Повернення закупівлі "Пакунку малюка" на ProZorro підписав Зеленський

Закупівлю товарів для "Пакунку малюка" відновили через майданчик ProZorro.

Документ, ухвалений Верховною радою, підписав президент Володимир Зеленський, йдеться на сайті ОП.

Окрім того, закон закріплює повноваження з призначення та виплати такого виду державної допомоги за органами соціального захисту за місцем проживання батьків новонародженого.

Читайте також: "Пакунок малюка". В яких випадках батькам можуть запропонувати гроші

При цьому допомога "пакунок малюка" не зараховується до розміру допомоги при народженні дитини (41 280 гривень).

Також цим законом закріплюється вартість "пакунка малюка" на рівні трьох розмірів прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років (6 567 грн станом на квітень 2020 року), встановленого законом на дату оголошення про проведення процедур закупівель. Кінцева ціна визначається в результаті закупівельного аукціону.

"Такі зміни до законодавства дадуть змогу проводити закупівлі товарів для комплектування "пакунка малюка" на відкритих прозорих аукціонах через електронну систему ProZorro з метою більш ефективного використання бюджетних коштів", – пояснили в Офісі президента.

"Пакунок малюка" (бебі-бокс) – це одноразова допомога на кожного новонародженого, яка містить необхідні для малюка речі: пелюшки, підгузники, вологі серветки, ковдру, рушник, дитячий крем. Їх почали видавати батькам новонароджених в 2018 році. "Пакунок малюка" є безповоротною соціальною допомогою. За майже два роки, молодим мамам і татам видали більше 500 000 таких "бебі-боксів".

  • 30 червня 2020 року за результатами розгляду скарг учасників закупівлі, Антимонопольний комітет України ухвалив рішення скасувати процедуру закупівлі "пакунку малюка".
  • 29 липня уряд вирішив, що батькам видаватимуть 5 000 грн замість "пакунку малюка".
  • 4 серпня дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав уряд України зберегти "пакунок малюка" і не міняти його на гроші, так як цей вид допомоги є більш суттєвою підтримкою для вразливих сімей, ніж отримання грошової допомоги.
  • 30 вересня депутати Верховної Ради проголосували за повернення одноразової допомоги "пакунку малюка".