Навіщо майбутнім журналістам, психологам та політологам ЗНО з математики – відповідь МОН
Ілюстрація: Depositphotos.com

ЗНО з математики дозволяє вибудувати більш релевантний рейтинг вступників на спеціальності "Політологія", "Журналістика", "Психологія" відповідно до конкурсного балу. Про це у коментарі LIGA.life розповів член експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих МОН Віталій Носок.

"Коли більшість вступників складають ЗНО з історії на 190 балів, маємо надвеликий конкурс на бюджет. Це не дає нормально побудувати рейтинг. Бо як визначити, чиї 190 балів "кращі"?" – пояснив він.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Під час торішньої вступної кампанії конкурсний прохідний бал на бюджет за вказаними спеціальностями "зашкалював" за 190  балів. Предмет "Математика" має більшу роздільну здатність, ніж "Історія України", яку більшість абітурієнтів за вказаними спеціальностями здають добре, каже Носок.

Згідно зі світовими дослідженнями, успішність математичних знань на початковому рівні корелюється з успішністю навчання студента в майбутньому, розповідає експерт.

Це ще одна причина, чому Міносвіти підтримує посилення ролі математики на спеціальностях "Політологія", "Журналістика", "Психологія", пояснює Віталій Носок. 

Втім, у МОН не очікують, що майбутні журналісти, політологи та психологи розбиратимуться в тригонометрії чи інтегралах.

"Так, інтеграл, можливо, журналісту не знадобиться. Але ж математика – це не тільки знання формул. Це насамперед, системне та аналітичне мислення, здатність розуміти, як працюють алгоритми, як приймати рішення. Це важливо і для журналіста, і для психолога, і для політолога", – підкреслює Носок.

За його словами, мова не про те, щоб всі вступники набирали високі бали з математики. Це важливо насамперед, для абітурієнтів, які вступатимуть на технічні спеціальності.

"Але набрати середній рівень – не проблема. Відверто кажучи, в ЗНО з математики минулого року завдання були прості. Наприклад, вказано діаметр кульки, визначте, в яку шафу влізе? Або один квиток коштує шість гривень, яка вартість 12 квитків?" – розповідає Носик.

В МОН також звертають увагу, що з минулого року математика є обов'язковим предметом на ДПА, щоб отримати документ про повну загальну середню освіту.

"Все одно всім випускникам доведеться складати математику. Єдине, деякі можуть обрати рівень "стандарт", який підходить тільки для отримання атестату. Для вступу його не можна використовувати", – підкреслює член експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих МОН Віталій Носок.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин