Зміст:
  1. Стоп-земля (Катерина Горностай)
  2. Носоріг (Олег Сенцов)
  3. Королі репу (Мирослав Латик)

21 жовтня у Києві відбулася церемонія вручення Національної премії кінокритиків "Кіноколо", в рамках якої нагороджують режисерів, сценаристів та акторів, а також визначають найкращий український фільм року. 

Серед фіналістів ми обрали три найцікавіші стрічки, які ви зможете побачити в кінотеатрах, та оцінили їхні сильні й слабкі сторони.

Кожен з обраних фільмів розкриває проблему дорослішання. Герої, попри часто діаметрально протилежні умови прощання з дитинством, проходять переломний момент усвідомлення обмеженості власних можливостей і постають перед непростим вибором.

Стоп-земля (Катерина Горностай)

Фільм режисерки Катерини Горностай дійсно можна назвати картиною року. Стоп-земля стала лідером премії "Кіноколо" і виграла в усіх п’яти номінаціях, в яких була представлена.

Про що фільм

Стоп-земля – це coming-of-age-стрічка, тобто присвячена проблемі дорослішання. В центрі уваги знову підлітки, тільки тепер – старшокласники столичної школи. Глядачам належить поринути у світ підліткових страхів та переживань, де самоідентифікація, закоханість, випуск зі школи та майбутній вступ видаються складнішими за висадку людини на Місяць.

Слабкі сторони:

  • Фільм зняли у документальній стилістиці, яка пояснюється тим, що Катерина Горностай прийшла в ігрове кіно з документального.

Це її ігровий дебют, який обіцяв натуралістичний погляд на підлітків. Проте тотальної відвертості не вийшло, бо найбільш гострі кути фільм оминає. Відчувається обережність і турбота режисерки у ставленні до її героїв.

  • Фільм "Горностай" не вшиває проблематику у кримінальні пригоди, як картини Сенцова й Латика. Тут головні питання розкриваються суто в діалогах, як це було у схожій короткометражній роботі режисерки стрічки "Бузок", в якій кілька подруг збираються у квартирі й ніяковіло діляться власними інтимними переживаннями.

Через такий підхід фільм може здатися занадто простим, а проблеми героїв – буденними, адже ми звикли бачити в кінотеатрах гіперболізовані й динамічні історії, а в Стоп-землі – повільний темп, немає ані достатньої драми, ані саспенсу.

Найкращі українські фільми 2021 року. Аналізуємо їхні сильні та слабкі сторони
Кадр з фільму "Стоп-Земля"

Сильні сторони:

  • Незвична стилістика відеоряду.

Це заслуга оператора Олександра Рощина. Він знімав у так званій манері "сінема веріте", притаманній документальному кіно. Глядачі стають немов незримими свідками всього, що відбувається з героями, слідуючи за ними у клас, на перекур, домашню вечірку.

  • Здебільшого непрофесійні актори.

Вони виконали ролі старшокласників та старшокласниць, дають відчуття справжньої відвертості, нехай і дещо незграбної. Марія Федорченко, котра виконала головну роль, отримала нагороду Кінокола як найкраща акторка року. І це в номінації, в якій були представлені сильні виконавиці, наприклад, Ірма Вітовська, яка до цього незмінно вигравала нагороду кінокритиків.

Найкращі українські фільми 2021 року. Аналізуємо їхні сильні та слабкі сторони
Кадр з фільму "Стоп-земля"
  • Такого кіно про підлітків та їхні переживання в нас ще не знімали.

Тому цікаво буде побачити реакцію публіки, зокрема, саме підлітків, а також їхніх батьків.

Стоп-земля вже отримала фестивальне визнання. Стрічка виграла три нагороди на Одеському міжнародному кінофестивалі та Кришталевого ведмедя за Найкращий художній фільм від Юнацького журі Берлінського міжнародного кінофестивалю.

На премії "Кіноколо" картина принесла творцям не лише нагороду за найкращий фільм, Катерину Горностай визнали відкриттям року та найкращою режисеркою, а також дали приз за найкращий сценарій.

В український прокат "Стоп-земля" вийде у лютому 2022 року.

Носоріг (Олег Сенцов)

Історія створення

Другий повнометражний проєкт Олега Сенцова мав непросту долю. Після успіху дебютного Гамера у 2012 році режисер планував зняти історію про бандита з 90-х. "Носоріг", як назвали фільм, нагородили за Найкращий проєкт і Найкращий пітчинг в рамках дев’ятого Міжнародного кінофестивалю в Софії у 2012 році.

Виробництво фільму запланували на 2014 рік, але відбулося захоплення Криму, під час якого Олега незаконно ув’язнили в Росії. Перебуваючи у колонії, він зумів поставити фільм "Номери" за власною п’єсою. Стрічку знімав Ахтем Сеітаблаєв, а Сенцов за допомогою листування став співрежисером.

Нарешті, отримавши свободу у 2019 році, Сенцов повернувся на Батьківщину і знову взявся за проєкт "Носоріг". Оскільки він виграв пітчинг Держкіно аж у 2012 році, суму гранту від держави збільшили з урахуванням інфляції, вона склала 25 млн грн. Загальний же бюджет картини перевищив 50 млн грн, його вважають пристойним для українського кіно.

Слабкі сторони:

  • Синопсис Носорога не вирізняється оригінальністю.

90 роки минулого століття, неназване промислове місто (зйомки проходили здебільшого у Кривому Розі), хлопець, не маючи особливих перспектив у житті, потрапляє у світ криміналу.

Найкращі українські фільми 2021 року. Аналізуємо їхні сильні та слабкі сторони
Кадр з фільму "Носоріг"

Фізична стійкість і деградована емпатія, через які він сам порівнює себе з носорогом, дозволяють йому відвоювати чималий шмат злочинного пирога. Але попереду у кривавому забігу чекає лише прірва.

  • Такі історії можна зустріти у кожному другому фільмі про бандитів.

Окрім того, Сенцов зробив картину напрочуд реалістичною, криваві розбірки з перестрілками показує відверто. Носоріг можна назвати одним із найбільш жорстоких українських фільмів, не кожен глядач буде радий побачити 90 роки такими, якими їх продемонстрував режисер.

Сильні сторони:

  • Попри банальний синопсис, сценарій Сенцова добре розкриває персонажа.

На початку фільму автор швидко й майстерно занурює глядачів у дитинство головного героя. Хлопець зі звичайної порядної сім’ї зростає в атмосфері безвиході 90 років, втрачає близьких і загартовується в жорстокості, яка настає одразу за порогом родинного гнізда.

  • Олег розповідав, що головного героя змальовував зі свого реального знайомого, чимало додаючи власних рис. Головну роль виконав непрофесійний актор Сергій Філімонов, який настільки добре розкрив персонажа, що отримав на премії "Кіноколо" номінацію Найкращий актор.
  • Головна перевага Носорога – це те, наскільки якісно він знятий.
Найкращі українські фільми 2021 року. Аналізуємо їхні сильні та слабкі сторони
Кадр з фільму "Носоріг"

Вже одна з перших сцен демонструє неабиякий хист Сенцова-постановника. Вона змонтована так, неначе камера кружляє квартирою героя, вихоплюючи ключові події різних часів. Команда фільму не вірила, що таку задумку можна реалізувати, і що їм вдасться зняти й змонтувати настільки складну сцену, в якій шістнадцять кадрів склеєні в один план.

Але Сенцов сказав: "Зніматимемо".

Окрім Найкращого фільму, Сенцов також змагався у номінаціях "Найкращий режисер" та "Найкращий сценарій".

Фільм "Носоріг" – це не знімок епохи бандитів, а драма про людину, про те, як ми сприймаємо себе в заданих обставинах, який робимо вибір у житті, іноді не маючи з чого обирати, і як намагаємося лишатися людяними, навіть коли доброта опиняється не на часі.

Стрічка Олега Сенцова цьогоріч увійшла до конкурсної програми "Горизонти" Венеційського кінофестивалю, а в український прокат вийде у березні 2022 року.

Королі репу (Мирослав Латик)

Про що фільм

Ще одна історія про молодика, який став на шлях криміналу. Сімнадцятирічний випускник сільської школи на прізвисько Казан живе з батьками і не має постійної роботи. Як безліч інших підлітків, жадає завоювати увагу дівчини – місцевої продавчині в магазині Свєти, а також мріє разом із другом Арахісом стати відомим репером.

Одного разу старий знайомий пропонує йому підробіток водієм. Не зовсім законна справа, яка стосується євроблях, видається Казану реальним квитком у щасливе майбутнє, в якому не потрібно буде шукати гроші на гостинці Свєті та запис альбому з Арахісом. Проте шлях навпростець рідко виявляється легким.

Слабкі сторони:

  • Режисером виступив Мирослав Латик, котрий зняв перший в Україні вебсеріал 5baksiv.net, відзначений гран-прі за режисуру на міжнародному вебфестивалі Bilbao Web Fest-2016. Коли ж Латик зробив з цього повнометражний фільм "Халепа на 5 baksiv", він провалився в прокаті.

За словами режисера, "Королі репу" – це кіно про центральну Україну, її маленькі містечка та села. В кадрі ми бачимо околиці Київщини: село, в якому живуть головні герої, автотрасу як символ втечі з провінції у світ великих можливостей, заправку, на якій працює ліпший друг Казана, і для котрого вона стала вершиною сподівань.

  • Найбільше це нагадує стрічку "Припутні" Аркадія Непиталюка. І якщо ви не готові дивитися на вбоге провінційне життя й тамтешні звичаї, стрічка може здатися занадто гротескною.
  • Чого найбільше бракує "Королям репу", – яскравого репу.

Речитативи головних героїв Латик часто писав сам, а фінальну пісню склав виконавець головної ролі Михайло Дзюба. Та жодну з них не хочеться після перегляду додати до свого плейлисту.

Сильні сторони:

  • На відміну від Носорога Сенцова, Королі репу розпочинаються як справжнісінька комедія, що поступово переростає у драму.

Це дозволяє глядачам полюбити персонажів і по-справжньому їм співпереживати. Мирослав Латик, Олексій Комаровський та Роман Магрук, що написали цю історію, на премії "Кіноколо" потрапили в номінацію "Найкращий сценарій фільму".

  • Фільм "Королі репу" показує, як важко буває позбутися дитячих мрій.

Коли ти усвідомлюєш, що час прощатися з батьківською опікою, і життя більше не буде простим та одноколійним. Для власного успіху потрібно довго й наполегливо працювати, натомість навколишній світ замість прийнятних перспектив лише малює картинки красивого й безтурботного життя на екрані телевізора й у соцмережах. В такій роздвоєній дійсності можна легко зробити неправильний вибір.

Найкращі українські фільми 2021 року. Аналізуємо їхні сильні та слабкі сторони
Кадр з фільму "Королі репу"
  • Роль Казана виконав 21-річний Михайло Дзюба. Актор-початківець так добре влився в образ, що його номінували на звання "Найкращий актор". Його друга Арахіса зіграв український співак, учасник шоу "X-Фактор" Антон Вельбой.
  • Також вдало зіграв Юрій Кулініч, який поступово здобуває славу найкращого негідника вітчизняного кіно. Ви могли бачити його у стрічці Наталії Ворожбит "Погані дороги", де він зіграв сепаратиста-садиста, а в "Королях репу" Юрій перевтілився у ватажка злочинної групи.
  • Невеличка, але яскрава роль, дісталася Ірмі Вітовській, котра зіграла секспрацівницю, яка виявляється більш людяною, ніж більшість героїв фільму.
  • Зверніть увагу на музичний ряд фільму.

З екрану лунають композиції Yarmak, Kazka, Скрябін, Kalush та інших вітчизняних виконавців. Композитором стрічки виступив український електронний музикант Cepasa.

У широкий прокат "Королів репу" планують випустити вже цієї осені, якщо не завадять карантинні обмеження.

Довідково: Національна премія кінокритиків "Кіноколо" – щорічна премія, що відбувається восени в рамках кінофестивалю "Київський тиждень критики". Премія заснована у 2018 році і визначає досягнення українського кінематографу та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. У 2020 році найкращим фільмом року стала драма "Атлантида" Валентина Васяновича, у 2019 – драма "Додому" Нарімана Алієва, у 2018 – драма "Донбас" Сергія Лозниці.

Дмитро Сидоренко для LIGA.Life

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин