Мова – код ідентичності нації. Вона об’єднує всіх нас і захищає від впливу ззовні.

Мова не може бути предметом маніпуляцій та спекулювань. Мову не можна використовувати для розколу країни за мовною ознакою. Мова не може бути предметом використання як проросійські налаштованих, так і псевдопатріотичних сил. Ці спроби продовжуються і зараз: адже ворог розуміє, мова – один з ключових аспектів народу. Тим не менш, ні тоді, ні сьогодні ми не відмовимося від української.

Наше першочергове завдання – щоб українська мова була загальновживана у всіх сферах життєдіяльності. Щоб по телебаченню, у газетах, на вулицях і вдома звучала державна мова.

Українською мають говорити всі, але із задоволенням. Без примусу. Саме лагідна українізація має привести до бажаних результатів. Через любов до мови та усвідомлення її унікальності та ролі.

Але просувати українську мову неможливо без фінансів. Бо це не тільки про впровадження моди на спілкування. Йдеться про конкретну фінансову підтримку, щоб українська дійсно була домінуючою. Фінансування дозволить перезапустити систему, яка орієнтована на український ринок. І збільшить в рази кількість україномовного продукту: фільмів, книг, гідів у музеях.  

Для досягнення нашої спільної мети схвалено концепції держпрограми, яка забезпечить всебічний розвиток і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року. 

Також у 2021 році у Міністерстві культури та інформаційної політики оновили посадовий склад експертної групи з питань мовної політики – консультативно-дорадчого органу Кабміну і створили Національну платформу з вивчення української мови, яка об’єднує кілька сайтів та багато інших ресурсів з опанування державної мови. 

Беремо курс на лагідну українізацію. Мова об’єднує.

Оригінал