Зміст:
  1. Все, що треба знати до купівлі квитків
  2. Авіаквитки, умови в’їзду та житло
  3. Грошове питання
  4. Як доїхати з аеропорту в житло
  5. Місця, які варто відвідати
  6. Місця, приховані від туристів
  7. Подорожі за місто
  8. Що обов’язково скуштувати в Тбілісі
  9. Які сувеніри привезти з Грузії

Соковиті хінкалі, смачні хачапурі, терпке вино, солодкі лимонади та чурчхела вже чекають на українців. Можна хоч на ці травневі свята.

Як змінилась туристична країна за рік пандемії, та що потрібно знати українцям, перш ніж купувати квитки у Грузію, куди варто завітати в Тбілісі, LIGA.Life розпитала екскурсовода міста – Резо Мамояні.

Все, що треба знати до купівлі квитків

Карантинних обмежень туристам не уникнути. Маски обов’язково носити не тільки в транспорті та магазинах, але й на вулиці та в парках. Винятки – житло та заклади харчування.

З 21:00 до 05:00 діє комендантська година. У цей час місцевим та туристам заборонено виходити на вулицю. Заклади не працюють. Ті, хто прилетів в Грузію у цей проміжок, можуть дочекатись п’ятої ранку, викликати таксі та поїхати в орендоване житло. Але є інший варіант – отримати офіційний дозвіл.

"В аеропорту можна взяти безкоштовну картку операторів Beeline чи Magti. Вставте її у свій телефон та подзвоніть за номеррм 144. Поясніть, що ви щойно приїхали в Тбілісі і хочете отримати дозвіл на переміщення містом протягом комендантської години. Оператор запитає ваше ім’я, прізвище та номер паспорту. Ви отримаєте дозвіл на пошту чи в SMS. Він діє лише одну ніч", – пояснює Резо.

Дозвіл можуть запитати поліцейські, які патрулюють щоночі. Переміщення містом без документа коштуватиме 2 000 ларі (580$).

Їхати на вихідні в Тбілісі не варто, особливо поціновувачам національної кухні. 

Ресторани та кафе в суботу та неділю не працюють.  

Виняток – ресторани в готелях та доставка.

Оптимальна кількість днів для подорожі в Тбілісі – 3-4. За словами Резо, за цей час можна не поспішаючи подивитись усе місто та навіть з’їздити в сусідні містечка. 

Однак на третій день перебування в Грузії усі туристи мають здати ПЛР-тест на коронавірус.

Під час прильоту в країну українцям видають буклет із зазначенням контактів інформаційної служби. Оператори підкажуть найближчу для туриста лабораторію. Є опція замовлення бригади в житло. Її ціна варіюється залежно від закладу.

Знаючи всі карантинні обмеження та нюанси з приводу здачі тесту, можна купувати квитки та обирати житло.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Вид з канатної дороги на центр Тбілісі. Фото з особистого архіву

Авіаквитки, умови в’їзду та житло

Перевірити усі можливі рейси та ціни квитків можна на сайті або у застосунку Skyscanner. Прямі рейси у Тбілісі є лише з Києва. Охочим летіти з Запоріжжя, Львова, Одеси та Харкова потрібно робити пересадку в Стамбулі. 

Стамбул також відкритий для українців. Як підготуватися до поїздки – читайте за посиланням: 

Рейси з пересадкою дорожчі. Наприклад, квитки на рейси Київ-Тбілісі-Київ компанії SkyUp коштуватимуть 4 575 грн. Рейси Харків-Стамбул-Тбілісі-Стамбул-Харків компанії Turkish Airlines – 9 024 грн. Також з Києва літає авіакомпанія МАУ.

Ціни варіюються залежно від дати, компанії перевізника та кількості днів між перельотами.

За умовами в’їзду в Грузію, за 72 год до вильоту необхідно зробити ПЛР-тест. 

Після отриманння результату попросіть в лабораторії друковану довідку англійською мовою. Її запитують на стійці реєстрації. Якщо подорожуєте без багажу, тест перевіряють під час посадки на борт.

Тест далеко не ховайте. Після прильоту в Грузію у вас знову його перевірятимуть.

Про житло варто подбати одразу після купівлі квитків. Для пошуку квартир використовуйте Airbnb, для готелів та хостелів – Booking.com. 

"В Тбілісі усі найважливіші пам’ятки – в центрі. Задля економії грошей та часу краще зупинитися в центральних районах – Авлабарі, Сололакі та Мтацмінда. А от Старого міста уникайте. Ціни в готелях та квартирах там невиправдано високі".

За словами Резо, через пандемію ціни на добову оренду житла значно впали. Якщо раніше була середня ціна 50$ за ніч, то зараз – від 25-40$. Це підтверджує і Airbnb. Ціна за однокімнатну квартиру в районі Сололакі – 33$ за ніч. Є варіанти і дешевші – від 13$ до 29$. Деякі з них – у центральних районах.

Місце у хостелі в районі Мтацмінда коштує від 172 грн/ніч, а готель – від 850 грн/ніч.

Пам’ятайте, що бронювання житла та купівля квитків заздалегідь може коштувати значно дешевше, ніж за тиждень до вильоту.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Автентика Старого міста. Фото з особистого архіву

Грошове питання

Я була в Тбілісі в березні 2020 року, коли карантину ще не було. У той час бюджету в 200$ на три дні (без урахування житла) вистачило на вечері та обіди в закладах, транспорт, сувеніри та навіть подорож за межі Тбілісі. 

Резо радить мати з собою ще 100$, наприклад, на банківській картці. Це страховка на випадок, якщо захочете замовити екскурсію, купити більше сувенірів чи постійно їсти в закладах.

Національна валюта Грузії – ларі. Обміняти гроші можна як в аеропорту, так і в центрі міста. Курс не істотно відрізняється. Резо радить уникати обмінних пунктів в Старому місті і скористатися в районі Авлабарі. Там курс кращий.

Як доїхати з аеропорту в житло

До пандемії в Грузії існувала чудова традиція зустрічі туристів – на паспортному контролі видавали маленькі пляшечки вина зі словами "Ласкаво просимо в Грузію". Зараз цієї традиції немає через суворі карантинні обмеження.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Бутилка вина, яку видавали на паспортному контролі. Фото із особистого архіву

Після проходження паспортного контролю турист має вирішити, як дібратися до житла. 

Мандрівники, які прилетіли в час комендантської години і отримали дозвіл на переміщення містом, можуть заплатити за таксі понад 50$ за поїздку. Тому краще дочекатися закінчення обмежень.

Скористатися таксі можна і туристу, який прилетів не в комендантську годину. Проте, за словами Резо, про це варто подбати заздалегідь. Є три варіанти таксі з аеропорту:

  1. Найпростіший і найдорожчий – таксисти, які співпрацюють з аеропортом. Вони стоять біля виходу і пропонують таксі. Вартість поїздки до центру – щонайменше 20$. 

  2. Відійдіть від аеропорту та зловіть машину самостійно. За законом країни, усі таксі – білого кольору. Зазвичай це таксисти, які привозять туристів в аеропорт і їдуть знову в центр. Просто махніть їм рукою і вони зупиняться. Ціна – від 10$.

  3. Завантажте застосунки Uber або Yandex taxi. Можна зробити це в Україні або після прильоту в Тбілісі. В аеропорту є безкоштовний відкритий WI-FI. Ці служби мають свої тарифи, але ціна буде меншою, ніж у таксистів, які співпрацюють з аеропортом.

Якщо таксі не входить у бюджет, до центру міста можна дістатися автобусом. Раніше він працював цілодобово. Але через маленьку кількість рейсів його графік скоротили – 7:00-22:00.

Вартість проїзду – 50 петрі (15 центів). За словами Резо, зазвичай у водіїв немає решти з купюр, тому краще користуватися безконтактною оплатою картами VISA та MasterCard.

"Будьте готові до того, що за вас може заплатити місцевий. Зазвичай вони розуміють, що ви турист, що дрібних грошей не маєте. Просто подякуйте. Це нормальна практика", – пояснює Резо.

Зупинка розташована справа від входу в аеропорт. Біля пункту вильоту "Departure". Це приблизно 20-25 м від входу. На зупинці є табло, де вказують розклад автобусів. Чекати довго не доведеться. Автобус ходить раз в 15-20 хв. 

Місця, які варто відвідати

Тбілісі – горбиста місцевість. Тому беріть з собою зручний одяг та взуття. Адже канатна дорога та фунікулер наразі не працюють. 

Перший пункт прогулянки: історичний центр Тбілісі – Старе місто. На вузьких вулицях району можна відчути атмосферу Грузії. З її старими будівлями та автентичними різьбленими балконами. Не забувайте підіймати голову, щоб побачити кожен закуток.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Старе місто. Фото з особистого архіву

У Старому місті є видатні сірчані лазні. За легендою, саме з лазень почалося місто Тбілісі. Грузинський цар Вахтанг Горгасали полював в цій місцевості. Він випустив сокола, щоб спіймати фазана. Птахи зникли в лісі. Коли цар знайшов сокола, побачив, що фазан впав в гаряче джерело і зварився.

Цар був радий такій знахідці і наказав побудувати навколо джерела лазню. Потім навколо лазень з’явилися цілі квартали, відтак, і місто. Сама назва Тбілісі перекладається як "тепле джерело". 

У кварталі Абанотубані наразі є понад 10 лазень. Середня ціна – 15 ларі за годину. Вартість коливається залежно від лазні, кількості людей та другорядних послуг (масаж, спа, процедури).

Головна пам’ятка грузинської столиці – фортеця Нарікала. 

Вона теж знаходиться у Старому місті, на скелі над річкою Кура. Дістатися туди наразі можна тільки пішки або на таксі. З фортеці відкривається панорама на центр міста. 

На пагорбі Сололакі є Ботанічний сад та монумент "Мати-Грузія".

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Фортеця Нарікала ввечері. Фото з особистого аріхіву

Головна релігія Грузії – православ’я. Проте місцеві храми відрізняються від українських як зовні, так і всередині. Відвідайте найдревніший храм Тбілісі – Анчисхаті, а також одну з візитних карток міста – храм Метехі, розташований на скелі над річкою Кура. 

Наймасштабніший храм – Кафедральний собор Святої Трійці. З його території також відкривається панорама на місто.

У центрі міста поєднується сучасне та стародавнє. У 2010 році через річку Кура побудували скляний міст Миру, який об’єднує парк Ріке (звідки курсує канатна доріжка) та вулицю Іраклія ІІ.

У парку є інша модерна будівля – Rike Concert hall. Туристи та місцеві називають її просто – "дві труби". За планом, в одній мав бути концертний зал, в іншій – виставковий центр. З 2013 року це – звичайна фотолокація. Адже будівництво будівлі заморожене, а вхід всередину – зачинений.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Rike Concert hall. Фото з особистого архіву

Трохи далі від парку Ріке є ще одна незвичайна будівля – Будинок Юстиції. Там є 300 сервісів з надання держпослуг. Проте для туристів це додаткова фотолокація.

Близько 18:00 підійміться на гору Мтацмінда (у перекладі – "Свята гора"). 

Фунікулер на вулиці Чонкадзе наразі не працює. Тому скористайтеся автобусами № 90 та №124. Вийдіть на зупинці Mtatsminda Park. Також можна викликати таксі.

Головна причина відвідати це місце – подивитися на захід сонця та вечірні вогні міста.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Панорама з гори Мтацмінда. Фото з особистого архіву

Окрім цього, на території гори є парк розваг, храм Святого Давида, а також ресторани і кафе. Обов’язково спробуйте в ресторані на станції фунікулера легендарні пончики та грузинські лимонади, які продають на розлив.

Ввечері можна прогулятися головною вулицею міста – проспектом Шота Руставелі. Її довжина 1,5 км. На проспекті є Парламент Грузії, Національний музей, Театр опери та балету імені Паліашвілі, Театр імені Шота Руставелі та Тбіліський російський драматичний театр імені Грибоєдова.

"Якщо ви захоплюєтеся театром, обов’язково завітайте в Театр Грибоєдова. Вистави відбуваються у вихідні. Мова – російська. Також не пропустіть виставу в Ляльковому театрі Резо Габриадзе. Він у Старому місті. Краще купити квиток до прильоту в Тбілісі. Їх дуже швидко купують місцеві. Ціна – 3-4 $", – радить Резо.

За 13 км від центру розташований меморіал "Історія Грузії", на пагорбі. На монументі зображені головні історичні події в країні. Місцеві називають його грузинським Стоунхенджем.

Додаткова причина приїхати в цей комплекс – вигляд на Тбіліське море (водосховище). Доїхати туди можна на таксі або з пересадкою метро-автобус. Їдьте до станції метро "Грмахел", біля якої зупиняється маршрутка № 60. Вона довезе майже до підніжжя меморіалу.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Меморіал "Історія Грузії". Фото з особистого архіву

Місця, приховані від туристів

Тбілісі – місто красивих під'їздів. Часто туристи не знають, що за дверима звичайних будівель – справжній витвір мистецтва. Спробуйте влаштувати квест та знайти:

  • Дім-калейдоскоп. Адреса – вул. Бетлеми, 3. На під'їзді висить табличка "Gallery 27". Краще прийти в сонячний день до обіду. Адже дім славиться вітражними різнокольоровими вікнами.

  • Дім Хачатряна. Адреса – вул. Джібладзе / Ахоспірелі 3/7. Будинок розташований біля вірменської церкви. Всередині – гвинтові сходи та розписи на стелі.

  • Будівля готелю "Лондон". Адреса – Атонелі, 31. "Цей готель був першим в Грузії. Там зупинялись усі, хто їхав з Європи в Азію. Потім там був поліцейський відділок. Зараз це звичайний квартирний будинок".

  • Дім Шалімова. Адреса – вул. Асатіані, 13. Всередині під’їзду збереглися зображення янголів.

  • Дім Вартанова. Адреса – вул. Дадиані, 18. На стінах зображені жінки, які символізують різні пори року.

  • Дім Калантарова. Адреса – вул. Мачабелі, 17. "Купець Калантаров закохався в оперну співачку. Вона йому сказала, що вийде за нього заміж лише якщо він зробить під’їзд у вигляді оперного театру. Він дотримався свого слова. Вони одружилися, а під’їзд зберігся донині", – розповідає Резо.

  • Дім братів Сейланових. Адреса – вул. Г. Табідзе, 18. Під’їзд із картинами, які нещодавно відреставрували. 

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Дім-калейдоскоп та Дім Калантарова. Фото з особистого архіву

"Вхід у під’їзди безкоштовний. Проте на більшості дверей висять кодові замки. Ввічливо попросіть місцевих впустити. Пам'ятайте, в будинках досі живуть люди. Тому не шуміть", – попереджає Резо.

Для поціновувачів антикваріату Резо радить відвідати місцеву барахолку біля Сухого мосту. 

Звідти можна помандрувати до старого швейного комбінату – "Fabrika Tbilisi", вул. Ігнате Ніношвілі, 8

"Це молодіжний простір у будівлі старої швейної фабрики. Там є хостел, кафе, коворкінг. Влітку проводять фестивалі. Він – за 40-50 хв пішки від центру".

Тим, хто засумував за Європою, Резо радить прогулятися вулицею Марджанішвілі. Вона нагадує типову вуличку європейського міста.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Fabrika Tbilisi. Фото з особистого архіву

Подорожі за місто

"Найближчі міста до Тбілісі – Мцхета та Сігнагі. Мцхета – стародавня столиця Грузії. Сігнагі – місто кохання. Там працює цілодобовий РАЦС, де можуть розписатися усі охочі, навіть іноземці".

Мцхета – за 20 км від Тбілісі. Автобуси відправляються з автостанції Дідубе. Проїзд коштує приблизно 30 центів. Час в дорозі – 25-30 хв. Родзинка міста – храми. Проте найцікавіше – вигляд на місто та злиття річок Кура й Арагві. 

Панорама відкривається з гори, де розташований монастир Джварі. Доїхати туди краще на таксі.

