Зміст:
  1. Наш Формат
    1. Травам не можна помирати
    2. Величні за власним вибором. Невідомість, безлад та успіх – чому деякі процвітають усупереч усьому
    3. Поля битв. Боротьба за захист вільного світу
    4. Універсальна теорія котиків в інтернеті. Як культура впливає на технології і навпаки
    5. Плем’я. Про повернення з війни і належність до спільноти
    6. Лінива геніальна мама. Як встигати найголовніше і залишати час для себе
    7. MBA в домашніх умовах. Шпаргалки бізнес-практика
    8. Економіка. Інструкція з використання
    9. Бути босом – легко. Покрокова інструкція, як керувати ефективно
    10. Дискримінація та нерівність
    11. Самостійна Україна. Подарункове видання
  2. Віхола
    1. Хижі хроніки
    2. Перші
    3. Андрій Лаговський
    4. Тіні забутих предків. Новели
  3. Фоліо
    1. Творець
    2. Тиша і грім. Поезії
    3. Незламній / For Invincible
    4. Мандри до різних далеких країн світу Лемюеля Гуллівера, спершу лікаря, а потім капітана кількох кораблів
    5. Казки
    6. 10 розмов про майбутню Україну-2
  4. Vivat
    1. Кобзар. Вибрана поезія
    2. У чому ваша проблема? Мистецтво нешаблонного мислення
    3. Ловець тіні
    4. Намисто
    5. Мрії про Токіо
  5. Нора-Друк
    1. Елефтерія зі Стамбула
    2. Ідеальна родина
  6. Видавництво Анетти Антоненко
    1. Далеких країв не буває
    2. ЗОНТАҐ. Життя і творчість
    3. Примхи пристрасті: Історії про книжки та кохання
  7. Лабораторія
    1. Магма
    2. Емоційний спадок. Як подолати травматичний досвід
    3. Весілля Настусі
    4. Сила жалю. Як погляд назад рухає нас
  8. #книголав
    1. Світло днів. Нерозказана історія жінок руху опору в гітлерівських гето
    2. Книга Love 2.0. Любов і війна
    3. Задум

У березні на читачів чекають нонфікшн про професійні soft skills, романи, з якими можна провести вечір на самоті, та перевидання класиків.

Наш Формат

Травам не можна помирати

Автор: Степан Процюк.

Опис: Київ 1970-х років. Уже й Сталіна немає, та українська нація вкотре на межі свого існування. Насамперед мовного, а "мова – це домівка буття". Перед нами постають долі "отруєних" радянським режимом людей: тих, хто пристосовується, пише оди вождям, співпрацює з кадебістами і не хоче "жертвувати граминкою свого спокою та відром олів’є".

Очима дуже різних героїв роману бачимо Україну, у якій не можна бути українцем: або співпраця, або діагноз і психлікарня. Методи й практики, до яких вдавався радянський режим, нищачи людську особистість, напрочуд різноманітні. Але й на тлі усього цього проростає паросток кохання. Бо ж "трави мусять проростати навіть крізь асфальт".

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Травам не можна помирати

Величні за власним вибором. Невідомість, безлад та успіх – чому деякі процвітають усупереч усьому

Автори: Джим Коллінз, Мортен Гансен.

Опис: Чому в умовах економічної нестабільності одні компанії процвітають, інші – занепадають? Які риси відрізняють лідерів, які успішно долають негативні обставини, від тих, хто не може впоратися? Відповіді шукайте в цій книжці, що ґрунтується на результатах дев’ятирічного дослідження, ретельному аналізі й захопливих історіях. Ви дізнаєтеся, як перемагати в будь-яких, навіть найбільш екстремальних умовах, як знаходити правильний шлях і будувати величну компанію, що здатна не просто реагувати на події, а й створювати їх.

Поля битв. Боротьба за захист вільного світу

Автор: Герберт Макмастер.

Опис: "Хочеш миру – готуйся до війни". Ні, це сказав не Герберт Макмастер: цим словам уже 15 століть. Але американський генерал-лейтенант і радник експрезидента з нацбезпеки добре знає уроки історії і як зробити так, щоб вони не повторилися.

У книжці він висловлює щиру підтримку українцям, детально аналізує "російську війну нового покоління", експансіоністську політику Китаю, проксі-війни Ірану, ситуацію на Близькому Сході, в Афганістані та Східній Азії. Також він відверто говорить про помилки НАТО і США протягом останніх десятиліть. А ще – як подолати проблеми світової безпеки, захистити свободу і приборкати тиранію.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Поля Битв

Універсальна теорія котиків в інтернеті. Як культура впливає на технології і навпаки

Автор: Еліз Вайт.

Опис: Неписане правило: щоб аудиторія не заснула під час презентації, додай кілька слайдів з котиками. Та чому котики нас так зворушують? Чому зараз їх люблять, а в середні віки тварин асоціювали з темрявою і нещастям? І взагалі: як коти стали онлайн-фетишем?

Еліз Вайт розповідає, чому зародження інтернету тісно пов’язане із цими тваринками, а пісня "Інтернет зроблений із котів" – не такий уже й жарт. Ви дізнаєтеся, як котики в японців стали символами удачі, а фізичні особливості зробили тваринок унікальними, а отже – відомими. І все це написано з ретельністю науковиці, яка на прикладі котів простежує, як культура впливає на технології і як технології формують культуру.

Плем’я. Про повернення з війни і належність до спільноти

Автор: Себастьян Юнґер.

Опис: Війна ранить не лише тіла військових: значних травм зазнають також їхні емоції. Навіть ті військові, які повертаються неушкодженими фізично, змушені проходити тривалий процес реабілітації. Автор книжки звертає увагу читача на те, що для ветеранів, які повернулися до мирного життя, вкрай важливою є не просто турбота і підтримка, а відчуття належності до спільноти. І хай би яким складним був шлях реабілітації бійців, суспільство повинно зробити все, щоб допомогти їм у цьому.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Плем'я

Лінива геніальна мама. Як встигати найголовніше і залишати час для себе

Автор: Кендра Адачі.

Опис: Бути лінивим генієм не означає робити все правильно. Тут ви не зустрінете порожніх обіцянок і спроб присоромити вас за те, що вам щось не вдається. Кендра заохочуватиме вас до пошуку найважливішого і дасть дозвіл без докорів сумління відсунути решту на другий план. Хай би ким ви були – жінкою чи чоловіком, домогосподаркою чи власником бізнесу – ця книжка допоможе вам визначити найголовніше та відкинути другорядне, щоб зажити продуктивним і водночас спокійним життям.

MBA в домашніх умовах. Шпаргалки бізнес-практика

Автор: Джош Кауфман.

Опис: Щороку в мільйонів людей з’являється ідея стати підприємцем. Часто за нею йде питання: "Де отримати диплом?". Можливо, ці думки виникали й у вас. Автор цієї книжки пропонує заощадити роки життя та сотні тисяч доларів і дає просту пораду: забийте на бізнес-школу – займіться самоосвітою. Кауфман систематизував набір основних інструментів і концепцій для бізнесу. Книжка допоможе отримати базові знання про функціонування бізнесу, подолати страхи, покращити власну ефективність та втілювати в життя свої бізнес-ідеї.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
MBA в домашніх умовах. Шпаргалки бізнес-практика

Економіка. Інструкція з використання

Автор: Ха-Джун Чанґ.

Опис: Автор доводить, що економіка може бути простою наукою, доступною для всіх. Хай вас не лякають цифри, заплутані формули і незрозуміла термінологія – усе це не головне. Економіка – передусім про людей, а не про виробництво чи дефіцит державного бюджету. І розумітися на ній може кожний. Чи справді одні бідні, бо ледачі, а інші заможні, бо наполегливо працюють? Чи може країна досягти економічного успіху, перестрибнувши етап індустріалізації? Чанґ відповідає на ці запитання жвавою метафоричною мовою.

Бути босом – легко. Покрокова інструкція, як керувати ефективно

Автор: Брюс Тулґен.

Опис: Чи відчуваєте, що не маєте достатньо часу, щоб керувати своїми підлеглими? Чи уникаєте спілкування зі співробітниками, тому що не любите конфронтації? У цій книжці Брюс Тулґен порушує ключову проблему сучасних керівників – епідемію неефективного менеджменту. Автор пропонує шлях вирішення – чіткий покроковий посібник, як стати сильним менеджером. Його послання: бути босом – це нормально. Будь великим! Ця книжка – справжній майстер-клас для керівника. 

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Бути босом легко

Дискримінація та нерівність

Автор: Томас Совелл.

Опис: Чому жінки представлені у Кремнієвій долині менше, ніж чоловіки? Чому в темношкірих і латиноамериканських школярів, які гарно вчаться, менше друзів серед своєї етнічної групи, ніж у школярів з інших груп? Зрештою, чи не варто державі скоригувати всю цю нерівність та "непропорційне представництво", які вочевидь є проявом дискримінації, расизму і сексизму? На думку автора, перед тим, як відповідати на ці питання, варто вивчити емпіричні факти і позбутися ідеологічних догм.

Самостійна Україна. Подарункове видання

Автор: Микола Міхновський.

Опис: Праця "Самостійна Україна" виголошена в лютому 1900 року як програма першої української політичної самостійницької організації – Революційної української партії, стала програмою дій для цілого покоління, яке в 1917 році підняло жовто-блакитне знамено Української революції. "Самостійна Україна" стала програмою не тільки для покоління початку ХХ століття, а й для всіх наступних поколінь українського народу, бо переконливо і яскраво довела юридичне й духовне право українців на власну державність.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Самостійна Україна

Віхола

Хижі хроніки

Автор: Марина Шквиря.

Опис: Зоологиня Марина Шквиря у своїй книжці розповідає справжню історію великих хижаків – від ведмедів і левів до вовків та гієн. Чи справді ведмедиці народжують уві сні? Чому панди з Тайваню регулярно мандрують до Китаю і як порахувати вовченят, навіть не бачачи їх? Хто з хижаків справжній король сексу й чому гієни агресують щодо своїх молодих самиць?

Перші

Автор: Марія Олекса.

Опис: Світла історія про досвіди, які ніколи не повторяться, – перші поцілунки та перше кохання, безмежні мрії та плани на майбутнє. Історія двох юних людей – Равлика та Вла, які зустрілися надто рано, щоб зрозуміти, ким вони можуть стати одне для одного. Літній табір, помаранчевий светр, листи та прогулянки старим Києвом. 68 червня, їхнє літо не мало закінчитись ніколи. Але, звісно ж, так не буває.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Перші

Андрій Лаговський

Автор: Агатангел Кримський.

Опис: Автобіографічний роман, що став одним із ключових текстів українського модернізму та порушив табу на публічне обговорення таких тем, як сексуальна орієнтація і право бути собою. У центрі сюжету інтелектуал, книжник, професор, що постійно рефлексує над своїми станами, бажаннями, почуттями та намагається вижити у традиційному суспільстві.

Важливим елементом сюжету стає гомосексуальна орієнтація героя. Це історія про роздвоєність і самотність. Він шукає любові, але не серед жінок, а серед чоловіків, шукає сімейного щастя, вірить у високі ідеали, які руйнуються, прирікає себе на кабінетне схимництво й аскетизм, але не витримує спокус. 

Тіні забутих предків. Новели

Автор: Михайло Коцюбинський.

Опис: Історія кохання двох нащадків ворожих родин, таких собі українських Ромео і Джульєтти – Івана й Марічки, що розгортається посеред карпатських гір. Власне самі Карпати у цьому тексті виступають неначе окремим персонажем, переповненим  легендами та духами.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Тіні забутих предків

Фоліо

Творець

Автор: Хорхе Луїс Борхес.

Опис: До книги видатного аргентинця Хорхе Луїса Борхеса, одного з основоположників нової латиноамериканської літератури, увійшли статті, оповідання та есеї із трьох збірників – "Розслідування" (1925), "Інші розслідування" (1952) та "Творець" (1960), написані в різні роки і навіть десятиліття, в яких письменник продовжує свою улюблену гру з простором і часом, висловлює ідеї та судження стосовно найрізноманітніших явищ історії і культури різних країн і епох, розмірковує про суперечливість світу, самотність, людську долю, смерть.

Тиша і грім. Поезії

Автор: Василь Симоненко 

Опис: До видання увійшли поезії, які були надруковані у збірках, що вийшли за життя ("Тиша і грім") і після смерті поета: "Земне тяжіння", "Ти знаєш, що ти – людина", а також ранні вірші. Провідною у творчості Симоненка вважається тема любові до України, її народу, неповторності людського "я". У його поезії бринить мотив болю за людину, заклик цінувати її, берегти кожну особистість, кожне людське життя.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Тиша і грім

Незламній / For Invincible

Поезія: Павло Вишебаба, Ярина Чорногуз, Віталій Бирчак, Олег Вишиванюк, Юлія Жирохова, Таня-Марія Литвинюк, Юлія Вротна, Юлія Максимейко. 

Фото: Олексій Самсонов, Яна Сідаш, Ярослав Коник, Олександр Медведенко, Сергій Нуженко.

Опис: Це книга-альбом і збірник поезій. Про боротьбу, відвагу, про любов і незламність українців. Книга, в якій кожне слово пронизане силою і волею до свободи, а кожне фото – емоціями, які переживаємо, які не маємо права забути.

Мандри до різних далеких країн світу Лемюеля Гуллівера, спершу лікаря, а потім капітана кількох кораблів

Автор: Джонатан Свіфт.

Опис: "Мандри Гуллівера" складаються з чотирьох частин, що зображують подорож героя до Ліліпутії, країни велетнів Бробдінгнег, держави з летючим островом Лапути і до країни розумних коней-гуїгнгнмів, але за зовнішньою фантастичністю сюжету читачі впізнають їдку сатиру на політичне життя Англії першої третини ХVІІІ століття. 

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Мандри Гуллівера

Казки

Автор: Ганс Крістіан Андерсен.

Опис: Славетний данський казкар Ганс Крістіан Андерсен проникає у глибини душі, із самих звичайних речей створює казку й зберігає в ній дитячі мрії про надзвичайні події та цікаві дивовижні пригоди. Чарівні казки стали справжнім подарунком для дітей усього світу. Дорослі ж знайдуть в них повчальні історії й для себе. Але для читача будь-якого віку "Казки" Ганса Крістіана Андерсена залишаться назавжди привабливими своєю простотою та безмежною добротою.

10 розмов про майбутню Україну-2

Автор: Олександр Красовицький. 

Опис: Автор продовжує бесіди-інтерв’ю з відомими українцями. Десять різних за віком, фахом та життєвим досвідом людей, патріотів, об’єднує прагнення перемогти агресора якнайшвидше і відновити Україну, зробивши її більш могутньою, економічно розвиненою і по-справжньому демократичною.

Ці люди багато зробили для нашої країни – під час Помаранчевої революції, на барикадах другого Майдану, в АТО та зараз на полях битв російсько-української війни – і тому сподіваються, що їхнє бачення майбутньої України буде втілене в життя. Читач дізнається, яким для кожного з співбесідників був перший день повномасштабної агресії рф і яким вони мріють побачити перший день довгоочікуваної перемоги.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
10 розмов про майбутню Україну -2

Vivat

Кобзар. Вибрана поезія

Автор: Тарас Шевченко.

Опис: "Кобзар" є одним із найкращих надбань нашої літератури, а самі твори перекладено понад ста мовами світу. Поява збірки у квітні 1840 року стала знаковою подією не лише в українській, а й загалом у слов’янській літературі. Опубліковані тексти звірено з оригіналами рукописів та прижиттєвими виданнями творів поета. Збірку ілюстровано репродукціями картин і замальовок Тараса Григоровича.

У чому ваша проблема? Мистецтво нешаблонного мислення

Автор: Томас Веделл-Веделлсборг. 

Опис: Щодня розумні й талановиті люди у всьому світі припускаються помилок лише тому, що розв’язують не ті проблеми. Через це з’являються мобільні застосунки, якими ніхто не користується, відкриваються заклади, які стоять порожнем... Бізнес втрачає час і гроші. Великі компанії банкрутують. Томас Веделл-Веделлсборґ певен: усього цього можна уникнути, якщо освоїти рефреймінг – уміння переформульовувати проблеми, ставлячи правильні запитання на етапі планування. Тоді ухвалені рішення будуть ефективними, ідеї креативними, а ризики мінімальними.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
У чому ваша проблема

Ловець тіні

Автор: Донато Каррізі.

Опис: Маркус – спеціаліст з аномалій, що має здатність бачити послання зла в найзаплутаніших злочинах. Сандра – інспекторка-криміналістка, чия робота полягає в фотографуванні місць, де сталося вбивство. І коли в Римі стаються жахливі вбивства і місту загрожує жахлива небезпека, вони об’єднують зусилля, щоб упіймати чудовисько. Але як це зробити без речових доказів та будь-яких підказок? Їм доведеться розкрити складну таємницю, дослідити Архів Гріхів та запізнатися з Дияволом. Динамічна, заплутана та неймовірно захоплива історія про вічне протистояння Добра і Зла.

Намисто

Автор: Метт Віттен.

Опис: Двадцять років тому Сьюзан Лентіґо втратила єдину доньку Емі. І відтепер усе, чого вона прагне, – домогтися справедливості. Жінка планує поїздку до Північної Дакоти на страту Чудовиська. Можливо, після цього вона нарешті зможе відпустити минуле, завершити роботу з психіатром і "жити далі".

Дорогою до Північної Дакоти жінка заїжджає в гості до колись близької людини й натрапляє на ключовий доказ, пов’язаний із кольоровим намистом, схожим на доччине. Сьюзан вимагає перегляду справи, але у ФБР її мають за неврастенічку. Щоб урятувати два життя й посадити за ґрати справжнє Чудовисько, Сьюзан зважується на власне розслідування. Та чи вдасться це їй? І чи дійсно знайдене намисто належало Емі?

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Намисто

Мрії про Токіо

Автор: Еміко Джин.

Опис: Ідзумі Танака стала принцесою, яка замість пастельних суконь носить штани, зустрічається зі своїм колишнім охоронцем та має пса Тамаґочі з невідомим родоводом. Батько принцеси, кронпринц, теж зухвало відкидає імператорські правила і традиції, бо відновив стосунки з матір’ю Ідзумі.

Пані Танака може спричинити кризу успадкування престолу, а ще вона феміністка, яка має радикальні погляди на збереження довкілля. І поки імператорський двір мріє про завершення цих стосунків, кронпринц оголошує, що має намір одружитися зі своєю американською коханою.

Рада імператорського двору очікувано голосує проти. Ідзумі знає, як це – бути недостатньо хорошою для імператорського роду, тож вирішує домогтися благословення на шлюб. Та чи до снаги їй це? І чи не доведеться волелюбній принцесі заради щастя батьків відмовитися від своїх мрій і планів?

Нора-Друк

Елефтерія зі Стамбула

Автор: Кемаль Їлмаз.

Опис: Мало кому випадає пережити таке велике кохання, про яке оповідатимуть із покоління в покоління, яке перетвориться на легенду. Але що станеться, якщо покохають одне одного турок і грекиня у такому величному та багатому на історію місті, як Стамбул, ніби створеному для того, щоб у ньому закохувались? Історія Елефтерії зі Стамбула – історія кохання, яка розпочалася до трагічних подій 6-7 вересня 1955 року. Це кохання не згасло після перегортання сторінки, на якій закарбовано жахіття тих вересневих днів.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Елефтерія зі Стамбула

Ідеальна родина

Автор: Гардинг Робін.

Опис: Адлерам заздрять усі сусіди: гарна й успішна пара виростила чудових дітей і мешкає в чарівному будинку. Але одного дня вони, прокинувшись, виявляють, що хтось закидав їм ґанок яйцями. Це дитячі жарти, вирішують вони, проте коли на газон їм жбурляють димову шашку, а потім ріжуть шини в автівці, родина починає хвилюватися. Поліція не сприймає ці атаки серйозно, запевняючи, що то – розваги знуджених підлітків. А напади тим часом наростають, і з кожним новим витком насильства росте і страх. Адже в родині Адлерів усі мають таємниці, а таємниці можуть бути дуже небезпечними.

Видавництво Анетти Антоненко

Далеких країв не буває

Автор: Франко Фаджані.

Опис: Події роману відбуваються під час Другої світової війни, навесні 1944 року. Головний герой – учений-археолог зі світовим ім’ям Філіппо Кавальканті. Міністерство культури фашистського уряду Італії відправляє його у відрядження до Брессаноне, щоб перевірити належну підготовку та пакування цінних археологічних і мистецьких творів, призначених для вивезення до Німеччини.

Прибувши на місце, літній професор за неприємних обставин знайомиться з підлітком-розбишакою Квінтіно, хлопчиною з південного італійського острова Іск’я. Зважаючи на війну в країні та напружену ситуацію в регіоні, що загрожує небезпекою їм обом, вони вирішують втекти разом до Рима і намагаються врятувати від незаконного вивезення фашистами з Італії археологічні та культурні цінності. Карколомні пригоди під час подорожі з півночі на південь допомагають таким різним за віком та походженням напарникам здружитися і пізнати справжню цінність життя, людяності, доброти.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Далеких країв не буває

ЗОНТАҐ. Життя і творчість

Автор: Бенджамін Мозер.

Опис: Приголомшлива історія життя й творчості, або життєтворчості Сьюзен Зонтаґ, яка змінила культуру ХХ століття. Письменниця й громадська діячка, філософ, сценарист, режисер театру і кіно, авторка фундаментальних праць про фотографію і стиль, мистецтво і політику, літературу й пристрасть, гендер і сексуальність, страждання й біль.

Журналіст і перекладач Бенджамін Мозер працював над романом-портретом однієї з найславетніших інтелектуалок ХХ століття понад 7 років, вивіряючи факти і розвінчуючи міфи, та створив цілісну картину з розповідей понад 600 людей (з різних куточків світу – від Мауї до Стокгольма, від Лондона до Сараєво). А також сучасників, друзів і рідних, які вперше публічно розповіли про стосунки із Сьюзен, як зокрема Енні Лейбовіц.

Примхи пристрасті: Історії про книжки та кохання

Автор: Маркус Ґассер.

Опис: Байрон, Бронте, Ґете, Плат, Маркес… Відомі письменники та письменниці, які жили до нас, які кохали до нас. Так само, як ми. А може, не так само? У "Примхах пристрасті" – 15 історій про кохання в реальному світі та про його трансформації у світі літературної вигадки. Тут є все: від тужливих поглядів до перших поцілунків і ночей, до зради, розлуки та примирення – і навіть до возз’єднання після смерті. В есеях Маркуса Ґассера читачі знайдуть відповідь на запитання: "Як кохали класики?", а також переживуть разом із ними ті миті пристрасті, коли світ перевертається догори дриґом – від душевного болю або щастя.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Примхи пристрасті

Лабораторія

Магма

Автор: Тора Хьорлейфсдоттір.

Опис: Лілью тепер не впізнати. Дівчина, яка колись сама подорожувала Центральною Америкою, стала залежною від стосунків. Він красивий і начитаний, ідеально готує збалансовані вегетаріанські страви та читає латиною. У нього тільки один недолік – він аб’юзер. Лілья не помічає його маніпуляцій, підкоряється сексуальним вимогам і сідає на сувору вегетаріанську дієту, знищуючи саму себе. Авторка проникливо описує динаміку токсичних стосунків і чесно показує, що доводиться переживати жертвам насилля

Емоційний спадок. Як подолати травматичний досвід

Автор: Ґаліт Атлас.

Опис: Ми здобуваємо у спадок від своїх батьків не тільки біологічні гени, а й травми поколінь. Разом із сімейними таємницями й дитячими спогадами вони міцно вплітаються у наше життя і непомітно формують характери, вчинки й поведінку. То як жити, коли травми поколінь переслідують, мов примари? Як відпустити минуле і розпочати власний шлях?

Психотерапевтка Ґаліт Атлас поєднала власний досвід, історії своїх пацієнтів і основи психоаналізу, щоб продемонструвати, як наші сьогоднішні страхи й проблеми пов'язані з емоційним спадком батьків, бабусь і дідусів. Написана доступно і з глибоким співчуттям, ця книжка проникає у найпотаємніші закутки людської психології і допомагає віднайти шлях до зцілення.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Емоційний спадок

Весілля Настусі

Автор: Ольга Богомаз.

Опис: 2016 рік. Брат із сестрою зі столиці вирушають на весілля сестри. Настуся живе із матір'ю на півночі Донеччини, де ще зовсім нещодавно тривали бої. Олег і Яра не надто прагнуть повертатися у рідне містечко – стосунки з матір'ю в обох не найкращі, а все навколо нагадує про складне дитинство та смерть батька-художника. Під час поїздки вони пробують знайти єдину картину, яка залишилася із його спадщини. Чи перевершить любов страх перед минулим? Над цим питанням розмірковує авторка протягом усього роману.

Сила жалю. Як погляд назад рухає нас

Автор: Деніел Пінк.

Опис: Усі ми про щось шкодуємо. Але це не погано чи добре. Це абсолютно нормальна частина людського буття. Та розуміння того, як працює жаль, може допомогти нам приймати кращі рішення, наповнитися енергією і додати своєму життю глибокого сенсу. Опираючись на дослідження в галузі соціальної психології, неврології та біології, Деніел Пінк доводить, що неможливо ні про що не шкодувати. У книжці він використовує найбільшу статистичну вибірку ставлення американців до жалю, яку коли-небудь проводили, а також власне Всесвітнє дослідження жалю, у якому взяло участь 15 000 людей у 105 країнах.

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Сила жалю

#книголав

Світло днів. Нерозказана історія жінок руху опору в гітлерівських гето

Автор: Джуді Баталіон.

Опис: документальний роман розповідає про жінок, які допомогли перетворити єврейські молодіжні групи у Польщі на осередки опору для боротьби з нацистами. Деякі з дівчат були ще підлітками, коли стали свідками жорстокого вбивства своїх сімей і сусідів, ґвалтівного знищення їхніх громад. Їм довелося зробити вибір: захист чи порятунок, боротьба чи втеча.

Авторка дослідила численні документи та мемуари, зібрала розповіді безпосередніх учасниць спротиву, аби показати широту й масштаб жіночої відваги та висвітлити надзвичайні досягнення єврейських жінок, чиї подвиги досі лишалися невідомими. 

Книга Love 2.0. Любов і війна

Поети: Богдан-Ігор Антонич, Іван Франко, Ірина Цілик, Катерина Бабкіна, Леся Українка, Мар’яна Савка, Михайло Драй-Хмара, Олександр Положинський, Олена Теліга, Павло Вишебаба, Софія Безверха, Тарас Шевченко, Юрій Іздрик та інші.

Опис: У збірці зібрано 89 творів. Серед них – поезії сучасних авторів, написані під досвідом нинішньої російсько-української війни, та вірші класиків, які, створені українськими митцями ще в попередні століття, зараз набувають нових сенсів і прочитань. 

Що почитати у березні. Анонси книжкових новинок від 8 українських видавництв
Книга Love 2.0

Задум

Автор: Джин Ганфф Кореліц.

Опис: У центрі сюжету колись молодий перспективний письменник Джейкоб Фінч Боннер, чия перша книжка отримала добрі відгуки. Але нині він викладає літературну творчість у третьосортному коледжі й намагається підтримати залишки самоповаги, бо давно вже не писав – і тим паче не публікував – нічого путнього. Один з його студентів, зверхній і самовпевнений Еван Паркер, оголошує, що не потребує Джейкового наставництва. Адже головне в романі – задум, а його задум просто не може не вистрілити.

Джейк готовий списати ці вихваляння на типовий нарцисизм новачка-аматора, але потім йому розповідають сюжет майбутнього твору. За кілька років Джейк, уже майже забувши про це, довідується про смерть Евана Паркера. Невже Паркер так і не написав свого роману? Невже пропаде така історія? І Джейк сідає сам писати чужий твір, навіть не підозрюючи, до яких наслідків може призвести ця "крадіжка".