Зміст:
  1. 1. Перший месник (2011)
  2. 2. Капітан Марвел (2019)
  3. 3. Залізна людина (2008)
  4. 4. Залізна людина 2 (2010)
  5. 5. Неймовірний Халк (2008)
  6. 6. Тор (2011)
  7. 7. Месники (2012)
  8. 8. Залізна Людина 3 (2013)
  9. 9. Тор 2. Царство темряви (2013)
  10. 10. Перший месник: Інша війна (2014)
  11. 11. Вартові Галактики (2014)
  12. 12. Вартові Галактики 2 (2017)
  13. 13. Месники: Ера Альтрона (2015)
  14. 14. Людина-Мураха (2015)
  15. 15. Перший месник: Протистояння (2016)
  16. 16. Чорна вдова (2021)
  17. 17. Чорна пантера (2018)
  18. 18. Людина-павук: Повернення додому (2017)
  19. 19. Доктор Стрендж (2016)
  20. 20. Тор Раґнарок (2017)
  21. 21. Людина-мураха та Оса (2018)
  22. 22. Месники. Війна нескінченності (2018)
  23. 23. Месники. Завершення (2018)
  24. 24. Шан-Чі та легенди десяти кілець (2021)
  25. 25. Людина-павук: Далеко від дому (2019)
  26. 26. ВандаВіжен (2021)
  27. 27. Сокіл та Зимовий солдат (2021)
  28. 28. Соколине Око (2021)
  29. 29. Локі (2021)
  30. 30. Вічні (2021)
  31. 31. "Місячний лицар" (2022)
  32. 32. Людина-павук: Немає шляху додому (2021)
  33. 33. "Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля" (2022)

Доповнено 7.06.2022 року

Нескінченно можна дивитися на три речі – як горить вогонь, тече вода і сперечаються щодо правильної хронології перегляду фільмів кіновсесвіту Marvel.

Існує дві думки: передивлятися за "фазами" чи за хронологією подій, про які розповідається у фільмах.

"Фази" – це перелік фільмів Marvel за роками випуску, які найчастіше об’єднуються антагоністами. Наразі розпочалася четверта "фаза", яка запланована на найближчі три роки, саме стільки зараз анонсовано прем'єр фільмів Marvel.

З одного боку, логічно переглядати за роками, тобто появою на екранах, адже після титрів є обов'язкові сцени, які знайомлять глядача з майбутніми фільмами Marvel.

З іншого – у нових фільмах та серіалах розповідають про події після якоїсь конкретної битви, яка насправді могла відбутися вже кілька стрічок тому, тобто за цей час минуло вже десяток років і сюжетна хронологія може бути загублена.  

Саме час підготуватися до нових проєктів, освіживши в пам'яті ключові події кіновсесвіту Marvel. Ми пропонуємо все ж таки подивитися за сюжетним часовим простором.

Читайте також: Ексклюзив. Чому слід пам’ятати про будь-яку війну. Актор Глен Пауелл про "Вищий пілотаж"

1. Перший месник (2011)

Друга Світова війна. Стів Роджерс – хлопець із Брукліна, який прагне потрапити до лав армії, щоб боротися з Гітлером. Але через малий зріст та низку різних медичних діагнозів його визнали непридатним. Попри відмови, Роджерс підроблює документи та намагається знову перевіритися у медкомісії. Там він знайомиться з німецьким вченим Авраамом Ерскіном. Він пропонує пройти курс військового вишколу та отримати спецвакцину, після якої Роджерс стане суперсолдатом. Але у плани втручається секретна наукова організація Гітлера – "Гідра", яка має невичерпне джерело космічної енергії – Тессеракт і може протистояти будь-кому.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Перший месник"

Читайте також: Новий фільм про Діану: булімія та галюцинації. Чому вам може не сподобатися "Спенсер"

2. Капітан Марвел (2019)

1995 рік. Планета Гала. Член Зоряних Сил Верс страждає від кошмарів, в яких бачить невідому літню жінку. Через це Верс емоційно нестабільна, тому не може опанувати свої здібності – генерування енергії. Як результат, вона небезпечна для своєї команди. Проте Верс беруть на завдання, де вона потрапляє у полон до скрулів – цивілізацію, яка здатна змінювати свою зовнішність та знищує численні планети. "Вороги" зондують пам'ять Верс і вона починає пригадувати своє життя на Землі…

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Капітан Марвел"

Спойлер: Саме у цьому фільмі нарешті знайдена відповідь – чому агент Ф’юрі постійно ходить із пов’язкою на оці.

Крім того, готуйтеся до "мімішності". Знайомтеся. Це кіт Гуся. І повірте, попри те, що він милий, він надто небезпечний.

3. Залізна людина (2008)

Перше знайомство з філантропом, генієм, плейбоєм та мільярдером Тоні Старком. Він вважає себе королем зброї, що рятує світ. Але він сам потрапив у полон до терористів, які за допомогою техніки "Старк Індастри", тобто його фірми, вбивають людей. Щоб врятуватися, Старк створює бойовий костюм і повертається додому. Тепер залишилося знайти того, хто в їхній компанії продає розробки та зброю. А для цього треба вдосконалити свій костюм.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Залізна Людина"

Тоні Старк став супергероєм і насолоджується цим. А ми насолоджуємося грою Роберта Дауні молодшого та купою гіфок, які вже давно стали класикою.

4. Залізна людина 2 (2010)

Після появи Залізної людини інженери в усьому світі намагаються створити такий самий костюм,  але на відміну від Старка – не для того, щоб захищати людей. Найкращі розробки у російського інженера Івана Ванко – сина давнього ворога родини Старків. Чи впорається Тоні з суперником, який теж з технікою на "ти"?

Спойлер: Тут вперше знайомимося з Наташею Романов, яка пропонує Старку долучитися до майбутньої команди "Месників".

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Залізна Людина 2"

Читайте також: "У руках пса" на Netflix: найкраща роль Камбербетча, сльози Данст та "гомофоб-перевертень"

5. Неймовірний Халк (2008)

Фізик Брюс Беннер під час одного зі своїх експериментів отримав велику дозу гамма-променів. Тепер під час емоційного стресу він перетворюється у великого зеленого монстра Халка, який любить все нищити. Щоб не нашкодити нікому, Беннер тікає у Бразилію, де намагається вивчити свою недугу та перемогти її. Але його вміння перетворюватися у надсильну істоту та бажання створити ще таких суперсолдатів змушує генерала Таддеуса Росса шукати вченого. Щоб затримати Халка, наймають спецзагін на чолі з найкращим солдатом Емілем Блонські. Але вже після першої зустрічі командир спецзагону розуміє: щоб затримати Халка, він має сам бути Халком.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Неймовірний Халк"

6. Тор (2011)

Війну між Асгардом та Крижаними велетнями Йотунхейма завершено. Армія Одіна святкує перемогу та захоплює джерело сили супротивників – крижану скриню. Через тисячі років син Одіна – Тор – збирається зійти на трон Асгарда, але церемонію переривають Крижані велетні, які намагаються вкрасти свій скарб. Попри заборону від батька, Тор та його друзі вирушають у погоню до Йотунхейму, щоб знову нагадати, хто є королями дев’яти світів. Але від розгрому їх рятує Одін. Як результат, Тора залишають без його божественної сили та проганяють на Землю як смертного. Щоб повернути свій молот Мьолнір, Тор має довести, що гідний його. Але він вже й сам не вірить, що має бути на троні…

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Тор"

Трохи спойлерів. У цій частині глядачі знайомляться й з іншим "сином" Одіна – Локі. Попри те, що він завжди робить купу проблем усім – від Одіна і Тора і до звичайних людей – Локі став одним з найулюбленіших антагоністів Кіновсесвіту Марвел.

А ще тут вперше з'явиться Соколине Око – один із учасників "Месників".

Читайте також: Бог, мисливець, лідер культу: 10 фільмів з Крісом Хемсвортом

7. Месники (2012)

Локі ніяк не вгамується. Він хоче влади і для цього укладає угоду з повелителем іншопланетної раси – Чітаурі. Він подарує їм Тессеракт (той самий, про якого ми вже згадували у "Першому Меснику"), а вони допоможуть Локі захопити Землю. Щоб протистояти космічній небезпеці, агентство Щ.И.Т вимушене скликати людей з "надможливостями" – Капітана Америку, Залізну Людину, Халка та агента Наташу Романов. Проте і цього може не вистачити, коли за Локі під впливом Тессеракту воюють свої ж. Нью-Йорк стає майданчиком міжгалактичної битви.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Месники"

8. Залізна Людина 3 (2013)

Після битви в Нью-Йорку Тоні Старк бачить кошмари. Він не може спати та вимушений боротися зі своїми панічними атаками. Проте Залізній Людині ніколи депресувати, коли світу загрожує терорист Мандарин.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Залізна Людина-3"

Читайте також: Огляд "Дому Гуччі": навіть Леді Гага, Джаред Лето, Адам Драйвер не врятували плаский сюжет

9. Тор 2. Царство темряви (2013)

Після поразки не Землі Локі сидить за ґратами в Асгарді. А Тор вимушений відновити порядок в інших світах і пропускає момент, коли його коханій – Джейн Фостер – загрожує інопланетна небезпека. Вона виявляє аномалію, через яку речі переміщуються у просторі та порушується гравітація. А потім знаходить Ефір – камінь дійсності, який врешті проникає в тіло Джейн. Щоб врятувати кохану, Тор привозить її до Асгарду, чим наражає свій світ на небезпеку.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Тор 2"

10. Перший месник: Інша війна (2014)

Стів Роджерс (Капітан Америка) намагається звикнути до сучасного життя і продовжує працювати на Щ.И.Т. Разом з Чорною вдовою та новим знайомим – Семом Вілсоном – вони мають розкрити змову у своїй секретній організації. Але виявляється, що їхній головний противник – Зимовий Солдат – товариш Кепа ще за часів Другої світової!

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Перший месник: Інша війна"

Спойлер. Тепер у вашій "енциклопедії" про Месників з'явиться знання про Сокола (не плутати з Соколиним Оком) та Зимового Солдата.

11. Вартові Галактики (2014)

Не все ж нищити міста на Землі, – вирішили сценаристи та перенесли події кіновсесвіту у космос.

Космічний грабіжник – Пітер Квілл – мав необережність та зухвалість обікрасти одного з найвпливовіших злодіїв кількох всесвітів – Ронана. Останній такого не пробачив і розпочав полювання за самовпевненим Квіллом. Щоб врятувати власне життя та уникнути переслідувань, Пітер вимушений об’єднатися з тими, кого раніше намагався обходити стороною – мовчазним громилою Драксом, зеленошкірою бійчинею Гаморою, деревом Грутом та брутальним єнотом Ракетою.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Вартові Галактики"

Спойлер: Тут з'являється ще один камінь нескінченності – камінь сили! Раніше ми познайомилися з Тессарактом.

12. Вартові Галактики 2 (2017)

Після кількох місяців спільних подорожей Галактикою Пітер Квілл, Дракс, Гамора, Грут та Ракета досі не знайшли спільної мови. А коли Квілл дізнається, що він лише за мамою – землянин, а батько у нього – надлюдина, то Зірковий Лорд вирішує відшукати свого родича. Проте вічна проблема "батьки та діти" тут знаходить зовсім інше пояснення…

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Вартові Галактики 2"

Читайте також: "Згвалтування" та жахи життя у тюрмі. Акторка Клімова про "Погані дороги" та "Цензорку"

13. Месники: Ера Альтрона (2015)

Месники знову у зборі. Тоні Старк створив людиноподібний штучний інтелект – Альтрона, який мав би захищати Землю, але за традицією щось пішло не так. Альтрон зробив висновок: щоб захистити Землю, її потрібно "звільнити від людей". І тепер намагається знищити людство. Щоб перемогти, Месники мають знайти скіпетр Локі з каменем простору. Наче неважке завдання, але на боці Альтрона нові супергерої – Багрова Відьма та її брат П'єтро.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Месники: Ера Альтрона"

14. Людина-Мураха (2015)

Колишній агент Щ.И.Т, вчений Хенк Пім розробив костюм, який може зменшувати людину до розмірів мурахи та збільшувати до розмірів будинків. Але він не знає, на кому протестувати цей костюм. Сам він застарий, а продовжувач його справи повинен мати специфічні риси характеру. І от новим Людиною-Мурахою стає шахрай Скотт Ленг, який має зробити все, щоб костюм не став надбанням злочинців, інакше світу прийде кінець.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Людина-Мураха"

15. Перший месник: Протистояння (2016)

Після подій "Ери Альтрона" уряд стурбований, що зіткнення Месників із ворогом ніколи не відбувається без шкоди для простих громадян та руйнувань цілих міст, як це було з Заковією.

Месникам висувають ультиматум: або підкорюються державним наказам, або переслідуватимуться за законом за всі заворушення. Через це команда ділиться на два табори: Стів Роджерс висловлює відкриту непокору, бо вважає, що цей законопроєкт порушує права людини та ображає супергероїв, а Тоні Старк – за такі зміни. Барон Земо використовує розкол Месників на свою користь і починає реалізовувати підступні задуми. 

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Протистояння"

Спойлер: Вперше в кіновсесвіті Марвел з'являється Чорна пантера та Людина-павук.

16. Чорна вдова (2021)

Дії картини розгортаються відразу після "Протистояння". Наташа Романов – учасниця елітної команди Месників. Але у неї немає суперсили, якою можуть похизуватися Тор чи Капітан Америка. Проте Чорна вдова, як називають Романов, – найкраща шпигунка в історії. У Росії з дитинства її вчили вбивати та протистояти суперникам. Але з часом вона потрапила до таємної організації Щ.И.Т і залишилася в ній. Щоб виправити помилки минулого, Романов вимушена повернутися до Росії.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Чорна вдова"

Спойлер: глядач познайомиться з Єленою Романовою – сестрою Наташі, яка з'явиться й в інших проєктах кінокомпанії Марвел.

Читайте також: Чорна вдова і Люсі – 10 фільмів зі Скарлетт Йоганссон

17. Чорна пантера (2018)

Після смерті Т’Чакі у фільмі "Перший месник: Протистояння" держава Ваканда має отримати нового короля, він же – володар магічної сили Чорної пантери, що передається від одного голови до іншого. Головне завдання – захищати землю та вібраніум: рідкоземельний метал, який поглинає вібрацію. Це золота жила для військово-промислового комплексу. Тому не дивно, що на нього полюють – і спецпризначенці, і грабіжники. У Ваканду навідуються все більше чужаків, а місцевим все складніше від них відбитися. Молодий принц одягає костюм Чорної пантери, але не всі у племені погоджуються з тим, що він буде на троні.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Чорна пантера"

Читайте також: Чорна пантера, Робінсон та король соулу: 7 фільмів з Чедвіком Боузманом

18. Людина-павук: Повернення додому (2017)

Після вдалого дебюту в команді Месників Пітер Паркер очікує на запрошення на виконання нового завдання. Проте з усіх супергероїв у нього є контакт лише з Тоні Старком, а той не поспішає викликати малого на порятунок світу. Пітер Паркер вирішує самостійно знайти собі нову місію, а замість цього отримує чергові проблеми.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Людина-Павук: Повернення додому"

19. Доктор Стрендж (2016)

Нейрохірург Стрендж за довгі роки врятував тисячі людей. Його робота була головним покликанням усього життя, але після аварії він втрачає чутливість своїх рук. На цьому його блискуча кар'єра закінчена, а сам Стрендж вирушає подорожувати світом, щоб знайти "ліки". Зустріч із Прадавньою відкрила нейрохірургу світ магії. І тепер він стає одним із тих, хто має рятувати людей від створінь з інших вимірів. А головна загроза — це Дормамму, істота з Темного виміру, що прагне забрати Землю до своїх володінь.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Доктор Стрендж"

Спойлер: У фільмі з'являється камінь часу – Око Агамотто. 

