Якщо набридла звичайна каша: рецепт качаної каші, яку готують на Полтавщині вже 300 років
Фото: Вікіпедія

Що таке качана каша

Качана каша має таку назву через те, що її "качають". А саме, щоб приготувати таку кашу, для початку її треба "закачати" в яйце і муку. Каша виробляється з пшоняної крупи, але приготування відрізняється особливою технологією. Кожну пшоняну крупинку необхідно обкачати в муці та яйцях, щоб кожна крупинка збільшилась до розмірів горошини.

Качану кашу замовляють ресторани у полтавки Олени Щербань. Господиня має свої секрети приготування каші, які отримала у спадок від бабусі. 

Історія полтавської качаної каші

Качана каша – українська давня страва. Рецепт, імовірно, походить з Полтавщини, села Писарівщина. Олена Щербань каже, що каші не менш як 300 років, а може і більше. Технологію приготувань знали у різних регіонах України, схожа технологія є на Житомирщині.

Як приготувати качану кашу – покроковий рецепт

  1. Пшоняну крупу насипати у велику миску. Саме в мисці необхідно "накачувати" кашу, щоб вона не розсипалася.
  2. В окремій посудині збити яйця, обов’язково вручну, щоб міксер не зіпсував структуру яєць.
  3. Злегка змочити крупу збитими яйцями, руками добре розкатати по посудині.
  4. Додати трохи муки, і так само розкатати руками.
  5. Повторювати цей процес багато разів, поки крупинки пшона почнуть збільшуватись.

Приготування такої крупи вимагає багато часу – пшоно має збільшитися до розміру гороху. Коли каша готова, її просушують і розкладають у скляні банки. Зберігати можна протягом місяця.

Дивіться покроковий рецепт, як приготувати качану кашу у відео Олени Щербань. 

Як варити качану кашу

Варити качану кашу рекомендується в бульйоні з курки або з півня. Для приготування бульйону залити птицю водою, добре посолити, додати цілу цибулину і спеції за смаком. Кип’ятити до повного приготування.

Коли м’ясо вже легко відпадає від кісток, можна виймати м’ясо і цибулину. А в бульйон засипати кашу у пропорції 1:3. Можна навіть трохи більше бульйону.

Варити треба довго, на маленькому вогні, постійно помішуючи. Коли каша готова, вона помітно збільшиться у розмірах і стане м’якою. Тоді додати великий шматок масла і добре перемішати. Помістити у кашу м’ясо, попередньо відділене від кісток, — і можна смакувати.