Науковці розповіли, як довго заразний грип
Ілюстративне фото: Freepik

У середньостатистичної людини, яка немає особливих проблем зі здоровʼям, грип може викликати біль у горлі, лихоманку, кашель. Проте у маленьких дітей, літніх людей і людей з певними захворюваннями сезонний грип може призвести до серйозних ускладнень, аж до госпіталізації та смерті. Live Science розповіли, як довго грип може бути заразним і як запобігти захворюванню.

Щоб спілкуватися з іншими людьми, зачекайте бодай 24 години після того, як симптоми зникнуть, рекомендує доктор Дональд Мілтон, професор екологічної безпеки Школи громадської охорони здоров’я Університету Мериленду.

Вірус грипу поширюється двома шляхами:

Хворі на грип найбільш заразні протягом перших трьох днів після появи симптомів. Дослідження показали, що протягом цього часу вони поширюють найбільшу кількість вірусів через слину й носовий слиз. Шанси на поширення хвороби зменшуються після цього піку. Але дорослі все ще можуть залишатися заразними навіть через п’ять-сім днів після появи симптомів.

Однак для людей з ослабленою імунною системою може знадобитися більше часу для боротьби з грипом. Тому вони можуть залишатися заразними довше. До прикладу, діабет може впливати на тривалість поширення інфекції.

Діти ж, як і дорослі, передають захворювання протягом перших кількох днів хвороби. Але вони можуть надалі залишатися заразними протягом одного-двох тижнів після появи симптомів. Як вважає доктор Мілтон, це, ймовірно, тому, що дитяча імунна система не має досвіду подолання вірусів, як доросла, адже в середньому вони піддаються впливу грипу та вакцин менше.

Аби знизити шанси захворювання на грип, варто вакцинуватися. Проте слід враховувати, що вакцина не знизить ступінь заразності.