20. Тор Раґнарок (2017)

За легендою, коли розпочнеться Раґнарок, Асгард буде знищено. Тор та Локі мають об'єднатися, щоб врятувати рідний світ. Але Одін помирає, його донька Гела виходить із в'язниці та розламує молот Тора, а своїх братів кидає у космос, де вони потраплять у полон. Тепер допомогти врятуватися може тільки чудо.

21. Людина-мураха та Оса (2018)

Після подій у німецькому аеропорту ("Перший месник: Протистояння") Скотт Ленг – під домашнім арештом. Йому доводиться залишитися в Сан-Франциско, щоб більше часу проводити з дочкою. Однак він змушений взятися за небезпечну місію, бо його наставник Хенк Пім потребує допомоги. З'явився новий небезпечний ворог, який легко проходить через будь-які стіни, тому може вкрасти що завгодно. 

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Людина-мураха та Оса"

Спойлер: Вперше глядач знайомиться з костюмом Оси. Крім того, кінцівка цієї історії перетинається з подіями фільму "Месники. Війна нескінченності".

22. Месники. Війна нескінченності (2018)

Могутній титан Танос протягом тисяч років поневірявся Всесвітом у пошуку таємничих каменів нескінченності. Потім він об'єднав їх і отримав наймогутніший артефакт – Рукавичку Нескінченності. Якщо Танос використає її силу, то зможе знищити життя у всіх дев'яти світах. Месники, попри свій розкол, вирушають знову, хоча і розуміють, що виживуть не всі.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Месники. Війна нескінченності"

23. Месники. Завершення (2018)

Після поразки Месників у битві з Таносом минуло п'ять років. Було винищено половину усього живого і тепер ті, хто залишився, звикають жити у нових умовах. Проте у момент, коли здається, що вже нічого не можна вдіяти, у Месників з'являється шанс повернути час назад і всіх стертих з лиця землі за допомогою стрибків у часі.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Месники. Завершення"

Спойлер: після цього фільму глядачі попрощаються з більшістю улюблених героїв кіновсесвіту Марвел.

До того ж, у цьому фільмі Стен Лі, співтворець Месників, має останнє камео у фільмах Marvel.

Читайте також: Пам'яті Стена Лі – батька супергероя Марвел з людськими серцями: Халка, Тора та інших

24. Шан-Чі та легенди десяти кілець (2021)

Його з дитинства навчали захищати світ: безжальні тренування, знущання під час відточування майстерності та постійне нагадування, що саме від тебе залежить майбутнє людства. Врешті, майстер кунг-фу Шан-Чі отримає бажаний крик про допомогу та спробує раз і назавжди розібратися з загадковою організацією "Десять кілець". Але чи зможуть почуття відповідальності та справедливості вийти на перший план, коли Шан-Чі дізнається, хто його головний ворог?

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Шан-Чі та легенди десяти кілець"

25. Людина-павук: Далеко від дому (2019)

Після смерті Залізної людини його супергеройським спадкоємцем усі називають Людину-павука. Але сам Пітер Паркер не готовий до такої відповідальності.  Він – школяр і хоче жити звичайним життям. Проте коли з’являються загадкові монстри, які руйнують міста, вибору у нього не залишається.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Людина-павук: Далеко від дому"

26. ВандаВіжен (2021)

Таноса знищено. Ванда Максімов, вона ж Багряна відьма, та Віжен, живуть ідеальним сімейним життям у місті Веств’ю. Вони вимушені приховувати свої здібності, щоб усі навколо думали, що вони – звичайні. Але з'ясовується, що реальність – не зовсім така.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з серіалу "ВандаВіжен"

Спойлер: Перша поява Агати Гаркнесс. Вона – допитлива сусідка, яка має надзвичайні сили. Уже зараз відомо, що ця героїня отримає сольний серіал.

Читати також: Жінка Халк, Міс Марвел, Обі-Ван Кенобі – що вийде у Disney, Marvel, Pixar у 2022-2023

27. Сокіл та Зимовий солдат (2021)

Стів Роджерс відійшов від справ Месників і передав свого щита Сему Уілсону. Тепер Сокіл – новий Капітан Америка. Але на щит претендує купа нових охочих…

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з серіалу "Сокіл та Зимовий солдат"

28. Соколине Око (2021)

Після смерті Наташі Романов Клінт Бартон, він же Соколине Око, вирішив піти на пенсію і забути про всі супергеройські місії.  Більше ніяких чітаурі, богів, космічних істот – лише різдвяні свята з дітьми: сімейні вечори за переглядом кіно, пряникові хатинки. 

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з серіалу: "Соколине Око"

Але його плани руйнуються, коли в новинах він бачить сюжет про появу Роніна – самурая, який вбиває злочинців. І наче нічого дивного – черговий супергерой, який вирішив очистити світ від поганців. Але останнім, хто виконував функції Роніна, був сам Бартон. Хто копіює його та навіщо?

Читайте також"Сам вдома" – різдвяна супергеройська версія. Огляд нового серіалу Марвел "Соколине Око"

29. Локі (2021)

Події серіалу розгортаються після фінальної історії про Месників, де альтернативна версія Локі створила нову тимчасову лінію. Він потрапив в організацію "Управління часовими змінами" (УЧЗ). Ця контора стежить, щоб все відбувалося за "правильними гілками історії". Куратором Локі стає детектив Мобіус, який швидко пояснює: або Локі співпрацює з УЧЗ, або буде стертий з реальності.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з серіалу "Локі"

30. Вічні (2021)

Раса суперлюдей "Вічних" упродовж тисячі років ховалися від людства. Вони надихали, вчили, допомагали, але жодного разу не стали учасниками військових конфліктів на планеті Земля. Адже головна їхня місія – захистити людство від Девіантів. 7000 років "Вічним" вдавалося виконувати це завдання, але після катастрофи, яка сталася через Таноса, раса суперлюдей збирається разом наново, щоб не програти цю війну.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Вічні"

31. "Місячний лицар" (2022)

Невдаха Стівен Грант, який працює у сувенірному магазині в музеї, щоночі вимушений приковувати себе до ліжка, щоб не потрапити в халепу. Він має провали в пам'яті і щоранку не знає, де він і що тут робить.

І коли, здавалося б, життя налагоджується, а дівчина, яка подобається, нарешті погоджується зустрітися, він прокидається в незнайомому містечку і його переслідують озброєні люди. 

Грант дізнається, що ділить тіло з найманцем Марком Спектором – колишнім морським піхотинцем, який вижив після надважкої операції у Єгипті. А тепер вважає себе провідником сили єгипетського бога Місяця – Хонса – і хоче рятувати світ.

32. Людина-павук: Немає шляху додому (2021)

Містеріо вбито, але він встигає опублікувати відео, де наголошує, що під маскою Людини-павука саме Пітер Паркер. Хлопця хвилює своя безпека найменше, але думки про життя близьких змушують звернутися по допомогу до Доктора Стренджа. Ситуацію врятувало б часове заклинання, але щось йде не за планом. До Нью-Йорка потрапляють персонажі та лиходії з інших всесвітів. І тепер Людині-павуку потрібно захищати рідних і улюблене місто у кількох реальностях.

Хронологія Марвел: в якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення
Кадр з фільму "Людина-павук: Немає шляху додому"

Читайте також: "Людина-павук: Додому шляху нема". 5 причин подивитися фільм не тільки фанатам

33. "Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля" (2022)

Після часового закляття Доктора Стренджа, виконаного на прохання Пітера Паркера, між світами утворюються розриви. Рівновагу часу та простору порушили, тому з’являються альтернативні версії найсильніших героїв світу, щоправда, тепер вони на протилежному боці надважкої битви добра та зла.

Боротися з наслідками часового закляття Стренджу допомагатиме Багряна відьма. Але раптом вони не готові зустрітися нове Зло.

У 2022 році Марвел планують ще два фільми: у липні – "Тор: кохання та грім", у листопаді – "Чорна пантера: Ваканда назавжди", а також нові серіали. Окрім "Міс Марвел", ще "Вона – Халк" та "Таємне вторгнення". 

Яке саме місце у хронології події матимуть усі нові проєкти? Зараз невідомо, але будемо оновлювати цей матеріал, щоб ви завжди залишалися в темі.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин