втрат – безоплатна та вже доступна всім школярам 9-11 класів, які проживають на території України або перебувають за кордоном.