За рік у понад 1 800 школах модернізували їдальні. Скільки на це пішло та що закупили
Ілюстративне фото: depositphotos.com

За 2020 рік у 1809 школах модернізували їдальні.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства освіти і науки.

"У 2020 році на ремонт та закупівлю обладнання для їдалень було спрямовано майже 500 мільйонів гривень: 400 млн грн – з державного бюджету та майже 100 млн грн – з місцевих бюджетів", – йдеться в повідомленні.

У цих 1809 школах навчається 1 003 494 учнів, зазначили в МОН. 

Так, вдалося покращити технологічні процеси приготування страв, перейти до здорового харчування і забезпечити належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях.

Читайте також: "Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні

Найчастіше закуповували таке обладнання: пароконвектомати, електричні плити, холодильне обладнання, електричні сковорідки, марміти, овочерізки, електром’ясорубки, посудомийні машини. 

Залишки освітньої субвенції, що спрямовувалися на оновлення харчоблоків, було розподілено Урядом з розрахунку кількості учнів в областях, пояснили в МОН.

Найбільше коштів державного бюджету спрямували в такі області: 

  • Дніпропетровська область (понад 32 млн грн);
  • м. Києва (понад 28 млн грн); 
  • Львівська область (понад 27 млн грн);
  • Одеська область (майже 26 млн грн);
  • Харківська область (майже 24 млн грн);
  • Київська область (понад 21 млн грн).

З місцевих бюджетів найбільше коштів було виділено в Києві (понад 12 млн грн), Львівській (понад 10 млн грн), Дніпропетровській (понад 8 млн грн), Харківській області (майже 7 млн грн),  Донецькій (5 млн грн) та Київській (4,8 млн грн) областях.

  • 1 січня набув чинності санітарний регламент для шкіл, який коректує й харчування. Відтепер у навчальних закладах забороняють продаж енергетичних і газованих напоїв, кави, ковбаси, сосисок, рибних консерв тощо.