Зміст:
  1. Швидкість у крові
  2. Ти залишаєшся з батьком
  3. Наймолодший пілот
  4. Дощовий маг, правдоруб та легенда Нідерландів
  5. Чемпіонський титул, але знову зі скандалами

Початок перегонів. Хемілтон прогнозовано виривається вперед, обходить Ферстаппена і впевнено захоплює лідерство… Останнє коло. Вони сам на сам. Усе вирішиться саме зараз. На кону – восьмий трофей чи дебютне чемпіонство. Але Ферстаппен завдяки свіжому комплекту шин випереджає Хемілтона. У "Формулі-1" тепер новий король.

Довідка. Уперше майже за 50 років напередодні фінальної гонки двоє пілотів "Формули-1" – британець Льюїс Гемілтон та нідерландець Макс Ферстаппен – мали однакову кількість очок – 369.5 балів. Тож переможця цьогорічного чемпіонату визначали в останніх перегонах. 

Розповідаємо про нового короля "Формули-1" більш детально.

Швидкість у крові

Майбутній король "Формули-1" народився у гоночній родині. Мати Макса – Софі Кюмпен – талановита гонщиця. Утім, коли вона зустріла Йоса Ферстаппена, вирішила завершити свою кар’єру, щоб допомагати чоловікові.

Йос не був чемпіоном "Формули-1". Можливо і через те, що саме в цей час запалала зірка Міхаеля Шумахера – майбутнього семиразового чемпіона світу. Але пілоти товаришували, часто відпочивали родинами. І жартували, що єдине, що може порушити їхні дружні стосунки – конкуренція синів у гонках.

У чотири роки син Йоса, Макс, побачив маленьких хлопців на картингу (гонки на найпростіших автомобілях, які не мають швидкостей та кузова) і попросив собі таку "машинку", батьки підтримали – подарунок зробили, але на тренування не пускали. Проти виступив саме Йос, який тоді ще був пілотом. 

Макс Ферстаппен – новий король Формули-1: про скандального гонщика, що починав без прав
Фото: twitter ESPNF1

Батько вважав, що починати синові було варто років з семи, але за пів року Максу вдалося домовитися з батьками. І в 4,5 роки Ферстаппен почав займатися картингом. З часом Макс вигравав на міжнародних турнірах, хоча більшість його суперників були старшими на кілька років.

Ти залишаєшся з батьком

2008 року батьки Макса розлучилися. Хлопець залишився з батьком, сестра – з матір'ю. Для майбутнього чемпіона почалася "школа виживання". 

У рідній школі йому висунули умови – закордонні заїзди дозволені лише за хорошої успішності. А тут ще й додаткових проблем давали жорсткі тренування батька, який вже завершив кар’єру, тому хотів "лише кращого для сина". 

Йос завжди був поруч із трасою, вказував на помилки сина і був не надто привітним, якщо хлопець щось робив не за планом.

Макс в інтерв’ю згадував, як після програшного фінішу батько висадив його на заправці і їхав далі, щоб син "подумав про свої дії". Після розбитої машини Йос не спілкувався з Максом цілий тиждень. А коли син ослухався та не зробив, як планували, вдарив по шолому так, що аж в голові гуділо. 

Журналісти зазначали, що Йос захопився кар'єрою сина більше за нього самого. Іноді після тренування хлопець довго не знімав шолом, щоб ніхто не бачив, що він плаче, згадували журналісти.

Проте сам Макс неодноразово запевняв в інтерв'ю, що таке виховання лише пішло йому на користь. І за кількістю титулів, а їх було 23 у картингу, він показав, що постійно тренується і вдосконалюється недарма. 

До кінця 2013 року Макс став чемпіоном у вищій категорії картингового спорту. Далі – перемоги у "Формулі-3" і перший інтерес з боку професійних команд "Формули-1" – "Мерседес" та "Ред Булл". Але другі запропонували місце у "Формулі-1", а "мерси" – ні! Тому вибір був на користь "Ред Буллу".

Макс Ферстаппен – новий король Формули-1: про скандального гонщика, що починав без прав
Фото: EPA

Наймолодший пілот

У 17 років Макс дебютував у "Формулі-1", хоча тоді у нього ще навіть не було прав. Їх він отримав аж у 18, коли досяг повноліття. Вперше за кермо хлопець сів на Гран-прі Японії у 2014 році, хоча контракт із програмою "Ред Булл" підписав ще раніше – у 16 років.

Уже 2016 року хлопець став переможцем Гран-прі Іспанія (як учасник дорослої команди). Такий швидкий розвиток кар'єри подобався не всім. Деякі зірки "Формули-1" виступали проти такого юного старту. Наприклад, чемпіон світу 1997 року Жак Вільнєв вважав, що Макс – "образа для "Формули-1". 

У "Ред Булл" взагалі щось розуміють, саджаючи за кермо боліда дитину? Я не сумніваюся, що він швидкий, але він не має досвіду. Я прийшов у Гран-прі у 25 років. Макс – ні. Перш ніж боротися з іншими, потрібно багато чого навчитися. І вчити має не "Формула-1", – казав Жак Вільнєв.

Міжнародна автомобільна федерація (ФІА) мусила змінити правила видавання суперліцензії – саме вона дозволяє участь у "Формулі-1". Тепер стартувати можна лише з 18 років і лише маючи права. Отже, рекорд Ферстаппена навряд чи хтось зможе перебороти. Також ускладнили й критерії для Гран-прі – запровадили систему перепусток за успіхи у молодіжних та менш престижних серіях.

Макс Ферстаппен – новий король Формули-1: про скандального гонщика, що починав без прав
Фото: EPA

Дощовий маг, правдоруб та легенда Нідерландів

Спортивні коментатори часто кажуть, що Ферстаппена можна не любити, але без нього було б сумно у "Формулі-1". 

Ферстаппен – головний герой постійних скандалів. Він не любить стримувати емоції, тому відповідає на всі запитання, не добираючи слів. То проігнорував жовті прапори і гордо про це заявив, мовляв, дивіться, який я крутий, то своєю найкращою покупкою назвав дівчат. Макс на своїх помилках не вчиться і знову потрапляє в черговий конфлікт.

Якщо із заявами у нього проблеми, то такого словосполучення як "нестерпна погода" взагалі немає в його лексиконі. Якщо для більшості пілотів дощі – це проблема, то Макс може поборотися за титул мага дощів. Наприклад, Гран-прі в Бразилії 2016 року. Гонку зупиняли кілька разів через вильоти пілотів, а юному Ферстаппену аби що – летить на швидкості та нічого не боїться.

Саме завдяки Ферстаппену у його рідні Нідерланди повернули один з етапів змагань. Адже організатори гонок розуміли, яким буде попит вдома від уболівальників. Щоправда, потрібно було почекати рік – спочатку старти запланували на 2020-й, але через пандемію їх перенесли на 2021 рік. 

Макс Ферстаппен – новий король Формули-1: про скандального гонщика, що починав без прав
Фото: EPA

Чемпіонський титул, але знову зі скандалами

Ферстаппену вдалося закріпитися у лідерах "Формули-1" – крок за кроком. Йому знадобилося п'ять років, щоб нарешті стати чемпіоном світу. Адже до цього часу перемогу постійно забирали з-під носа. І головним "кривдником" був британець Льюїс Гемілтон.

2021 рік усе змінив. Гемілтону потрібен був ще один чемпіонський титул, щоб стати рекордсменом за їхньою кількістю. Це був перший сезон за останні роки, коли Льюїсу не вдалося оформити своє чемпіонство достроково.

Ферстаппен був першим на фінальній гонці, яка відбулася 12 грудня. Йому вдалося виграти титул на останньому колі, хоча за сім кіл до фінішу поступався на десяток секунд і майже вже не мав перспектив до виграшу.

Макс Ферстаппен – новий король Формули-1: про скандального гонщика, що починав без прав
Фото: EPA

Проте команда Гемілтона з цим не збиралася погоджуватися, подавши два протести, вимагали переглянути протокол гонки.

Стюарди відхилили протести, після чого чемпіони повідомили про можливість подати апеляцію.

Наразі The New York Times повідомляє, що команда Гемілтона все ж не буде звертатися до вищих інстанцій.

Тож офіційно новим королем "Формули-1" залишається Ферстаппен.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин