Вишиванка чи косоворотка? Чому сорочки Зеленських – невдалий вибір. Пояснює етнологиня

Президент Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою привітали українців з Днем вишиванки. Утім, на фото президент був одягнений у сорочку більше схожу на російську косоворотку, ніж на українську вишиванку. 

Фото розмістили на інстаграм-сторінці та у твіттері Зеленського.

"Наша гордість, наш символ і скарб. З Днем вишиванки!", – йдеться у дописі. 

Користувачі соцмереж одразу звернули увагу, що одяг для подружжя Зеленських на День вишиванки підібрали невдало.

З цим погоджується і Оксана Косміна, етнологиня, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, кандидат історичних наук. А також Володимир Щибря, директор Центру фольклору та етнографії КНУ імені Тараса Шевченка.

"В принципі, що у президента, що у його дружини, абсолютно сучасні модернові речі, але до традиційного ці сорочки мають далекий стосунок і зв’язок", – зазначає фахівчиня. 

Сорочка президента Володимира Зеленського

"Такий крій чоловічих сорочок, коли застібка не по центру на грудях, а зміщена, зустрічався і в українській традиційній культурі, причому в багатьох регіонах. Але, якщо говорити про традиційний український крій, і там застібка зміщена – то весь візерунок все одно має знаходитися в центрі", – пояснює Оксана Косміна. 

Традиційності немає і в орнаменті вишивки, зазначає експертка.

Вишиванка чи косоворотка? Чому сорочки Зеленських – невдалий вибір. Пояснює етнологиня
Володимир та Олена Зеленські. Фото: instagram olenazelenska_official

"Орнамент взятий я не знаю де, він не традиційний, хоча можна було б використати і традиційний. І вони зробили вишивку вузеньку, тому вона підкреслює цей крій косоворотки. Якби вони при такій застібці зробили візерунок ширшим – то воно б згодилося. А тут виходить і крій не традиційний і розташування композиції орнаменту.

І це зіграло таку негативну роль, тому і правильно всі пишуть про косоворотку", – пояснила фахівчиня. 

Косміна додала, що такий тип сорочки, у яку вбрали Зеленського, характерний, як для росіян, так і для білорусів. "Тому візуально воно не сприймається, як наше", – зазначила вона.

Володимир Щибря вважає, що питання, чи варто вважати такий крій традиційною українською сорочкою, дискусійне.

"Такий тип крою сорочок є досить пізнім – кінець XIX – початок XX століття. Сорочка з маніжкою, або як росіяни називають "косоворотка" прийшов до нас з Росії. І до росіян цей крій також прийшов з Азії. Тобто це чуже.

Хоча воно і прижилося у нас, і використовувалося впродовж певного часу, але для президента, як особи номер один, доречніше було б зробити сорочку з прямим розрізом, більш традиційним", – пояснив фахівець.

Що стосується орнаменту – він досить пересічний, каже дослідник.

"Він не несе якусь регіональну прив’язку. Такий орнамент може бути на будь-якому континенті, не лише в Європі", – додав фахівець.

Сорочка першої леді Олени Зеленської

"Щодо дружини президента – те саме. Цей виріз каре теж зроблений нетрадиційним, бо традиційно він не був такої глибини. Тому воно виглядає, як сучасна вишита блузочка і не більше. Хоча сама форма такого вирізу в Україні була. На Поліссі його називали голошийка, на Косівщині – квадрат, і на Буковині він був", – пояснила етнологиня.

Оксана Косміна підсумувала, що у президента немає гарного консультанта, хто би порадив, які сорочки краще вибрати до свята.

"Це не той день і вони не ті особи, щоб так одягатись", – додала вона.

Доповнення:

З'ясувалося, що вбрання подружжя Зеленських розробляв український дизайнер Артем Климчук. За його словами, ці сорочки – спецзамовлення самого президента і першої леді.

"Створюючи вишиванку для Володимира, за основу ми взяли національний костюм дніпропетровського регіону. Для східної України розріз на сорочці збоку був широко поширеним елементом. Він був дуже популярним у 19 столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський союз", – розповів Климчук виданню Vogue.ua.

Дизайнер запевняє, що за зразок взяли сорочки з музейних архівів Дніпропетровської області.

Те ж стосується і вбрання Олени Зеленської. "Трохи стилізували візерунки [...] переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку", – додав Климчук.

Зазначимо, сама перша леді в своєму інстаграм-дописі назвала фасон своєї сорочки частиною "регіональної вишиванкової родзинки". Але це йшлося про виріз-каре.

Прокоментував історію довкола сорочок Зеленських і радник керівника Офісу глави держави Михайло Подоляк Укрінформу.

Подоляк назвав ряд повідомлень про те, що нинішня вишиванка Зеленського "не така", – "черговою хвилею чергової брехні", і наголосив, що українська культура значно багатша, ніж, за його словами, "зашорені і виховані ще по радянських лекалах уявлення про неї"..

День вишиванки святкують в усьому світі щорічно у третій четвер травня з 2006 року. В цей день українці вдягають свої вишиванки на роботу, в школу, а також організовують флешмоби у соцмережах, ділячись своїми фото у сорочках.