До Сігнагі їхати довше – 1 год 20 хв. Квиток коштує 1,5-2$. Автобус відправляється з автостанцій Дідубе та Сангорі раз у дві години. Остання маршрутка з Сігнагі в Тбілісі відправляється о 18:00. Тому одразу після приїзду в місто кохання замовте собі місце в останній маршрутці.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Панорама на місто Мцхета. Фото з особистого архіву

Що обов’язково скуштувати в Тбілісі

"Почніть з хінкалі та страв з баклажанів. Мій фаворит – нигвзиані бадриджані. Це баклажани з волоськими горіхами".

Також Резо рекомендує обов’язково спробувати:

  • Чихиртму – бульйон з курки або індички. У складі також є кукурудзяне борошно для загущення, спеції, зелень та яйце.

  • Харчо – гострий суп з яловичини, рису та великої кількості часнику, зелені і горіхів.

  • Чахохбілі – тушковане в томатному соусі м’ясо птиці.

  • Чанахі – тушкована баранина з овочами та спеціями.

  • Мцвади – шашлик.

  • Чашушулі – смажене м’ясо, яке тушкується в томатному соусі.

  • Чкмерулі – смажена курка в молочно-часниковому соусі.

  • Сациві – курка під соусом баже з волоських горіхів.

  • Пхалі – закуска з горіхів, овочів (буряк, шпинат, цвітна капуста, баклажани), спецій та зелені.

  • Надугі – м’який сир, загорнутий в сулугуні.

  • Хінкалі з м’ясною та сирною начинкою.

  • Хачапурі: по-аджарськи (у вигляді човника, з сиром та яйцем), по-мегрельські (з сиром сулугуні), імеретинський (з однойменним сиром).

  • Кубдарі – коржик з м’ясом.

  • Назукі – солодкий хліб з корицею, гвоздикою та родзинками, який продається в кіосках на вулицях міста.

  • Лобіо – відварена квасоля зі спеціями та зеленню. Краще поєднувати з різними соліннями.

  • Соуси: ткемалі, сацебелі, баже, аджика.

"Десертами Грузія не славиться. Єдине, що варто спробувати – сухофрукти (особливо чирі (в’ялена хурма) та чурчхела – горіхи в густому виноградному (іноді гранатовому та яблучному) сиропі".

Також Грузія славиться вином, лимонадами та гранатовим соком. У ресторані їх продають не тільки пляшками, але й келихами. Наприклад, келих вина коштує від 1,5$.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Хінкалі та вино. Фото з особистого архіву

Грузинські страви можна знайти майже в усіх ресторанах та кафе. Резо рекомендує відвідати "Maspindzelo" за адресою – вул. Мірза Фаталі Ахундов, 11/13. Поруч з сірчаними лазнями. 

"Інтер’єр там не вишуканий, але дуже смачно і бюджетно. Також рекомендую зазирнути в ресторан "Дім хінкаль" або "Хінкалісис сахли", там, окрім смачної і дешевої їжі, безкоштовно виступають грузинські музиканти і танцівники", – радить Резо. Адреса – вул. В.Месхішвілі, 2 та просп. Шота Руставелі, 37.

Які сувеніри привезти з Грузії

"У Старому місті багато сувенірних магазинів. Але не поспішайте, порівнюйте ціни у різних районах, а потім купуйте".

Якщо набридли магніти та брелоки, на заміну можна придбати шкарпетки з зображенням хінкаль, льняні сумочки з зображенням хачапурі, бокали для вина у вигляді рога.

На Дезертирському ринку можна придбати спеції, горіхи, сухофрукти, чурчхелу та пастилу. Перевірте умови перевезення алкоголю в багажі. Якщо дозволяється, то можете на ринку придбати пляшку Сапераві чи Кіндзмараулі. 

Для туристів з ручною поклажею в аеропорту Тбілісі працюють винні магазини duty-free. Але ціна в 3-4 рази дорожча.

Сир краще перевозити у вакуумному пакуванні. Тому придбайте сулугуні не на ринку, а в місцевому супермаркеті.

Грузія для українців весною. Мандруємо Тбілісі: обмеження, цікаві місця та страви
Чурчхела. Фото з особистого архіву